Groupy 2 review: Windows-toepassingsvensters verzamelen op tabbladen

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op een handige tool voor Windows genaamd Groupy 2. Met deze tool worden Windows-toepassingsvensters verzameld op tabbladen, vergelijkbaar met de tabs in een webbrowser.

  Groupy 2 review:

  Efficiënt vensterbeheer met Groupy 2

  Er zijn verschillende manieren om de onoverzichtelijke vensters van veel geopende toepassingen in Windows te temmen. Bijvoorbeeld door virtuele bureaubladen te gebruiken of door gebruik te maken van vooraf gedefinieerde positie- en grootterasters, zoals de Snap-functie in Windows 11 of de ‘FancyZones’-tool uit Windows PowerToys.

  Tabbladen als oplossing

  Groupy 2 van Stardock Software pakt het anders aan: het voegt extra tabbladen toe aan Windows-vensters. Deze tabbladen bevatten afzonderlijke Windows-toepassingen die je kunt toevoegen via het contextmenu of door slepen en neerzetten. Als je van tabblad wisselt, verandert de inhoud van het venster. Zo kun je bijvoorbeeld schakelen tussen een tekstverwerker, een spreadsheet, een browser en een mailprogramma door simpelweg op het betreffende tabblad te klikken, in plaats van naar een ander venster te gaan. Het is echter belangrijk om te wennen aan het feit dat elke toepassing in de ingestelde venstergrootte verschijnt, net zoals elk tabblad binnen hetzelfde browservenster dezelfde grootte heeft.

  Aanpassingsmogelijkheden

  De tool biedt veel aanpassingsmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld instellen of de tabbalk in het venster wordt geïntegreerd of aan de bovenkant wordt toegevoegd, of de tabbalk altijd zichtbaar is of alleen wanneer de muisaanwijzer er overheen beweegt, en hoe toepassingen die in een venster zijn gegroepeerd, worden weergegeven in de taakbalk van Windows. Gebruikers van Windows 11 kunnen ook kiezen of de tabbladen van Groupy worden gecombineerd met die van Verkenner en Kladblok. Ook kun je de vorm en kleur van de tabs aanpassen, zelfs per afzonderlijk tabblad via het bijbehorende contextmenu.

  Handige groeperings- en automatiseringsmogelijkheden

  De mogelijkheden om tabbladen te groeperen en zo hele sets applicaties tegelijk te starten en dit te automatiseren met regels lijken erg handig. Helaas is hier geen bruikbare documentatie voor beschikbaar, dus je moet zelf ontdekken hoe deze functies werken. We merkten ook op dat er geen sneltoetsen zijn waarmee tabbladen direct geactiveerd kunnen worden. In de Windows-overzichten (Alt+Tab en Windows+Tab) worden alle actieve toepassingen nog steeds afzonderlijk weergegeven, ongeacht of ze zich in tabbladen of aparte vensters bevinden.

  Conclusie Groupy 2 review

  Groupy 2 kiest voor een alternatieve benadering van het omgaan met vensters in Windows, maar het vergt wel enige gewenning en zal zeker niet bij iedereen in de smaak vallen. Gelukkig kun je een proefversie 30 dagen uitproberen om te zien of het voor jou prettig werkt. Daarna betaal je een kleine 12 euro, waarmee je Groupy 2 op maximaal vijf computers tegelijk mag gebruiken. Het programma maakt ook deel uit van het Stardock ‘Object Desktop’-pakket, dat rond de 40 euro kost en een dozijn tools bevat om Windows verder aan te passen.

  Groupy 2 review: plus- en minpunten

  +Veel aanpasbare opties
  +Automatisering mogelijk
  Beperkte documentatie

  Groupy 2 specificaties

  FabrikantSynology
  SysteemeisenWindows 10/11
  DownloadlinkStardock

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke software reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  Synology

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er