High-end notebooks met 12,5″ of 13,3″ scherm

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Als je rond de 1000 euro of (ruim) meer voor een notebook uitgeeft, mag je daar ook wat voor terug krijgen. Bijvoorbeeld een fraaie en dunne behuizing, een topuitrusting en een lange accuduur. Deze notebooktest van negen modellen met een display van 12,5 of 13,3 inch laat zien of ze hun geld waard zijn.

De markt voor pc-fabrikanten wordt steeds kleiner. Nicheproducten als high-end premium notebooks zijn echter juist erg gewild. Consumenten lijken daarbij liever meteen voor echt goed spul te gaan – alsof er nooit een crisis is geweest. Dat is voor fabrikanten een goede aanleiding om dergelijke apparaten te maken.

We hebben negen chique en compacte notebooks getest die veel mobiliteit beloven. Lenovo’s ThinkPad X260 en Yoga 900s hebben een scherm met een diagonaal van 12,5 inch. Van de andere zeven is het display 13,3 inch groot: Acer Aspire R7-372T, Asus ZenBook Flip UX360CA, Dell Latitude 7370, Fujitsu Life- Book S936, HP Spectre 13, HP Spectre x360 13 en Toshiba Portégé Z30-C. Deze apparaten kosten tussen de 900 en 2000 euro.

Qua uiterlijk en materiaalkeuze zitten er grote verschillen tussen de geteste notebooks. De toetsen van de Lenovo Yoga 900s zijn zilver. Hij heeft een polssteun van donker kunstleer. Het deksel van de Acer Aspire R7-372T heeft een acrylglazen buitenkant. Het deksel van de Latitude 7370 van Dell is van carbon. De Spectre 13 en de Spectre x360 13 van HP hebben een antraciet metalen behuizing met koperkleurige accenten. De ThinkPad X260 heeft het klassieke uiterlijk van een ThinkPad: matzwart en hoekig.

lenovo-yoga-s-deksel

Het 360-graden-deksel van de Lenovo Yoga 900s

Displays

Er zijn drie soorten beeldschermen binnen deze test: TN, IPS en OLED. De beeldkwaliteit wordt in die volgorde steeds beter. Bij TN-panels zijn de kleuren vrij flets en is de kijkhoek klein. IPSdisplays hebben minder kwalitatieve nadelen. Al is het beeld ook daar in principe niet vanuit elke hoek even helder. OLED biedt op dit moment het beste beeld. Omdat daarbij elke pixel zelf oplicht, is zwart ook echt zwart. De pixel is dan gewoon uit. Dat heeft extreem hoge contrasten tot gevolg, die met TN en IPS technisch niet mogelijk zijn. In zwarte delen verbergen de pixels de nog steeds aanwezige achtergrondverlichting zo goed mogelijk, maar er blijft altijd een beetje licht doorheen glippen. De zeer krachtige OLED-kleuren zijn wel beeldbepalend. Als je geen kleurprofielen of gelijksoortige tools van de notebookfabrikant gebruikt, knallen de kleuren van het scherm.

In tegenstelling tot bij een TN- en IPSpanel hangt het energieverbruik van een OLED-display sterk af van de schermcontent. Hoe witter en helderder de inhoud, des te hoger het energieverbruik. De Spectre x360 13 was het enige apparaat in de test met een OLED-display. Hij verbruikte bij een lage systeembelasting zo’n 11 watt als de donkere achtergrondafbeelding van HP weergegeven werd. Toen we het heldere venster van Windows Verkenner maximaliseerden, gaf de energiemeter met 21 watt bijna het dubbele aan.

hp-spectre-13-deksel

De scharnieren van de HP Spectre 13 (midden) zijn alleen zichtbaar zijn als het deksel open staat

Donkere modus van Windows

Sinds de Anniversary-update (versie 1607) is het mogelijk om de interface van Windows 10 in een donkere modus te zetten. Dat zal bij OLED-apparaten voor de accu gunstig uitpakken. Het donkere kleurschema is echter alleen toe te passen bij Universal Apps en Windows Instellingen. Desktop-apps moeten hun lay-out zelf bepalen. Sommige programma’s als Microsofts Office-suite bieden al langere tijd meerdere kleurdesigns. Andere als Adobe Lightroom hebben interfaces met voornamelijk donkere kleurtinten.

