Gigabyte Brix Pro mini-pc barebone voor zakelijk en privé

Noud van Kruysbergen
0

De Gigabyte Brix Pro barebone kan met zijn vier volwaardige HDMI-poorten het centrale middelpunt worden van een zakelijk informatiepunt of uitgebreider thuiskantoor. De rest van de hardware is ook geheel bij de tijd.

De Brix Pro is met zijn afmetingen van 19 bij 14 bij 4,5 cm wat groter dan andere barebones (mini-pc’s), maar dat komt omdat aan alle opties onderdak geboden moet worden.

Er kunnen maar liefst vier HDMI-monitoren (4K/60p) tegelijk op de barebone aangesloten worden, en er zijn twee netwerkpoorten – eentje voor een 2,5-Gbit-LAN en de andere voor gigabit-ethernet. En er kunnen bovendien ook nog twee M.2-ssd’s in: een met Gen4 x4 en de ander met Gen3 x4/SATA.

Gigabyte Brix Pro pc barebone mini pc

Geteste versie

De barebone is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De Brix-versie die wij getest hebben beschikte over een Intel Core i5-1135G7 quad-coreprocessor uit de Tiger-Lake-serie met het BMA1449-platform.

De 28 watt aan TDP moet genoeg zijn voor een turbo­frequentie van 4200 MHz bij een standaard van 2400 MHz. De geïntegreerde Intel Iris Xe-graphics verzorgen alle grafische aansluitingen.

Hardware-tests

We hebben de barebone voorzien van twee 32 gigabyte Kingston PC4-SO-DIMM geheugenmodules en van een AORUS Gen4 7000s-ssd. Die 1TB-ssd heeft een PCIe-x4-­interface en moet daar, zoals de naam al aangeeft, 7000 MB/s mee kunnen halen.

De ssd is voorzien van een forse, vast bevestigde passieve koeling. Dat betekent wel dat hij niet zonder meer in iedere mini-pc zal passen, dus dat is wel iets om rekening mee te houden indien je de aanschaf van deze Kingston zou overwegen. Maar de Brix Pro biedt genoeg ruimte om de ssd te ­kunnen installeren.

Het wordt uit de korte bijgevoegde handleiding en de beschrijvingen op de printplaat van de barebone niet meteen duidelijk welk M.2-slot het snelst is, maar na even uitproberen bleek uit een score van 3353 MB/s met ­CrystalDiskMark dat we hem in het verkeerde slot hadden geplaatst.

Met het ­andere kwamen we tot 6996 MB/s, wat een heel eind de beloofde 7000 benadert. Je kunt de twee M.2-slots overigens naar wens in een RAID gebruiken.

Een zelfde probleem geldt voor de netwerkaansluitingen: aan de buitenkant is daar geen verschil in te zien en heb je geen idee welke de snelle ethernetpoort is en ­welke niet. Uiteindelijk bleek de linker (van achteren gezien) de 2,5-Gbit-poort te zijn, en de rechter de gigabit-ethernetaan­sluiting. Dat had duidelijker gekund.

In gebruik nemen

Windows herkende niet alle hardware van de barebone direct, maar na het downloaden van de drivers van de website van Gigabyte waren we snel up-and-running.

De Core i5-1135G7 is een midrange-laptopprocessor die in deze barebone zeker geen slecht figuur slaat: een Cinebench R23-score van 6243 (multicore) en 1363 (singlecore) is verre van onverdienstelijk.

De PCMark 10-score van 4810 komt voornamelijk door de Essentials- en Productivity-score, oftewel internetten en ­typische kantoortaken.

Bij zware belasting op de turbo­stand wordt de actieve koeling wel duidelijk hoorbaar, maar de processor schakelt dan al snel terug naar een lagere frequentie om dat slechts tijdelijk te houden.

De WiFi 6-module heeft met de externe antenne een groot bereik en zal ook op plekken waar geen netwerkkabel ligt voor een snelle verbinding zorgen.

Veel schermen aansluiten

De grote kracht van de Brix Pro zit in de vier volwaardige HDMI-aansluitingen. Dat maakt de Brix Pro niet alleen het makkelijk middelpunt van een thuiswerk­installatie, maar ook bij een zakelijke omgeving waar veel informatie tegelijkertijd moet worden getoond – denk aan schermen vol met beurskoersen of verkoopresultaten.

Met de meegeleverde VESA-mount kun je hem achter op een monitor monteren, of met de twee eveneens meegeleverde rubberen voetjes kun je hem naar wens ook op zijn kant neerzetten.

Een puntje van kritiek verdient wel de led die naast het decent verlichte powerknopje zit. De veel te felle witte led geeft de schijfactiviteit aan – dat wil je niet de hele dag in je ooghoek zien knipperen.

Pluspunten

+ vier HDMI-poorten
+ twee M.2-slots

Minpunten

– indicaties onduidelijk

Gigabyte Brix Pro
getest typeGB-BSi5-1135G7
cpu / graphicsIntel Core i5-1135G7 / Intel Iris
RAM2 × DDR4-SO-DIMM
aansluitingen6 × USB 3.2, Thunderbolt 4, 2 × USB-C Gen2/DP, 4 × HDMI 2.0a,
2 × RJ45 (2,5- en 1Gbit), 3,5 mm-audio-out en -mic-in,
2 × wifi- antenne, Kensington, voeding
meegeleverd135W-voeding, rubberen voetjes, 75/100mm-VESA-mount,
wifi/bluetooth-antenne
prijs Bekijk product

Meer hardware-reviews in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Mini pc met passieve koeling: drie modellen getest

Een mini pc met passieve koeling met Gemini Lake-chip is in allerlei uitvoeringen te vinden. Het zijn interessante modellen als je een klein en stil a...

Mini-pc met AMD Ryzen – vier modellen getest

We testen vier modellen mini-pc met AMD Ryzen. Van een 200 euro kostende barebone tot aan een luxueuze pc met alles erop en eraan.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er