Hacking gadget: VideoGhost kopieert scherminhoud

Marco den Teuling
0

De VideoGhost maakt ongemerkt schermafbeeldingen, zonder software op de pc. Via een kopie van de scherminhoud kan allerlei gevoelige informatie worden achterhaald. We hebben deze hacking gadget bekeken.

Wanneer heb je voor het laatst naar de achterkant van je pc op het werk gekeken? Misschien is de ogenschijn­lijke DVI- of HDMI-verlengkabel die je daar ziet geen normale kabel, maar een VideoGhost. Dat ding sluit je aan tussen een pc en een monitor, en dan maakt het met vaste tussenpozen een schermafbeelding van het monitorbeeld. Die komt in JPG-formaat terecht op het interne geheugen van het apparaat.

hacking gadget monitor VideoGhost DVI

De Polynesische fabrikant heeft het in de handleiding over 4 GB opslagruimte, maar ons exemplaar beschikte in werkelijkheid over de dubbele capaciteit. Op de kwaliteit van de schermafbeeldingen valt niets aan te merken. Wil je gedurende een heel lange periode opnames maken, dan kun je eventueel de compressie van de screenshots verhogen en met een iets mindere kwaliteit genoegen nemen. Het apparaat ondersteunt resoluties tot en met 1920 × 1200 pixels.

Anders dan een normale verlengkabel heeft de VideoGhost stroom nodig. Die krijgt hij via een usb-kabel. Die moet verbonden worden met de pc of met een adapter. Het opname­apparaat meldt zich dan niet als usb-­apparaat aan en blijft dus onzichtbaar voor de pc en eventuele beveiligingssoftware.

hacking gadget monitor VideoGhost HDMI

Om de gegevens te kunnen uitlezen, levert de fabrikant een rode usb-verloopstekker mee die je tussen Video­Ghost en een pc moet zetten. Pas dan verschijnt het apparaat als verwisselbaar opslagmedium en kun je de schermafbeeldingen eraf halen. Op die manier kun je de Video­Ghost ook configureren: instellingen zoals het interval voor de screenshots wijzig je door een tekstbestand aan te passen. Via een ander bestand stel je de huidige tijd in. Die kan het apparaat naar wens toevoegen aan scherm­afbeeldingen. Video­Ghost is beschikbaar in uitvoeringen voor DVI, HDMI of VGA en in verschillende kleuren. De Pro en Max uitvoeringen kun je ook op extra manieren aansturen (via pc-software of een RS-232-connector).

Hacking gadget

VideoGhost
FabrikantKeeLog
Doelwittenmonitoren
Shoplink en prijsKeeLog VideoGhost Pro HDMI, circa 175 euro

 

Lees meer over hacking gadgets en beveiliging in c't. Nieuwste uitgave: c't magazine dec/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Cooler Master mini-ITX behuizing pc – review

Je kunt er snel en flexibel een pc mee opbouwen, waarbij ook waterkoeling mogelijk is, de Cooler Master NR200P mini-ITX-behuizing.

InfinityLab 10000 Wireless powerbank – review

De InfinityLab InstantGo 10000 Wireless is een compacte en lichte powerbank die drie apparaten tegelijk kan opladen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er