OLED-displays komen nog amper voor

OLED-notebooks komen momenteel nog zelden voor. Net als de Spectre x360 13 is de Lenovo ThinkPad X1 inmiddels verkrijgbaar in enkele verschillende configuraties met OLED-scherm. Samsung verkoopt zijn 3:2-Windows-tablet Galaxy TabPro S daarentegen uitsluitend met OLED. Geen enkel getest apparaat biedt overigens het handige 3:2-beeldformaat. Ze hebben allemaal de veel smallere 16:9-verhouding.

acer-aspire-r7-372t-deksel

Het scherm van de Aspire R7-372T van Acer (rechts) zit draaibaar in een u-vormig frame

Een hoge prijs is niet automatisch een garantie voor een goed scherm. De ThinkPad X260 is met zo’n 2000 euro het duurste apparaat in deze test. Hij heeft een TN-panel met een resolutie van slechts 1366 × 768 pixels. Bij de andere apparaten is een IPS-scherm ingebouwd.

Zakelijk lage resolutie

De lage resolutie van dure zakelijke notebooks is te danken aan de doelgroep. Als een bedrijf een eigen applicatie gebruikt die de schaalfunctie van Windows niet ondersteunt, is een low-res scherm de enige manier om met dat programma te kunnen werken. We snappen echter niet waarom Lenovo niet minstens ook een variant met IPS-scherm in lage resolutie aanbiedt. Bij andere varianten is de X260 in elk geval ook met een Full HD IPS-display beschikbaar.

Alle andere notebooks hebben een scherm met 1920 × 1080 of 2560 × 1440 pixels. Ook zij roepen de hulp in van Windows’ beeldscherminstellingen (met een lagere zoomfactor) om de letters te kunnen lezen.

De Latitude 7370, LifeBook 936, ThinkPad X260 en Portégé Z30-C hebben matte schermen. Die van de andere spiegelen. De Aspire R7-372T, ZenBook Flip UX360UA, Spectre x360 13 en Yoga 900s hebben een touchscreen. Ze zijn ook als tablet te gebruiken. Je kunt ze zodanig inklappen dat de schermen naar buiten wijzen.

Skylake-processor met of zonder actieve koeling

In alle apparaten zit een processor van Intel uit de Skylake-generatie. In Asus’ Zen- Book Flip UX360CA, de Dell Latitude 7370 en in de Lenovo Yoga 900s zit een Core m die passief en dus stil gekoeld wordt. Asus en Dell hebben hun huiswerk in de zin van koeling duidelijk beter gedaan dan Lenovo. De varianten Core m3-6Y30 (Asus) en Core m5-6Y57 (Dell) zijn volgens de specificaties vrij langzaam. Bij onze test leverden ze meer performance dan de Core m7-6Y75 in de Lenovo. Toch scoren de Asus en Dell maar middelmatig. De Microsoft Surface Pro 4 haalt bijvoorbeeld nog wat meer uit zijn Core m3-6Y30.

De zes andere notebooks gebruiken krachtigere Core i-cpu’s. Die hebben een actieve koeling nodig. Bij permanente belasting hoor je de ventilator dan. De Acer Aspire R7-372T en HP Spectre 13 maken daarbij behoorlijk wat geluid. Bij geringe belasting is geen van de geteste modellen hoorbaar.

