Head-up display voor de fietshelm

Alieke van Sommeren
0

USEE

In autowereld is het al langer bekend: de head-up display, waarmee je informatie kunt zien zonder je ogen van de weg af te nemen. De USEE van O-Synce moet een soortgelijke oplossing bieden voor fietsers.

Het idee van een informatiescherm voor fietsers is op zich niet nieuw. In de meeste gevallen moet je dan iets op een sportbril monteren. Dat is in het dagelijks gebruik echter niet altijd even handig, al helemaal niet als je bijziend bent en weer een tweede bril moet aanschaffen om het scherm te lezen.

De oplossing van O-Synce is de USEE (‘you see’) die je aan je fietshelm bevestigt. Daarvoor maak je een kleine kunststof houder vast aan je fietshelm, waar je het apparaat dan opschuift.

Basis

De USEE is vooralsnog alleen beschikbaar voor enkele helmen van het merk Abus, maar het is de bedoeling dat het in de toekomst ook op helmen van andere fabrikanten zal passen. Het apparaatje kost zo’n 130 euro (exclusief verzendkosten), is ongeveer zo groot als een aansteker, weegt maar 20 gram en toont gegevens via een klein display met zeven tekens en één pictogram, zoals een hartje of een klokje.

De HUD kun je in de houder nog iets naar voren of achteren kantelen om de kijkhoek aan te passen. De HUD zit stevig genoeg vast, zodat je ook over een hobbelige weg kunt fietsen zonder dat hij lostrilt. Het display zit rechtsboven in het blikveld en stoort niet als je tijdens het fietsen vooruit kijkt.

USEE

De USEE is zo groot als een aansteker. Je klikt hem makkelijk vast op je fietshelm.

Het is even wennen, maar na verloop van tijd kun je alle informatie lezen zonder je ogen van de weg te halen. Enkele van onze testers gaven wel aan dat een instelbare in plaats van een vaste lensinstelling voor het display handiger zou zijn.

Het monochrome display heeft een overtuigend sterk contrast. De helderheid past zich automatisch aan het omgevingslicht aan. Als je in het donker fietst, wordt het display gelijkmatig verlicht met drie ledjes, die je in drie trappen kunt instellen.

De USEE heeft een geïntegreerde UV-collector die tot 90 procent van het omgevingslicht als energiebron gebruikt. Daarmee moet een CR2032 knoopcel-batterij een jaar kunnen meegaan.

Koppelingen

De USEE verwerkt gegevens van allerlei sensoren die in de wielersport gebruikelijk zijn. Dat kan alles zijn van een snelheidsmeter, trapfrequentiemeter of borstharnas tot een elektronische schakeling. In dat geval kun je in combinatie met systemen van Shimano Di2, SRAM eTAP, Campagnolo Super Record EPS of FSA K-Force WE informatie laten tonen zoals de ingestelde versnelling of de status van de accu.

De verbinding met externe sensoren gaat via het draadloze low-energy monitoringprotocol ANT+. USEE ondersteunt ook het LEV-profiel dat bij e-bikes wordt gebruikt. De verbinding lukte altijd prima. Daarmee werkt ook de los verkrijgbare afstandsbediening voor de USEE, die je aan het stuur kunt bevestigen en die voor 50 euro verkrijgbaar is.

Hiermee is het stukken makkelijker om tussen weergaves te wisselen dan via het knopje op de USEE zelf. De USEE ondersteunt ook Bluetooth 4.0 LE (Low Energy, BLE) om een smartphone te verbinden. Ook kan hij met smartwatches communiceren die BLE ondersteunen.

Bruggetje bouwen

Interessant is dan ook de bridge-functie, waarmee de gegevens tussen apparaten uitgewisseld kunnen worden. O-Synce zelf biedt een gratis sport-app, die tijdens het trainen alle belangrijke gegevens toont. Via de app update je ook de firmware.

De HUD werkt ook met sport-apps van derden, zoals Naviki, een navigatie-app die als betaalde optie tijdens een route in de HUD aangeeft wanneer je moet afslaan. De USEE maakte een goede indruk. De verbinding met sensoren en de smartphone- app werkte prima, de gegevens op het display zijn na een korte wenperiode prima af te lezen.

Dankzij de bridge-modus kun je zowel je ANT+-sensors blijven gebruiken als je smartphone gebruiken. Bij het gebruik van de USEE maakt de los verkrijgbare afstandsbediening het schakelen tussen weergaves een stuk makkelijker.

(Nico Jurran, Daniel Dupré)

USEE HUD
head-up display voor op de fietshelm
FabrikantO-Synce, www.o-synce.com
ZendprotocollenANT+ (inclusief ANT+ LEV), Bluetooth 4.0 Low Energy
Weergaveduur van rit, snelheid, trapfrequentie, accu, afstand, informatie elektronische schakelaars, e-bikedata, hartslag; i.c.m.

smartphone: navigatie, tijd, rondes

Stroomvoorzieningbatterij (knoopcel CR2032)
Wifi 10 / 20 / … / 60 m949 / 949 / 949 / 947 / 948 / 932 Mb/s
Afmetingen, gewicht73 × 30 × 30 mm, 20 g
Prijs€ 129,90 (plus €12,90 verzendkosten)

 

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Scythe Mugen 6 review: een van de beste processorkoelers op de markt?

De zesde generatie van de Scythe Mugen processorkoeler houdt processors effectief koel en doet dat fluisterstil. Meer over deze processorkoeler lees j...

Epos Expand 40T review: vergaderen simpeler gemaakt

Voor een videovergadering met een paar mensen achter een laptop is de Expand 40T-conferentiespeaker van Epos even snel aan te sluiten. Iedereen blijft...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er