FXhome HitFilm Express 14

Daniel Dupré
0

Gratis video-editor voor gevorderde hobbyisten

(Bron: FXHome)

De video-editor HitFilm Express stamt af van professionele software en is gratis, maar zeker geen lichtgewicht. Het is niet alleen geschikt voor beginners, maar ook voor ervaren videobewerkers.

FXhome biedt naast de professionele HitFilm Pro ook de gratis variant HitFilm Express. Hoewel die minder functies heeft, blijft het programma gericht op gevorderde gebruikers en vooral interessant vanwege de compositing-component en de titelvormgeving.

Na het installeren kun je een nieuw project starten en de projecteigenschappen selecteren. Als de ingestelde resolutie en de framerate van het te importeren materiaal niet overeenkomen met de instellingen, kun je die automatisch laten aanpassen. Als je de software niet kent, staan er tutorials op YouTube of informatie op het forum.

De interface van HitFilm volgt de standaarden die gangbaar zijn bij videobewerking: een mediabrowser, effectenpalet, voorbeeldvenster en tijdlijn. De antracietkleurige interface is elegant en prettig om in het donker naar te kijken. De bedieningselementen zijn goed zichtbaar. Versie 14 biedt de mogelijkheid om over te schakelen naar een lichte kleur voor lichte ruimtes.

Na een dubbelklik op een videobestand opent de software een apart trimvenster, waarin je het uitgangsmateriaal kunt bekijken en al een eerste grove cut kunt maken. Alle programmavensters kun je losmaken en naar eigen wensen instellen. Eigen indelingen kun je direct opslaan.

Filmfragmenten zet je met drag&drop op de tijdlijn. Het programma kent alle gangbare amateurcodecs en ondersteunt ook UHD-materiaal. Er is een ruime selectie aan effecten en filters, waarmee je alle belangrijke correcties kunt toepassen. Bij sommige effect- en correctie-opties verschijnt een klein teken dat aangeeft dat je die er apart bij moet kopen voordat je het kunt gebruiken. Voor beginners bieden de aanwezige tools echter meer dan genoeg mogelijkheden. Gevorderde gebruikers missen wellicht een geavanceerdere kleurcorrectie. Voor zo’n 20 euro is er het Color Correction Pack.

HitFilm heeft ook enkele handige sjablonen voor audiobewerking, zoals Pitch, Large Room, Echo en Telephone. Er is zelfs een audiomixer. Andere functies zoals een equalizer zijn weer tegen betaling verkrijgbaar.

De interface van HitFilm Express is modern, flexibel en reageert snel. Voor een vlotte preview op een wat zwakker systeem, kun je de kwaliteit aanpassen.

 

Het werken op de tijdlijn gaat soepel en intuïtief. Het inkorten, splitsen en aan elkaar rijgen van filmmateriaal gaat snel en zonder gedoe. Het enige wat nog op ons verlanglijstje stond is de mogelijkheid om overgangen direct via sleephandvatten aan te passen

Je hoeft geen zwaar systeem te hebben om full-hd-materiaal te bewerken. Als de preview niet soepel loopt, bijvoorbeeld bij UHD-materiaal, kun je dat verhelpen met de kwaliteitsinstelling van het previewvenster.

De mate van de effecten pas je aan via schuifregelaars. Het leren omgaan met keyframes vergt enige oefening, maar de speciale tijdlijn werkt soepel en is overzichtelijk. Het programma heeft een goed uitgewerkte compositing-basis, wat ook de geïntegreerde titler ten goede komt. Daar stel je naast teksten en kleur ook verschillende videofilters mee in. Het programma biedt geen sjablonen voor titels, maar op internet staan kant-en-klare projecten.

Een voltooid project exporteer je via een intuïtieve wizard met presets voor bijvoorbeeld YouTube in 2160p of 1080p. Verschillende instellingen kun je in een wachtrij plaatsen om meerdere versies van de video te exporteren.

HitFilm Express 14 maakt het bewerken van video’s leuk. Het werkt aangenaam eenvoudig, de software heeft een moderne interface met duidelijke dialogen en menu’s, en de kwaliteit van de functies is van hoog niveau. Het programma werkt bijzonder stabiel. Net als bij andere video-editors moeten beginners hun weg zien te vinden. Veel van de betaalde effecten en functies zul je nauwelijks nodig hebben voor de dagelijkse videobewerking. Het is uitstekende editsoftware waarmee je projecten naar een professioneel niveau tilt.

 

FXhome HitFilm Express 14

Gratis video-editor
ProducentFXhome
BesturingssysteemWindows 8/10 (64 bit) / vanaf macOS 10.13 High Sierra
Bediening
Storyboard / tijdlijn / renderen op achtergrondx / ✓ / x
Tracks video / audioonbeperkt / onbeperkt
Slip / overschrijven / 3-punts / timestretch✓ / ✓ / ✓ / ✓
Preview / automatische videobewerkingVolledig scherm op tweede monitor / x
Importeren/opname
VideoAVCHD, AVI, H.265, MKV, MOV, MPG, MP4, MVC, WMV
AudioAAC, AC3, MP3, WAV
GrafischJPG, PNG, TIFF
Batchcapture / opname transcoderingx / x
Scènedetectie via bandinformatie/inhoudx / x
Titelgenerator
Kleur / Schaduw / Transparantie / 3D✓ / ✓ / ✓ / ✓
Keyframe-editing
Animatie / animatiesjablonenaftiteling onder in scherm, aftiteling scrollend over scherm, letteranimatie / x
Effecten
Overgangen (waarvan 3D)13 (0)
Helderheid / contrast / verzadiging✓ / ✓ / ✓
Kleurcorrectie / softtone / verscherping✓ / ✓ / ✓
Keyframe-editinggedeeltelijk
Slow motion / time lapse / achteruit✓ / ✓ / ✓
Picture-in-Picture / Chroma Keying✓ / ✓
Audiofuncties
Wavevorm / Rubberband✓ / ✓
Voice-over / origineel geluid loskoppelenx / ✓
Effecten12
Filter (ruis/ low- /high-pass / equaliser)x / x / ✓ / x
Uitvoer
VideoformatenAVI, MOV, MP4
MPEG-rate instelbaar / variabel✓ / ✓
MPEG / AVCHD smart rendering✓ / ✓
Authoring geïntegreerdx
Beoordeling
Handleiding / bediening+ / +
Opname / importeren±/ + +
Smart rendering / geluid+ / –
HDV / AVCHD / 4K-bewerking+ + / + + / +
Effecten en compositing+ / + +
Uitvoer / authoring+ / – –
Prijsgratis (in-app aankopen)
+ + zeer goed       + goed        ± redelijk       – slecht       – – zeer slecht       ✓ aanwezig       x niet aanwezig

Origineel artikel verschenen in c’t 9/2020, p.30 met medewerking van Joachim Sauer, Philipp Mohaupt

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer handige software reviews lees je in c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er