Een ssd is standaard

Door de ingebouwde ssd heb je bij alle apparaten het gevoel dat ze lekker snel zijn. Dat geldt ook voor de drie apparaten met een Core m. Acer stopt in de Aspire R7- 372T meteen twee SATA-ssd’s in RAID 0. De NVMe-ssd’s die in de Dell Latitude 7370, de twee HP’s en in de Lenovo Yoga 900s zitten zijn nog sneller. Toshiba voorziet de Portégé Z30-C van maar liefst 16 GB werkgeheugen. Alle andere hebben 8 GB – wat ook meer dan genoeg is. De wifimodules werken op de 2,4- en de 5GHz-band en ondersteunen IEEE 802.11ac met twee datastreams. De wifichip in de Acer ondersteunt daarnaast nog MU-MIMO.

hp-spectre-13-zijkant

De HP Spectre 13 (links) heeft drie USB type C-poorten. Je kunt op alle drie de voeding of een monitor aansluiten. De aansluiting aan de rand heeft USB 3.0 (SuperSpeed, 5 Gbit/s), de twee in het midden USB 3.1 (SuperSpeed+, 10 Gbit/s) en Thunderbolt 3. Lenovo laadt de Yoga 900s (rechts) op via een propriëtair gemodificeerde type A-aansluiting, maar ook dit apparaat heeft een type C-aansluiting.

In de HP Spectre 13 zitten drie usbpoorten in het nieuwe type C-formaat. De Dell Latitude 7370 heeft er daar twee van en de Acer Aspire R7-372T één. Bij alle drie de apparaten ondersteunt de universele aansluiting Thunderbolt 3, USB 3.1 (SuperSpeed+, 10 Gbit/s) en Display- Port 1.2. Je kunt hem ook gebruiken om de accu op te laden. De Lenovo Yoga 900s heeft ook een type C-aansluiting, maar die ondersteunt alleen USB 3.0 (SuperSpeed, 5 Gbit/s) en DisplayPort 1.2. De type C-poort in Asus’ ZenBook Flip UX360CA is beperkt tot USB 3.0.

VGA voor beamers

Alle apparaten hebben minstens één digitale monitoruitgang (een type C-poort of een dedicated aansluiting). Op de Fujitsu LifeBook S936 en de Toshiba Portégé Z30-C kun je via de analoge VGA-aansluiting ook een beamer aansluiten. Als je een 4K-monitor op 60 Hz wilt laten werken, moet je een notebook met DisplayPort hebben. Intels gpu’s kunnen het signaal namelijk nog niet via hdmi doorgeven. De Asus heeft als enige geen verlicht toetsenbord.

Alleen bij de LifeBook S936 kun je de accu zonder hulpmiddelen te vervangen. Voor dat apparaat kun je als accessoire een high-capacity en een tweede accu kopen. Die verdubbelt de gemeten accuduur van 10 uur. Alle apparaten hielden het tussen de 10 en 14,5 uur vol, met uitzondering van de Aspire R7-372T. Die gaf er in het beste geval na een kleine 8 uur de brui aan gaf.

Acer Aspire R7-372T

acer-aspire-r7-372t

Acer Aspire R7-372T

+ 11ac-wifi met MU-MIMO

+ optioneel met pen te bedienen

– groot grondvlak

– zwaar

De Aspire R7-372T is een hybride apparaat en werkt dus als notebook en als tablet. Tegen het inmiddels gangbare in wordt echter geen 360o-scharnier gebruikt. Je draait het touchscreen in een U-vormig frame dat als een traditioneel deksel opengeklapt wordt. Door dat mechanisme blijft het scherm stabiel in de gewenste positie. Het geheel ziet alleen wat merkwaardig uit omdat het frame in de hoogte tot de helft van het scherm reikt. Daarnaast wordt het apparaat daarmee erg groot: ondanks het 13,3″-scherm komt het oppervlak overeen met dat van een 14″-notebook. Houd daar dus even rekening mee als je er een hoes voor aanschaft.

Een type C-aansluiting ondersteunt Thunderbolt 3, DisplayPort en USB 3.1. Daarnaast zijn er nog drie klassieke type A-poorten. Een daarvan biedt alleen USB 2.0-snelheid. Hetzelfde geldt voor de kaartlezer, waardoor snelle SDXC-kaarten dus vertraagd worden. De wifimodule ondersteunt 11ac met MU-MIMO. Momenteel komt dat echter nog weinig voor, je hebt er een bijbehorende communicatiepartner voor nodig (zie de artikelen vanaf pagina 52).

