Goedkope LoRaWAN-gateway van Dragino met GPS en LTS – review

Redactie
0

De  goedkope LoRaWAN-gateway met GPS en LTS, de Dragino DLOS8 is goed te combineren met Raspberry Pi. Voor de relatief lage prijs moet je wel enkele beperkingen voor lief nemen.


LoRaWAN-gateway Dragino


De Dragino kost rond de 300 euro – flink minder dan professionele varianten. De cilin­drische behuizing oogt wat goedkoop. Hij is erg dun en heeft geen isolatie tegen lage of hoge temperaturen. De documentatie verraadt niets over voor welke temperaturen de gateway geschikt is en aan welke IP-­beschermingsklasse de behuizing voldoet.

De voor de Dragino ontworpen web­interface is zo overzichtelijk dat je hem met wat basiskennis van LoRaWAN makkelijk kunnen instellen. Moderne VPN-protocollen zoals Wireguard en andere uitbreidingen kun je niet gebruiken zonder aanzienlijke extra inspanningen.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


De gateway dekte het testgebied van circa een vierkante kilo­meter grotendeels af, op verder gelegen plekken kan tussenliggende bebouwing het signaal beperken. Waar de ontvangst goed is, zullen apparaten met lagere en dus robuustere data­snelheden prima kunnen zenden.

De Dragino DLOS8 heeft enkele nadelen die de gebruiksmogelijkheden flink beperkt. We kunnen niet met zekerheid stellen dat de gateway een koude winter zal overleven. In combinatie met de verouderde software, verliest de lage prijs daardoor enigszins zijn rechtvaardiging. De gateway is inmiddels te integreren in het ecosysteem van AWS (Amazon).

Plus- en minpunten

+ betaalbare LoRaWAN-gateway
+ overzichtelijke webinterface
– matige kwaliteit behuizing

LoRaWAN gateway Dragino DLOS8
LoRaWANSX1301 + 2 SX1257t
stroomvoorzieningIEEE 802.3af (PoE), 12 volt voeding
firmwarelgw-5.4.161
meegeleverdexterne 868 MHz-antenne (3 dBi), voeding, montagemateriaal
dragino.com€ 300

lees meer reviews in c't 06/2024

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Lees ook

Netwerk-switch review: Zyxel XGS1250-12 met hoge snelheid

De XGS1250-12 switch van Zyxel scoort punten met vier extra snelle netwerkpoorten, maar die hoge snelheid heeft wel z’n prijs.

AVM Fritzbox 6850 LTE mobiele netwerkrouter

Als je ergens bent waar geen normale vaste internetverbinding mogelijk is, kan deze Fritzbox je met alle functies op 4G aansluiten.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er