Gigabyte Brix Ultra Compact mini-PC barebone

Noud van Kruysbergen
0

lezers-awards-2021-zilver

De Gigabyte Brix GB-BRR5-4500 mini-pc barebone is technisch helemaal up-to-date, met Wi-Fi 6, 2,5Gbit-LAN, maximaal 64 GB DDR4-RAM en de mogelijkheid vier monitoren aan te sluiten, waaronder twee via USB-C/DP.

De slechts 12 bij 12 bij 3,5 cm grote Brix mini-­pc oogt als een van de vele kleine kantoor-pc’s die de laatste tijd op de markt komen – ongetwijfeld aangewakkerd door het thuiswerken. Maar in dit geval geldt dat size niet mattert.

Processor Ryzen

De AMD Ryzen 4000 R5-4500U-processor in deze Brix is een mobiele processor, maar wel een hexacore, zij het dan wel zonder simultaneous multithreading (SMT). Die processor is oorspronkelijk bedoeld voor snelle ultradunne laptops, maar doet het zoals bij deze Gigabyte Brix te zien is in een mini-pc ook prima.

De 15W-­processor is redelijk vergelijkbaar met een 45 watt Core i7 uit de 9750H- en 10750H-serie. Ook de Core i7-10710U 25W-cpu zit op vergelijkbaar niveau, maar die heeft dankzij multithreading dan wel twaalf threads in plaats van de zes van de Ryzen-processor in de Brix. Je mag in elk geval qua prestaties dan ook best wat verwachten.

Gigabyte Btrix Ultra

Barebone Gigabyte

De toevoeging PC Kit aan de officiële benaming geeft al aan dat het om een barebone gaat. Bij het losmaken van de onderkant zie je de AX200NGW-wifi­module meteen zitten, plus genoeg ruimte voor twee DDR4-SO-DIMM’s en een M.2 PCIe 4.0-ssd. Na het installeren van twee door Kinsgton ter beschikking gestelde 32GB-PC4-3200-geheugenmodules en een M.2-ssd uit de PCIe-ssd-test van het vorige nummer (een koelblokje met kleefpasta is daarbij heel handig al gemonteerd) was het verder niet meer dan een kwestie van Windows installeren en daar waar nodig met EZ Install (dat je van de website van Gigabyte gratis kunt downloaden) alle drivers updaten.

Je kunt dankzij de Radeon-graphics vier monitoren tegelijk aansluiten tot een resolutie van maximaal 4K: een via HDMI, twee via USB-C/DP en een via miniDP. Met de meegeleverde VESA-mount is hij makkelijk achterop een van die monitoren te monteren. Aan aansluitmogelijkheden is sowieso geen gebrek met de USB-C- en driemaal USB 3.2 Gen1-poorten aan de voorkant en nog twee van die laatste aan de achterkant.

Verder zitten er zowel USB 3.2 Gen2 met DisplayPort-ondersteuning aan de voor- als de achterkant. Daarmee kun je een daarvoor geschikt display zowel van voeding als van beeld voorzien.

Aan de achterkant zit ook nog een 2,5 Gbit/s LAN-poort, zodat de netwerksnelheid de komende jaren de bottleneck niet zal gaan worden.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Benchmark

Bij de PCMark 10 applicatiebenchmark hoefde de processor slechts af en toe echt aan de slag voor een totaalscore van 4676 punten. Voor de Cinebench R23 multicore-score 3926 en singlecore-score 1015 moest de 2,4GHz-processor met zijn turbo aan tot 4 GHz wel meer werk verzetten. Tijdens normaal gebruik is de Brix Ultra Compact heel stil, maar als hij aan flink aan de tand wordt gevoeld loopt het lawaai wel snel op – zeker met bijvoorbeeld een stresstester als Prime95. De Brix schakelt dan terug naar een cpu-frequentie tot ­onder de 2 GHz. Dan is hij nog wel hoorbaar, maar niet meer zo irritant.

NAS

Het lezen en schrijven naar een NAS met c’t-NAS-benchmark ging met snelheden van respectievelijk 108 en 98 MB/s – de beperking zat hem in andere onder­delen van het netwerk die de snelle 2,5-Gbit/s-aansluiting niet aankonden. De Wi-Fi 6-module haalt in de buurt van een AX-router bijna even hoge snelheden van 85 en 77 MB/s. Er is weinig ruimte in de behuizing voor ingebouwde antennes, dus verder van een accesspoint af lopen de resultaten snel terug.

Al met al kun je met deze Brix-barebone na toevoegen van geheugen en opslag weer jaren vooruit, dankzij de krachtige mobiele hardware en de aanwezige headroom qua netwerk en performance.

Pluspunten

  • + klein maar fijn
  • + up-to-date techniek

Minpunten

  • – snel hoorbaar
Gigabyte Brix Ultra Compact mini-PC Kit  Gigabyte Brix GB-BRR5-4500; mini-pc-barebone
cpu / graphicsRyzen 4000 R5-4500U / Radeon Vega 512 MB
RAM2 × DDR4-SO-DIMM
aansluitingen5 × USB Gen1, 2 × USB-C, Gen2/DP, HDMI, RJ45, miniDP, 3,5mm-audio-out, Kensington, voeding
meegeleverd90W-voeding, 75/100mm-
gigabyte.com
azerty.nl€ 450

Noud van Kruysbergen
Deze review verscheen in ct magazine 7, 2021, p24

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Asrock 4X4 BOX-4000 mini-pc met Ryzen 4000U

Asrock heeft drie mini-pc's in de 4X4 BOX-4000-serie aangekondigd. Met een afmeting van 110 × 118 × 48 mm lijken de modellen op de NUC-pc's van Intel.

Asrock Deskmini H470 barebone

De kleine en voordelige Deskmini H470 barebone van Asrock biedt plaats aan een Celeron-, Pentium- of Core i-processor, maar heeft fine-tuning nodig.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er