Overzicht in je server-toepassingen met Homer dashboard

Daniel Dupré
0

Als je veel webtoepassingen op je server hebt, is het lastig om het overzicht te houden. Het Homer-dashboard maakt de collectie bladwijzers overbodig en zorgt dat je snel en flexibel een webgebaseerde weergave in je browser tovert die je aan je eigen wensen kunt aanpassen.

 

‘Wat was ook alweer het IP-adres van de Raspberry Pi waar Nextcloud op draait? Op welke poort luistert de webserver van de wiki-toepassing?’. Iedereen die zelf verschillende webdiensten host, wordt vroeg of laat met die vragen geconfronteerd. Homer zorgt dan voor overzicht door alle toepassingen op een dashboard te verzamelen, waardoor je alles beter kunt bijhouden.

Het Homer-dashboard is een “dead simple static HOMepage for your servER” – dus een eenvoudige, statische website. De snelste manier om het dashboard aan de praat te krijgen is door Docker-containers te gebruiken. Daar is een goed onderhouden container-image voor beschikbaar bij Docker Hub. Je vindt alle vereiste bestanden echter ook in de GitHub-repository van het project.

Homer configureren

Gebruikers vullen en configureren het dashboard via een centraal YAML-bestand. De containerimage en het downloadarchief bevatten beide een YAML-bestand met een basisraamwerk voor een demopagina. Verdere aanpassingen kun je dan makkelijk maken met de tekst-editor. Om de wijzigingen te zien, hoef je alleen maar de pagina opnieuw te laden in je browser. Met aangepaste items in het YAML-bestand kun je ook apps toevoegen en sorteren in categorieën. De Font Awesome-bibliotheek biedt bijpassende pictogrammen voor categorieën. Je plaatst de pictogrammen voor de apps lokaal in een assets-map en verwijst er naar in het YAML-bestand.

Weergave in de browser

Het Homer-dashboard schaalt flexibel mee met de schermgrootte en ziet er ook goed uit op smartphones en tablets. Bovenin het scherm zijn extra snelkoppelingen en andere besturingselementen, bijvoorbeeld om een lijstweergave te tonen. Mocht het dashboard op een gegeven moment vol raken, dan biedt de zoekfunctie uitkomst. Ook is er een knop om te schakelen tussen een licht en een donker thema, plus een optie om de systeemkleuren te volgen.

Het Homer-dashboard schaalt flexibel mee met de schermgrootte en houdt de applicaties op je server overzichtelijk.

Als je wilt, kun je de kleuren van je dashboard wijzigen of je eigen achtergrond gebruiken. Met een beetje knutselen zijn ook gimmicks zoals een video-achtergrond moge lijk. Ook kun je eigen CSS-stijlen gebruiken. Via Node Red Flow kan Homer een RSS-feed ophalen. Voor bepaalde diensten zoals Pi-hole laadt Homer statistieken van de dienst via de Pi-hole-API. Andere dashboards zoals Heimdall zijn al verder en geven aanvullende informatie voor aanzienlijk meer toepassingen. De Homer-ontwikkelaar wil in de toekomst meer diensten integreren, maar het eenvoudige en lichte karakter van het dashboard behouden.

Pluspunten

+ eenvoudig en snel

+ flexibel

– (nog) een beperkt aantal diensten

 

Homer
Eenvoudige statische homepage voor je server om diensten overzichtelijk te houden
ProducentBastien Wirtz, github
SysteemeisenDocker (Windows, macOS, Linux); webserver (Apache, Nginx, Python http.server)
Prijsgratis (opensource Apache 2.0-licentie)

 

(Deze tekst is verschenen in c’t 8-9/2021, p.27)

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer handige reviews lees je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Cooler Master Tempest GP27U review: monitor met miniLED-technologie

In deze review bekijken we de Cooler Master Tempest GP27U, een premium 4k, 27-inch monitor. Deze monitor beschikt over miniLED-achtergrondverlichting ...

Bambu Lab A1 Mini review: gunstig geprijsde 3D-printer die klein & fijn is

3D-printen is nog steeds geen gemeengoed. Om het voor het grote publiek toegankelijk te maken, moet de prijs omlaag en het gebruiksgemak omhoog. De ni...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er