De toetsen kantelen snel

Het verlichte toetsenbord heeft een nauwkeurige aanslag, maar voelt erg zacht aan. De toetsen kantelen snel naar de zijkant als je ze niet in het midden raakt. De toetsen van het cursorblok zijn op een rij gezet. Omdat het toetsenbord ver naar voren staat, eindigt het touchpad helemaal aan de voorkant van het apparaat. Muisknoppen zitten er niet op. De ventilator maakt bij volledige belasting een storend geluid van 1,7 sone.

Het high-res scherm (2560 × 1440 pixels) heeft IPS-technologie, maar is wel kijkhoekafhankelijk omdat de witbalans verstoort als je er van opzij naar kijkt. De maximale helderheid is met zo’n 240 cd/m2 wat aan de lage kant.

De Aspire R7-372T is de enige uit de serie met dat high-res scherm. In alle goedkopere varianten, waarbij de prijs begint bij ruim 1000 euro, zit een Full HD-touchscreen. Beide schermen ondersteunen Acers ActivePen, maar die moet je er wel apart bijkopen.

Asus ZenBook Flip UX360CA

asus-zenbook-flip-ux360ca

Asus ZenBook Flip UX360CA

+ passieve koeling

+ relatief goedkoop

– geen toetsenbordverlichting

– geen high-end uitrusting

De ZenBook Flip UX360CA is op afstand het goedkoopste notebook bij deze test. De geteste configuratie kost zo’n 900 euro, maar met 4 GB werkgeheugen begint het bij 700 euro. Minder dan de helft ten opzichte van de eerstvolgende concurrent. Desondanks heb je niet echt het gevoel dat de ZenBook minder is. De behuizing is volledig van metaal en fraai afgewerkt. Het spiegelende scherm had wat helderder gekund. Dankzij het IPS-panel is er wat betreft de kleuren en kijkhoek niets op aan te merken.

Voor 1000 euro heeft het apparaat geen 128 maar 256 GB aan ssd-opslagruimte. Beide modellen zijn verkrijgbaar in een zwarte of gouden behuizing. Het apparaat was eigenlijk aangekondigd met een zeer hoge resolutie (3200 × 1800 pixels). Ze zijn allemaal echter voorzien van een Full HD-display. De configuratie met een 512GB-ssd en een Core m7 was bij deze test nog niet te koop.

Ventilatorloos en stil

Het is Asus gelukt de Core m3-cpu ondanks het ventilatorloze design voldoende en stil te koelen. Bij de benchmarks worden hogere waarden gehaald dan met de Core m7 in Lenovo’s Yoga 900s. De kaartlezer werkt helaas via USB 2.0 en haalt niet het maximum uit snelle SDXC-kaarten.

De toetsenbordindeling is met uitzondering van de kleine cursortoetsen prima. Bij het model dat wij hadden, hoorden we na elke aanslag een licht geklepper. Net als bij andere moderne ZenBooks heeft ook de UX360CA geen toetsenbordverlichting. Het grote touchpad herkent gestures van maximaal vier vingers. De HP Spectre x360 13 is de enige met een groter sensorvlak.

De type C-aansluiting ondersteunt net als de twee type A-poorten alleen USB 3.0. Hij is daarmee niet geschikt om als dock dienst te doen. Omdat de body te dun is voor een hdmi-poort van normale grootte, heeft Asus gekozen voor het microformaat.

Dell Latitude 7370

dell-latitude-7370

Dell Latitude 7370

+ compacte afmetingen

+ geen ventilator

– matige cpu-performance

– erg dure optionele docks

De Latitude 7370 heeft een beeldscherm met een diagonaal van 13,3 inch. Desondanks is de behuizing even compact als de 12,5″-apparaten in deze test. Net als bij de XPS 13 maakt Dell namelijk ook hier weer gebruik van een Sharp-panel met bijzonder smalle rand. De camera zit daardoor linksonder, waardoor je bij videoconferenties enigszins van onderaf kijkt.

Het apparaat heeft een mat Full HD-scherm (1920 × 1080 pixels). In het topmodel zit een QHD+- touchscreen (3200 × 1800 pixels) en een accu met iets meer capaciteit (43 in plaats van 34 Wh). Door die accu zal de accuduur van ruim 12 uur niet langer worden. Hij is bedoeld om hogere energieverbruik van het high-dpi-scherm te compenseren.

