Game review: Trackmania

Marco den Teuling
0

Trackmania

Platform: Windows / Uitgever & ontwikkelaar: Ubisoft  / Ubisoft Nadeo / gratis of vanaf € 9,99 per jaar

Trackmania is een racegame, maar dan net anders. Het gaat vooral om de tracks, met loopings, springschansen, loodrechte wanden, muren en nog extremere parcoursen en obstakels.

Je racet vooral tegen jezelf en probeert je tijd te verbeteren. Ritten van anderen en je eigen beste rit zie je onderweg, maar andere wagens zijn geesten waar je doorheen rijdt. Het voelt zo wel erg competitief en je kunt dingen mooi afkijken of genieten van andermans crashes.

replay Trackmania

Je kunt replays bekijken na races, die vaak over ingenieus in elkaar gezette parcoursen gaan.

Raak je zelf van de baan of maak je een fout, dan is een druk op de resetknop genoeg om opnieuw te beginnen. En weer opnieuw. Tot je toe bent aan een volgende racebaan. De nieuwste versie is net zo verslavend als voorgangers in de Trackmania-reeks, maar bevat weinig echte nieuwigheden.

Een verandering die wel opvalt is de financiering van de game. De ‘beginnerstoegang’ is gratis en geeft je 25 wisselende tracks om op te rijden. Voor 10 euro per jaar krijg je met ‘standaardtoegang’ ook de beschikking over een editor om eigen tracks te maken en kun je deelnemen aan extra competities en events.

Trackmania editor

De editor biedt uitgebreide opties om zelf tracks te ontwerpen, die je kunt delen met anderen – maar alleen voor betalende gebruikers.

De echte fan kan voor 30 euro per jaar (of 60 euro voor drie jaar) ook deelnemen aan clubs en clubcompetities en zijn auto pimpen. Het is te hopen voor de makers én spelers dat veel mensen minimaal voor de standaardtoegang kiezen, want alle tracks die de community creëert zijn een belangrijk pluspunt om Trackmania nog lang interessant te houden.

Los van het verdienmodel is Trackmania gewoon een leuke en aardig verslavende game om tussendoor te spelen. Het geluid is prima en de graphics zijn aardig maar vooral functioneel, zodat je de game op bijna elke computer kunt draaien.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Meer over

Gaming

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Game review: Doom Eternal

Geen tijd te verliezen als allerlei demonengespuis de Aarde wil overnemen. Vanuit je basis (Fortress of Doom) die om de Aarde zweeft zie je de Aarde a...

Game review: Islanders

Het spel Islanders is een city-builder, maar dan een minimalistische variant. Alle eilanden en gebouwen zijn opgebouwd uit simpele hoekige, kleurige v...

0 Praat mee