Gtop systeemmonitor voor Linux

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

De kleine gratis tool gtop laat in een Terminal-venster de gedetailleerde belasting van je hardwarecomponenten zien als ASCIIgrafieken en taartdiagrammen.

De consoletool gtop visualiseert de belasting van cpu, werken swapgeheugen in grafieken, waarvan de grootte aan het Terminalvenster wordt aangepast. In de grootste grafiek logt de tool de belasting van de cpu gedurende de laatste seconden.

Kleuren en diagrammen

Elke processorkern krijgt daarbij een anders gekleurde lijn. De gebruikte Terminal moet daarom kleuren ondersteunen, anders kun je niets herkennen. Onder de processorbelasting laten twee curves het gebruik van het werken swapgeheugen zien. Voor beide en voor het gebruik van de harde schijf zijn er bovendien taartdiagrammen beschikbaar. Die laten naast de procentuele belasting ook zien hoeveel gigabyte er totaal beschikbaar is en hoeveel daar op dat moment van in gebruik is.

Netwerkdata

De via het netwerk ontvangen en verstuurde data worden weergegeven in twee balkdiagrammen, waar je eigenlijk alleen maar de piekbelasting uit kunt identificeren. Daarbij noemt gtop wel de snelheden en de hoeveelheid data die er sinds het starten van het programma verstuurd is. Alle draaiende processen zijn te sorteren op procesID, belasting of geheugengebruik.

De tool gtop is met name handig voor systeembeheerders die met deze tool hun server via een SSH-verbinding kunnen monitoren.

Gtop 1.0

Systeemmonitor
ProducentCan Güney Aksakalli
SysteemeisenLinux, macOS, Node.js 4
Prijsgratis

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Linux Mint Tara: Ubuntu-basis, snapshots en meer

De nieuwe Linux Mint Tara biedt een duidelijk recenter softwarepakket en diepere integratie van systeemsnapshots. We bekijken kort deze Linux-distribu...

Webinterface voor Linux-beheer met SSH: Cockpit

Met Cockpit kun je een browser gebruiken om te kijken wat de status van je Linux-server is. Servers kunnen veilig via SSH worden verbonden. Je kunt he...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er