De Latitude 7370 heeft met de Core m een zwakkere processor dan de XPS 13 met zijn Core i. Het notebook wordt passief gekoeld, maar de performance is helaas middelmatig. Firmware-update 1.3.6 leverde geen meetbaar betere performance op. De changelog beloofde dat eigenlijk wel.

Alleen type C-poorten

De twee type C-poorten bieden met USB 3.1, Thunderbolt 3 en DisplayPort alles wat je momenteel aan signaal via de universele aansluiting kunt versturen. Ook de accu wordt ermee opgeladen. Voor traditionele usb-apparaten is er ook nog een type A-aansluiting. Voor monitoren een microHDMI-uitgang. De Latitude 7370 past niet op de dockingstations van de E-serie. Als je docking wilt, kun je een universele usb-dock met type C-aansluiting of Thunderbolt-dock aansluiten. Dell heeft beide als accessoire, maar daar hangt een flink prijskaartje aan.

Het toetsenbord heeft een goede aanslag en – ondanks de iets compactere toetsafmetingen – een geslaagde indeling. Het touchpad wordt aangevuld door twee muisknoppen. De vingerafdrukscanner in de polssteun ondersteunt Windows Hello. Het is handig dat je voor het herkennen alleen maar je vinger erop hoeft te leggen. In tegenstelling tot bij de andere apparaten is het dus niet nodig om over een strook te strijken.

Fujitsu LifeBook S936

fujitsu-lifebook-s936

Fujitsu LifeBook S936

+ goed toetsenbord

+ wisselschacht

– dikke body

– veel opties alleen voor grootverbruik

Met een dikte van bijna 3 centimeter is de LifeBook S936 met afstand het dikste apparaat in deze test. De HP Spectre 13 is nog niet eens half zo dik. De Fujitsu heeft twee bijzondere features. De accu is verwisselbaar en aan de rechterkant zit een wisselschacht. Bij het testapparaat zat er een lege bay in, maar je kunt er ook een tweede accu of een optisch station inbouwen.

Het geteste notebook heeft een mat scherm met een resolutie van 2560 × 1440 pixels. Als particulier kom je daar echter niet aan. Net als het touchscreen is het een optie waar alleen zakelijke klanten of dealers aan kunnen komen. Dan moet je meteen een groter aantal afnemen. De paar configuratiemogelijkheden die je als consument kunt kopen, hebben allemaal een mat Full HD-panel. De zelden voorkomende RAM-uitbreidingen van 12 of 20 GB zijn te verklaren door het feit dat de 4 GB werkgeheugen normaal vast gesoldeerd is. Er is maar één slot voor modules.

Biometrische authenticatie

In het topmodel van de voor iedereen beschikbare configuraties zit een PalmSecure-sensor voor biometrische authenticatie. In plaats van een normale vingerafdruk neemt die sensor het aderpatroon van je hele hand als herkenning op. Dat is volgens Fujitsu duidelijk veiliger. PalmSecure is geschikt voor het beveiligen van apparaten, los of in combinatie met een SmartCard, maar momenteel niet voor het inloggen via Windows Hello.

Het toetsenbord heeft een extreem vaste aanslag en een geslaagde indeling, inclusief groot cursorblok. Naast het touchpad zijn er nog twee muisknoppen. De ecotoets naast de powerknop beperkt de helderheid en de processor tot 1,5 GHz. De S936 haalt zijn maximale cpu-power dan bij lange niet. Bij permanent volledige belasting is hij dan wel stil. Op de maximale accuduur van 10 uur had de ecomodus echter geen effect.

HP Spectre 13

hp-spectre-13

HP Spectre 13

+ dun en licht

+ drie universele type C-poorten

– geen andere aansluitingen

– beperkte hoek

De Spectre 13 is met zijn maximale dikte van 1,3 centimeter en een gewicht van slechts 1,1 kilo een van de dunste en lichtste notebooks. In veel andere dunne apparaten, bijvoorbeeld Apples 12″-MacBook, zit een Core m als processor, maar HP heeft de Spectre 13 voorzien van een Core i.

