Ghostty review: terminal-emulator voor macOS & Linux

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

    Geen enkele nieuwe terminal-app heeft zoveel ophef veroorzaakt als Ghostty. We namen de terminal-emulator voor macOS en Linux onder de loep en bekijken wat de reden is voor alle hype en daar lees je meer over in deze Ghostty review.

    Achtergrond en ontwikkeling

    De opensource terminal-emulator Ghostty had al een grote schare fans online voordat versie 1.0 eind vorig jaar werd uitgebracht. Hoofdontwikkelaar Mitchell Hashimoto is een van de oprichters van HashiCorp, een zwaargewicht op het gebied van cloudautomatisering. Hij begon te werken aan Ghostty nadat hij het bedrijf in 2023 had verlaten om vertrouwd te raken met de programmeertaal Zig.

    De terminal-emulator moet op verschillende platformen werken, maar niet afhankelijk zijn van een tool zoals het app-framework Electron. In plaats daarvan zijn er native applicaties voor macOS en Linux die gebaseerd zijn op een bibliotheek genaamd libghostty. Deze is geschreven in de programmeertaal Zig en zorgt voor de eigenlijke terminalemulatie. Een versie voor Windows staat al op de planning.

    Architectuur en platformintegratie

    De grafische toepassingen communiceren met libghostty, maar tonen de gebruikersinterface met behulp van platformspecifieke technologie. Op macOS gebruikt Ghostty de AppKit en Swift UI-tools, terwijl de C-API van de GTK4 GUI-toolkit wordt gebruikt onder Linux.

    Bij het renderen van de terminal profiteert Ghostty van hardwareversnelling door de GPU (via de Metal grafische API op macOS en OpenGL op Linux). Ghostty integreert ook algemene macOS-besturingssysteemfuncties zoals Quick Look en Secure Keyboard Entry. Deze laatste herkent automatisch wachtwoordvragen en voorkomt dat toetsenbordinvoer wordt gelezen door andere apps op het systeem. Dit is vooral handig voor de terminal, die kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot de machinekamer van je besturingssysteem of om servers op afstand te beheren.

    Gebruikservaring

    Ghostty houdt zich aan de standaardinstellingen van het systeem voor lettertypen, vensters, tabbladen, pictogrammen en toetsenbordindelingen, en past zo naadloos binnen het besturingssysteem. Dit geldt ook voor Linux met zijn gefragmenteerde desktoplandschap. De terminal is in principe een GTK-applicatie en heeft daarom in Gnome het thuisvoordeel, maar de functie Server Side Decorations werd toegevoegd met versie 1.1.0. Als gevolg daarvan past Ghostty beter in de KDE Plasma Desktop.

    Omdat Ghostty het KDE-server decoratieprotocol gebruikt, werkt het alleen in combinatie met een Wayland compositor. Ghostty heeft zichzelf als doel gesteld om verstandige standaardinstellingen te hebben en zou voor de meeste gebruikers goed moeten werken zonder verdere aanpassingen. Aanpassen aan je eigen wensen kan ook; Ghostty wordt o.a. geleverd met een verscheidenheid aan thema’s.

    Prestaties en vergelijking

    Ghostty wordt beschouwd als bijzonder krachtig en de terminal voelt ook subjectief snel aan. We hebben gemeten dat Ghostty een lang tekstbestand (11 MB) 0,09 seconden sneller uitvoert op ons testsysteem dan de voorgeïnstalleerde macOS terminal. Wat zeker is, is dat Ghostty net zo snel is als Alacritty en andere terminals die ontwikkeld zijn om bijzonder snel te zijn.

    Conclusie Ghostty review

    Ghostty is een spannend open source project met een enthousiaste fancommunity. In tegenstelling tot wat her en der op het net wordt beweerd, is het geen revolutionaire terminal die alles verandert. Maar dat hoeft het ook niet te zijn om een goede terminal te zijn. Ghostty is een succesvol “passieproject” van een getalenteerde ontwikkelaar met hoge technische normen.

    Flatsweep review: plus- en minpunten

    + Opensource
    + Gratis
    + Krachtig en snel

    Ghostty specificaties

    OntwikkelaarMitchell Hashimoto
    PlatformmacOS, Linux (Windows-versie in ontwikkeling)
    LicentieGratis (MIT-licentie)
    InterfacePlatform-native GUI met GPU-acceleratie
    FunctionaliteitOndersteunt tabs, splits, Kitty graphics protocol, thema’s, shaders en meer
    Ondersteuning aangepaste padenJa, via configuratiebestanden en XDG-paden
    Geschikt voorOntwikkelaars, terminalgebruikers die snelheid, native integratie en moderne functies waarderen
    Downloadghostty.org/download

    Meer van zulke software reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Alieke van Sommeren
    Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

    Lees ook

    Synology CC400W review: ideaal voor je Synology NAS

    De CC400W van de Taiwanese fabrikant Synology is een AI-ondersteunde camera met een resolutie van 2560 × 1440 pixels bij 30 fps, een microfoon en luid...

    Rollingsquare AirCard Pro & AirNotch Pro review: bluetooth-trackers in de test

    De AirCard Pro en AirNotch Pro van Rollingsquare zijn handige, compacte Bluetooth-trackers: de ene is plat, dun en draadloos oplaadbaar; de andere is ...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er