Game review: Shenmue III

Alieke van Sommeren
0

Shenmue - intro

Platform: WindowsPS4 / Uitgever & ontwikkelaar: Deep Silver / Ys Net  / vanaf € 50

Er was 18 jaar wachten en een Kickstartercampagne voor nodig, maar eindelijk is het derde deel van de Shenmue-reeks verschenen. De originele Shenmue is bekend van de Sega Dreamcast en was op dat moment de duurste game ooit gemaakt.

De eerste Shenmue is ook de game die mede de basis is geworden voor de huidige RPG-games: het werkte al met een open wereld waarin de niet speelbare personages een eigen dagroutine hadden.

Het voelt alsof je nu ook echt na de events uit deel 2 van 2001 verder speelt: de game lijkt in die tijd te zijn gemaakt en alleen een tikje opgepoetst en nu uitgebracht. De ­derde game laat hoofdpersoon Ryo verder zoeken naar de moordenaar van zijn vader, en zijn vriendin Ling Shenhue gaat op zoek naar haar verdwenen ­vader. Het begint met een verzameling tuig dat bewust op zoek was naar een steenhouwer, het beroep van de vader van Ling.

Shenmue - aan de wandel

Prima uitzicht tijdens het wandelen door de wereld. Maar het kan sneller: naar bepaalde locaties valt er te fasttravellen.

Het is van harte aan te raden er een controller bij te pakken om dit spel prettig te kunnen spelen, maar met toetsenbord en muis red je je ook prima. De game bevat veel dialogen. Er zijn diverse minigames zoals vissen en kruiden verzamelen om een zakcentje bij te verdienen.

Die centen heb je ook echt nodig, want je moet voedsel scoren om je levensbalk annex staminameter regelmatig weer aan te vullen. Die loopt leeg als je een sprintje trekt door het landschap, maar ook als je je Kung-Fu-moves ­oefent of het gevecht aangaat met ongure figuren.

Shenmue - trainen

Je gevechtsmoves moet je oefenen om er steeds beter in te worden. Goede timing is cruciaal.

De wereld is ondanks de gedateerde look sfeervol vormgegeven en is bij vlagen bijzonder mooi. Ook de muziek is bijzonder fraai. Spelers die de eerdere games nog nooit gespeeld hebben, zullen Shenmue III als veel te traag bestempelen. Wij noemen het onthaastend: het gaat om het verhaal en stiekem ook om een dosis nostalgie.

c't 06/2024

Meer over

Gaming

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Game review: Borderlands 3

Een nieuwe game in de Borderlands-serie betekent zeer veel divers, gek, bizar, overdreven wapentuig tot je beschikking krijgen. Wederom kruip je in de...

Game review: Call of Duty: Modern Warfare

Call of Duty: Modern Warfare biedt een spannende singleplayer-campagne en meerdere multiplayer-opties.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er