Geneva Acustica Lounge Radio: DAB(+)-radio

Alieke van Sommeren
0

De fraai vormgegeven Geneva DAB+-radio kan veel meer dan alleen radiozenders afspelen in de keuken. Zo kan hij ook je telefoon opladen. Je kunt alle mogelijkheden benutten zonder dat je door allerlei lastige menu’s hoeft te bladeren.

Voor het in rood leer uitgevoerde testexemplaar van de Geneva Acustica Lounge Radio is in elk interieur wel een mooie plek te vinden – anders is hij er ook nog in zwart, wit en cognac. Het design is smaakvol sober.

De acht bedieningsknoppen op de bovenkant wijzen zichzelf voor een groot deel, de korte handleiding heb je eigenlijk alleen in het begin even nodig bij het instellen van de zenders, omdat enkele knoppen een dubbele functie hebben door ze kort of langer in te drukken.

Op de bovenkant zit ook een grote draaiknop voor het volume. Door daar een zwiep aan te geven, gaat het volume aanzienlijk sneller omhoog (of omlaag) dan door er gewoon aan te draaien. Die knop wordt overigens ook gebruikt voor het instellen van het alarm – om de Geneva als wekkerradio te gebruiken – en kan ingedrukt worden om het alarm uit te zetten.

Het zoeken van de FM- en DAB(+)-zenders verloopt voorspoedig. In korte tijd werden er 59 DAB+-stations gevonden. Die kun je met de PRESET-knop in een van de 10 presets zetten. Het schakelen tussen de zenders kan wel even een paar seconden duren.

Geneva Acustica Lounge Radio

Daarnaast zijn er nog meer audiobronnen te beluisteren: je kunt een audiobron via een 3,5mm-kabel aansluiten en die met de LINE-IN-knop activeren of een bluetooth-­apparaat koppelen. Daarbij valt overigens wel op dat het volume een stuk zachter is dan bij andere bronnen, dus als je terugschakelt van bluetooth naar gewone radio klinkt dat een heel stuk harder.

Er is ook een alarmklokfunctie om je op tijd wakker te maken. Dat kan dan wel alleen met ­je favo radiozender. Achterop zit een 5V/0,5A-usb-uitgang om op het aanrecht even je  smartphone op te laden. Hoef je dan verder helemaal niets in te stellen? Niet echt: de tijd wordt automatisch gesynchroniseerd met het DAB-radiosignaal. Alleen het displaycontrast en de helderheid op stand-by is aan te passen. Er is voor te kiezen om een line-in-signaal automatisch te laten afspelen als er wat op wordt aangesloten.

Door de 3/4″-tweeter en 4”-woofer met een baspoortje aan de achterkant komt de Geneva zeker op zachtere tot medium volumes goed tot zijn recht. DAB+ zoals het bedoeld is. Moet het harder, dan wordt het bas-aandeel wel erg groot, maar door de vier rubberen voetjes neemt de ondergrond geen trillingen over. Zoek je een flexibele radio die je zonder al teveel gedoe overal kunt neerzetten en waarmee je FM, DAB+ of andere geluidsbronnen (via Bluetooth of een lijningang) kunt beluisteren? Dan is de Geneva Acustica Lounge Radio een aanrader.

audiobronnenFM, DAB+, 3,5mm-ingang, Bluetooth 4 A2DP
luidsprekers3/4″-tweeter, 4″-woofer
frequentiebereik50-20.000 Hz (cx 4200 Hz)
afmetingen (b × d × h)23,5 × 17,6 × 14,9 cm
meegeleverdnetsnoer, antenne, korte handleiding
prijs€ 300

Meer hardware-reviews in c't 07/2024

Meer over

AudioHardware

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Radioluisteren via atomen

Onderzoekers hebben een nieuw type 'universele' antenne bedacht: een antenne die radiosignalen ontvangt via een laser die fluctuaties van cesium-atome...

Alles-in-1 radio

Met de Philips AE8000 heb je toegang tot duizenden internetradiostations, kun je met DAB+ via de ether digitale radio beluisteren, maar kun je ook n...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er