Acers ingenieurs hebben inmiddels aangetoond dat je een Core i-processor ook passief kunt koelen. In de Spectre 13 zit toch een ventilator. De performance van de processor haalt niet dezelfde waarden die we met hetzelfde model in andere notebooks hebben gemeten. De Core i blijft echter altijd sneller dan een Core m. Bij permanente belasting maakt de ventilator 1,8 sone aan geluid met een hoge frequentie. Dat stoort meer dan het geluidsniveau zelf. Bij geringe belasting blijft de ventilator stil en ook bij korte pieken slaat het koelsysteem niet aan.

Volledig type-C

Qua aansluitingen gaat HP vol voor type C. Daar zijn er drie van, waarop je usb-randapparaten, een monitor of voeding kunt aansluiten. Twee van de drie poorten ondersteunen Thunderbolt 3. Voor usb-apparaten met een type A-stekker wordt een adapter meegeleverd. Voor een monitor moet je zelf een stekker kopen. Naast een audio-uitgang zijn er verder geen andere poorten. Er zit ook geen kaartlezer in. Het toetsenbord heeft een goede aanslag en een exact drukpunt. Het is even wennen dat de Enter-toets maar één rij hoog is en de cursortoetsen smal zijn. Ondanks het spiegelende Gorilla Glas kun je het scherm niet met je vingers bedienen. Dat glas dient alleen voor de stabiliteit van het deksel. En wellicht ook voor de mooiigheid.

HP verkoopt de Spectre 13 alleen in antraciet. De achterkant is glanzend koper. De ringvormige scharnieren zie je niet als het deksel dicht is. Ze beperken de hoek waarin je het scherm kunt zetten senl. Door het IPS-scherm zijn geen kleurvervalsingen zichtbaar.

De Spectre 13 kost afhankelijk van de configuratie tussen de 1400 en 1700 euro. Varianten met Windows 10 Pro zijn gelabeld als Spectre Pro 13 G1.

HP Spectre x360 13

hp-spectre-x360-13

HP Spectre x360 13

+ OLED-scherm

+ groot touchpad

– kleur body afhankelijk van displaytype

– hoge meerprijs voor Iris-gpu

De Spectre x360 13 is een hybride notebook met een 360-graden-scharnier. HP verkoopt die al geruime tijd met een Skylake-processor. Sinds enige tijd is hij ook verkrijgbaar met nieuwe hardware. Ons apparaat heeft niet alleen een OLED-display, maar ook een cpu-variant met de krachtige Intel-gpu Iris 540. Die wordt bijgestaan door 64 MB eDRAM (L4-cache). De Iris 540 is bij games iets sneller dan de normaal gebruikelijke Intel-gpu HD 520, maar voor detailrijk 3D-beeld zijn beide te zwak.

Bij de cpu-benchmarks merkten we van die extra cache amper wat. Dat is overigens niet verrassend. Net als de Core i-dualcores zonder Iris kan de processor maximaal namelijk maar 15 watt aan warmte ontwikkelen. Varianten met 28 watt hebben overeenkomstig meer warmtepotentie voor cpu en gpu. De grafische chip daarvan staat bekend onder de naam Iris 550.

Van de Spectre x360 13 zijn er meerdere uitvoeringen. De meeste hebben een Core i5 als cpu, HD 520-gpu en 128 GB opslag. Tijdens de test kon je voor 50 euro meer een notebook met 512 GB en een 4K-scherm kopen. De modellen zijn verkrijgbaar in een antracietkleurige behuizing met matkoperen versiering of in een zilverkleurige variant. Die laatste hebben geen OLED-display.

Lekker groot touchpad

Het touchpad is een van de grootste die op dit moment in notebooks zitten: 14 centimeter breed. Dat biedt genoeg ruimte voor gestures met vier vingers. Qua typen valt er niets te klagen. Het is wel wennen aan het feit dat de Enter-toets op één rij zit en het cursorblok wat kleiner is. Een externe monitor is via hdmi of DisplayPort aan te sluiten.

