Game review: Doom Eternal

Alieke van Sommeren
0

Doom Eternal - baddies

Platform: Windows (Bethesda, Steam) – PS4Xbox / Uitgever & ontwikkelaar: Bethesda / id Software / vanaf € 60

Geen tijd te verliezen als allerlei demonengespuis de Aarde wil overnemen. Vanuit je basis (Fortress of Doom) die om de Aarde zweeft zie je de Aarde al behoorlijk ver rood demoons oplichten. Je teleporteert jezelf naar het oppervlak om je schiet-skills als Doom Slayer weer productief in te zetten.

Doom zou Doom niet zijn als het niet een flinke saus horror en gore zou bevatten. Bij het omleggen van demonen vliegen de liters bloed en lichaamsdelen je weer flink om de oren. We gniffelden ook stiekem toen we een komische ‘plop’ hoorden zodra we een demoon van z’n oog ontdeden. De game ziet er prachtig uit met een aantal zeer open levels waar je erg ver van je af kunt kijken en van platform naar platform kunt (moet) slingeren. We stonden regelmatig op een passend moment even stil om alle gorey details in ons op te nemen.

Doom Eternal - mapdesign

Genoeg te zien in de aangetaste wereld: bloed, ledematen, vuur en andere demoonse invloeden.

De Glory Kills zijn nu een must om door te game te zwoegen. De laatste klap die je met je vuisten aanbrengt als demonen gloeiend gaan oplichten zorgt dat je voorraad gezondheid wordt aangevuld, met een kettingzaag de genadeklap geven laat een voorraad munitie vallen. Oh, en als je je vlammenwerper op demonen richt, droppen ze armor. Dit levert een nog meer uitdagende speelstijl op, aangezien je tactisch moet schieten en slaan om te zorgen dat je in leven blijft en kan blijven doorschieten.

Demonen hebben elk hun zwakke plek, dus je wisselt voortdurend van wapen om de juiste tikken uit te delen. Dit in combinatie met de Glory Kills zorgt dat je continu in beweging moet blijven. Gelukkig zijn er monkeybars en platforms om je vijanden te flanken, en double jumps en dashes om extra vaart erin te houden.

Deze manier van spelen zorgt voor een flinke hartslag en leuke adrenalinestoot, waarbij de dikke soundtrack ook weer een leuke duit in het zakje doet. Toch zorgen de platform-delen af en toe voor wat vertraging in de gameplay in bepaalde delen van levels, maar je hart zal blij zijn om af en toe wat rust te kunnen pakken. Het verhaal wordt ook niet vergeten, en onderweg krijg je nog mooie cutscenes voorgeschoteld die het bekijken meer dan waard zijn.

Doom Eternal - genadeslag

Dit is het moment voor je Glory Kill: vuist erop voor wat gezondheid, of toch de kettingzaag voor munitie? Gezien de statistieken is de kettingzaag de beste keus voor dit moment.

Je speelstijl is aan te passen met een bootlading aan upgrades. Handiger worden met de monkeybars en ander klimgeitwerk? Zeker een handige optie om niet al te gefrustreerd te raken door platform-hupsen en slingeren. Je vlammenwerper wat vaker los kunnen laten op vijanden is ook een fijne upgrade om voldoende bepantsering te houden.

Je hebt ook drie rune-slots voor een upgrade van je skills, bijvoorbeeld wat betere controle als je in de lucht zweeft. Je dashes sneller weer opladen vonden we ook prettig. Je wapens krijgen er twee alternatieve vuurmodes bij, zodat je met granaten kunt gooien of in één brede mep een half legertje minder sterke demonen wegvaagt. De Meat Hook aan de Super Shotgun laat je lekker snel ‘up close and personal’  komen bij de baddies, wat ook weer een handige tactische zet kan zijn om je snel naar een bepaalde plek te verplaatsen.

Doom Eternal - lp

Met een beetje goed zoeken verzamel je leuke items die je leuk kunt uitstallen (of beluisteren) in je grote zwevende fort.

Als je alle hoeken en gaten van je levels doorneust kom je allerlei upgrades en leuke verzamelitems tegen. Geen zorgen als je tijdens je eerste playthrough het een en ander laat liggen, je kunt zonder zorgen elk level los opnieuw doorlopen.

De verzamelde items worden gestald in je gigantische Fortress of Doom, je thuisbasis en de centrale plek om je missies te starten. Dit fort bevat ook een oefenkelder, extra skins voor je karakter en meer leuks wat vrij te spelen is met onder andere kliko-formaat accu’s die je tijdens het spelen tegenkomt.

Doom Eternal - thuiswerken

De Doom Slayer heeft zelfs een fancy ingericht thuiskantoor om even bij te komen, maar thuiswerken zit er niet in. 

De multiplayer van de game bevat een modus met 1 Slayer vs 2 demonen, maar de oude vertrouwde deathmatch hebben we helaas nog niet teruggezien. Maar dit mag de pret niet drukken, want Doom Eternal is een heerlijke (verslavende) shooter die heerlijk soepel draait, je hart sneller laat kloppen en er fantastisch uitziet. Schroef de moeilijkheidsgraad nog maar eens op en werk je dan nog maar eens door het spel heen. Een hels karwei.

Uitgebreide reviews van hardware en software lees je in c't 07/2024

Meer over

Gaming

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Game review: Call of Duty: Modern Warfare

Call of Duty: Modern Warfare biedt een spannende singleplayer-campagne en meerdere multiplayer-opties.

Game review: Control

Bij het spelen van Control lijk je een soort van spin-off van een nog mysterieuzere versie van The X-Files binnengewandeld te zijn.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er