Game-monitor zonder ruis

Alieke van Sommeren
0

Als gamer heb je niets te klagen met het aanbod aan snelle schermen om het meeste uit je game-ervaring te halen. Gigabyte speelt nu ook mee op de gaming-monitormarkt met een vlakke 27 incher met RGB.

Zodra je de AD27QD uit zijn doos trekt zie je de opvallende (gaming-)vormgeving vooral terug in de achterkant en het staande deel van de voet. Beide hebben oplichtende met RGB verlichte delen die aan te sturen zijn via de Fusion-software. Bovenop de achterkant zit een flinke grille, en de voet heeft een handige handgreep aan de bovenzijde. Het scherm kun je snel en makkelijk in hoogte verstellen, draaien en neigen.

game monitor Gigabyte Aorus AD27QD

De aansluitingen achterop de moni­tor zijn vrij compleet. Naast een Display­Port-uitgang en twee HDMI 2.0-poorten zitten daar zowel een upstream-usb-­poort als twee usb-down­stream­-poorten. Je kunt daar een Kensington-lock bevestigen en jackpluggen aansluiten voor je microfoon en hoofdtelefoon. Die analoge jacks zijn de enige manier om met je eigen apparaten van de ingebouwde actieve noise cancelling gebruik te kunnen maken. De usb-hub moet daarvoor ook aangesloten zijn. Let wel op, het gaat er niet om dat jij minder last van bijgeluiden hebt, maar dat anderen die naar jou luisteren daarvan profiteren. Het hangt van het soort hinderlijke geluiden af of ze gefilterd worden. Je hebt wel de keuze uit hoe je microfoonset-up eruit ziet en hoe fanatiek de ANC moet aanslaan. ANC haalt ook details uit jouw spraakgeluid als je niet oplet. Gebruikers van een usb-headset vallen buiten de boot. Voor beter geluid richting je gamingbuddies is het verstandiger om te kijken naar een betere (losse) microfoon.

Aan de voorkant van het scherm valt op dat er aan de zijkanten een ruime naad zit tussen de behuizing van het scherm en het daadwerkelijke display. Dat oogt slordig, maar is ook erg onhandig aangezien daar stofdeeltjes in gaan dwarrelen. Verder oogt het scherm aan de voorkant rustig en degelijk. Alleen de onderste rand is wat breder, maar de overige drie zijn prettig smal.

Op de rand aan de onderzijde, onder het logo, zit een kleine joystick om door de instellingen van het scherm heen te navigeren. Het snelmenu dat verschijnt is instelbaar. Bedienen via de joystick gaat prima en snel, maar Gigabyte heeft ook een stukje software beschikbaar gemaakt om door alle instellingen heen te kunnen klikken, wat toch weer een stuk prettiger werkt.

Die OSD Sidekick-software toont in overzichtelijke tabs wat het scherm aan opties te bieden heeft. Met een paar kliks wissel je van profiel, kies je bronnen voor PbP/PiP of tweak je een van de vele gaming-features uit de trukendoos. Een onscreen dashboard toont realtime informatie over je systeem, het aantal fps kan in een hoek worden geplakt en je kunt een crosshair vast laten weergeven. En die crosshair is zelfs naar eigen smaak in elkaar te fabrieken als je een beetje handig bent met pixel­tekenen.

game monitor Gigabyte Sidekick

Gigabytes OSD Sidekick laat je alle instellingen met een paar muisklikken inregelen. Dat werkt op zich erg prettig en snel.

Het opkrikken van de zwarte delen van het beeld zodat je in schaduwen verscholen vijanden beter ziet en het terugdringen van motion blur komt daar nog bovenop. Voor de echte diehards zitten er verschillende timers ingebouwd, om te bepalen of er een vijand om de hoek zou kunnen zeilen of om te kunnen zien hoe lang je je verkenningstaken nog zou kunnen uitvoeren.

Het ips-paneel is mat en met zijn 144 Hz en 1440p een mooie combinatie van beeld, resolutie en formaat. Gigabyte komt overigens binnenkort nog met een kleiner en een groter scherm. Het 27-inch scherm biedt een entry-level HDR in de vorm van Display­HDR 400. Gezien de niet al te grote keus aan HDR in games is dit een leuk extraatje maar geen must. De kleuren zijn behoorlijk accuraat, dat is nooit verkeerd ook al is het scherm niet gericht op kleurecht werk. De ruime FreeSync-range in combinatie met Nvidia’s recente ondersteuning voor FreeSync zorgt voor vloeiend beeld met kaarten van AMD en Nvidia.

De AD27QD is een prima eerste stap van Gigabyte op het gebied van gamingmonitoren. De afwerking mag nog net iets beter, maar op de te ruime naden na valt er weinig te klagen over de bouwkwaliteit. Het scherm stroomt over van gaming-­gerelateerde features met degelijke hardware als basis. Niet elke functie is voor iedereen even nuttig, maar de handige software is voor elk type gamer een zeer welkome aanvulling.

Gigabyte Aorus AD27QD

27″-Gamingmonitor met 144 Hz en FreeSync
FabrikantGigabyte, www.gigabyte.com
Paneel / contrast / resolutie / reactietijd /
refreshrate / FreeSync-range / HDR
ips (mat) / 1000:1 / 2560 × 1440 / 1 ms /
144 Hz / 48 – 144 Hz / DisplayHDR 400
Aansluitingen /
overig
1 × DisplayPort 1.2, 2 × HDMI 2.0, 1× USB 3.0 upstream, 2 × USB 3.0-downstream, mic-in, audio-out /
VESA-mount, Kensington-lock
Energieverbruik max. / energie besparen / uit75 W / 0,5 W / 0,3 W
MeegeleverdHDMI-kabel, DisplayPort-kabel, USB-A naar USB-B, voedingskabel, snelstartgids, driver-cd
Shoplink en prijsAORUS AD27QD, € 600

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en vergelijkende reviews in c't. Nieuwste uitgave: c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Cooler Master Tempest GP27U review: monitor met miniLED-technologie

In deze review bekijken we de Cooler Master Tempest GP27U, een premium 4k, 27-inch monitor. Deze monitor beschikt over miniLED-achtergrondverlichting ...

Bambu Lab A1 Mini review: gunstig geprijsde 3D-printer die klein & fijn is

3D-printen is nog steeds geen gemeengoed. Om het voor het grote publiek toegankelijk te maken, moet de prijs omlaag en het gebruiksgemak omhoog. De ni...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er