De Spectre x360 13 haalde bij de test de hoogste accucapaciteit (56 Wh) en ook de langste accuduur. We kwamen tot maar liefst 14,5 uur. Vergeleken met het zustermodel Spectre 13 maakt de ventilator van de Spectre x360 13 onder belasting niet overdreven veel geluid.

Lenovo ThinkPad X260

lenovo-thinkpad-x260

Lenovo ThinkPad X260

+ lange accuduur

+ individueel configureerbaar

– slecht scherm

– zwaar

Lenovo heeft in de ThinkPad X260 ruimte ingebouwd voor twee accu’s. De ene is vast ingebouwd, maar de tweede kun je eruit halen. Dankzij de eerste accu ook als het apparaat aanstaat. De twee accu’s leveren samen niet meer capaciteit dan bij de andere apparaten. Zonder speciale accu levert de X260 door een bijzonder laag energieverbruik een van de beste accuprestaties. Je haalt er ruim 14 uur wordt mee.

Het geringe verbruik wordt deels veroorzaakt door het beeldscherm. Het testapparaat had een TN-panel met kleine kijkhoek en een resolutie van slechts 1366 × 768 pixels. In de webwinkel heeft de variant met een Core i7 standaard echter een beter Full HD-display (1920 × 1080 pixels). Dat scherm kun je ook niet aanpassen. Daar zal de accuduur vermoedelijk dus wel korter van zijn. Beide schermen van de uitvoering zijn mat.

Thinkspads hebben een goed toetsenbord

Zoals bij ThinkPads gebruikelijk is op het verlichte toetsenbord niets aan te merken. De indeling met het grote cursorblok is prima. Als je de Fn-toets niet linksbuiten op de onderste rij wilt hebben, kun je de indeling omwisselen met de Ctrl-toets ernaast. Om te klikken, moet je het touchpad naar beneden drukken. Je kunt ook de aparte muisknoppen tussen het sensorvlak en het toetsenbord gebruiken. Die horen eigenlijk bij het rode trackpoint in het toetsenbord.

De vingerafdrukscanner ondersteunt biometrisch inloggen (Windows Hello). Systeembeheerders kunnen het apparaat zodanig configureren dat het alleen nog met een SmartCard te gebruiken is. Door de docking-aansluiting onderop past de X260 op Lenovo’s eigen dockingstations. Wat interfaces betreft zijn een DisplayPort, hdmi- en LAN-poort uitstekend.

Bij Lenovo’s webshop heb je de meeste keus aan configuraties. Je kunt ook nog het werkgeheugen aanpassen en een 4G-modem of bepaalde VGA-adapter laten inbouwen.

Lenovo Yoga 900s

lenovo-yoga-900s

Lenovo Yoga 900s

+ lange accuduur

+ geen ventilator

– performance van de processor is gering

– donker scherm

De Yoga 900s was in deze configuratie nog niet leverbaar, maar Lenovo stuurde ons al wel een model met 256 GB. De 900s zal twee keer zoveel opslagcapaciteit krijgen. Een prijs was bij dan ook nog niet bekend. We verwachten dat die tussen 1300 en 1400 euro komt te liggen. De Yoga 900s heeft hetzelfde 360-graden-scharnier als de Yoga 900. Het mechanisme uit honderd fijne deeltjes ziet er zeer hoogwaardig uit. De scharniertjes hebben net als het toetsenbord dezelfde zilveren kleur als het apparaat.

De met kunstleer bedekte polssteun voelt prettig aan. Het verschilt sterk van het metaal dat we bij de andere apparaten tegenkwamen. Je polsen komen er wat lager door te liggen. De toetsenbordindeling heeft grote cursortoetsen. Het is wel even wennen dat de Enter-toets op één regel ligt om hem blind in te drukken. Je hoeft de toetsen niet diep in te drukken, wat in het begin ook vreemd kan aanvoelen.

