Glances – Python tool

Redactie
0

De Python tool Glances houdt talrijke systeemparameters handig in de gaten in een terminalvenster of browser en werkt op bijna alle platforms.

Glances benadert systeembewaking minimalistisch: het toont de essentiële systeem­informatie in een duidelijke vorm zonder grafische interface. Naast processorbelasting, geheugengebruik, schijf- en netwerkactiviteit, kun je systeem- en gebruikers­processen in de gaten houden. Ook eventueel draaiende ­Docker-containers kan hij in de gaten houden.

Glances

Systeembeheerders kunnen het programma zo instellen dat het automatisch eigen scripts uitvoert wanneer bepaalde drempelwaarden worden overschreden. Glances draait lokaal, maar kan ook gegevens weergeven van machines op afstand waar het programma in servermodus op draait. Om dit te doen, kun je een web­interface gebruiken naast een terminal­venster, en je hebt zelfs geen webserver ­nodig op de doelmachine.

De tool monitort ook over een langere periode en exporteert data naar veel outputformaten. Het levert zelfs gegevens aan mon­itoringtools als Grafana en Prometheus. De huidige versie van Glances kan het beste direct geïnstalleerd worden via Python Package Index:

pip3 install glances[all]

voegt alle beschikbare extra’s toe.


Ontvang de laatste informatie door je te abonneren op de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

ook voor remote monitoring
voor vrijwel alle platforms
overzichtelijk

 

Glances – Python tool
outputCSV, JSON, InfluxDB, Cassandra, CouchDB, OpenTSDB, Prometheus, StatsD, ElasticSearch, RabbitMQ/ActiveMQ, ZeroMQ, Kafka, Riemann, RESTful
shop en prijsnicolargo.github.io/glances gratis

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 06/2024

Meer over

Zelfbouw

Deel dit artikel

Lees ook

Python programmeren – flexibele en begrijpelijke programmeertaal

Welke programmeertaal kies je als je met programmeren begint of een andere taal wil aanleren? In Python programmeren is één van de opties.

Netdata realtime systeemmonitoring voor *nix

Netdata biedt voor typische Unix-programma's als top, ntop en dergelijke een moderne interface via de browser.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er