Wel stil, niet krachtig

Door de passieve koeling voor de processor is het notebook altijd stil. Qua performance kan het koelsysteem niet echt overtuigen. De Core m7 is langzamer dan de Core m5 in de Dell. Het wordt nog erger: zelfs de Core m3 in de veel goedkopere Asus doet het beter. Het high-res touchscreen heeft goede kleuren die er vanuit elke hoek goed uitzien. De maximale helderheid is met 210 cd/m2 echter behoorlijk laag.

De type C-poort aan de zijkant ondersteunt USB 3.0 en DisplayPort 1.2. De Yoga 900s wordt ook via een usb-aansluiting opgeladen. Alleen niet via een type C-poort, maar de type A-versie die ernaast zit. Die heeft een propriëtaire voedingsstekker. Als de voeding er niet op aangesloten is, kun je die poort als normale USB 2.0-aansluiting gebruiken. De Yoga 900s heeft geen kaartlezer.

Toshiba Portégé Z30-C

toshiba-portege-z30-c

Toshiba Portégé Z30-C

+ 4G-modem

+ naar keuze met Windows 7 of 10

– veel toetsen bevatten meer tekens

– lawaaierige ventilator

De Portégé Z30-C is een zakelijk notebook van de oude stempel. Hij heeft een SmartCard-slot, geïntegreerd 4G-modem en docking-aansluiting. Als besturingssysteem is standaard Windows 7 Professional geïnstalleerd. Je kunt zelf bepalen of je wel of niet overstapt op Windows 10. Een image van Windows 10 Pro staat op dvd.

Omdat het notebook zelf geen optisch station heeft, hebben we Windows 10 geïnstalleerd met een externe dvd-brander en daar alle metingen mee uitgevoerd.

Net als bij veel andere notebooks van Toshiba is het toetsenbord behoorlijk in elkaar geperst. Het raster eronder is 19 bij 16,5 millimeter. De cursortoetsen zitten op een enkele rij en de page-up- en down-toetsen zijn klein. Dat vergt veel gewenning als je nog geen Toshiba had.

Onduidelijke muis

Je bedient de muisaanwijzer met het trackpoint of het touchpad. De muisknoppen werken alleen voor het trackpoint. Dat zou op zich prima zijn als je bij het sensorvlak door de andere kleur niet de neiging zou krijgen erop te klikken. Daar zitten echter alleen de statusleds en de Windows Hello-ondersteunende vingerafdruklezer op.

Het matte Full HD-scherm haalt zijn maximale helderheid alleen als je er recht op kijkt. Van opzij lijkt het beeld duidelijk donkerder, maar blijven de kleuren wel goed. De ventilator blijft stil als de processor weinig te doen heeft. Hij slaat ook niet aan bij korte pieken. Als hij draait, maakt hij een licht brommend geluid. Dat irriteert meer dan het draaien zelf.

Toshiba verkoopt de Portégé Z30-C in meerdere configuraties, maar 1000 euro ben je altijd minstens kwijt. Voor het testmodel met topuitrusting (ssd met 512 GB en 4G-modem) moet je zo’n 1800 euro betalen. Modellen met een extra T in de naam achter het cijfer, bijvoorbeeld de Z20t-C, hebben een touchscreen.

Testresultaten

Accuduur en performance

notebooktest-accu

Specificaties en resultaten: 12,5-inch notebooks

notebooktest-12

Specificaties en resultaten: 13,3-inch notebooks

notebooktest-13

Conclusie

Als je veel geld uitgeeft, krijg je daar ook wat voor terug. Een laag gewicht, een fraaie behuizing, een lange accuduur en een goed scherm. Toch is het niet vanzelfsprekend dat een duur notebook ook automatisch alle genoemde eigenschappen heeft. Geen enkel apparaat heeft grote problemen, maar ze hebben wel zo hun eigen voor- en nadelen. Als potentiële nieuwe eigenaar is het zaak om die af te stemmen met je persoonlijke voorkeur.

(Florian Müssig/mvdm)

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

ASUS Zenbook S14 (UX5406) review: draagbaar en veelzijdig

De Asus Zenbook S14 (UX5406) , die we in deze review onder de loep nemen, is dun en erg licht, maar biedt toch alle moderne aansluitingen die je nodig...

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er