FreeSync-monitor van iiyama

Noud van Kruysbergen
0

iiyama_p01a

Met de nieuwe iiyama ProLite B2783QSU wordt FreeSync bereikbaar voor een klein budget.

De B2783QSU heeft een 27-inchTN-paneel met een resolutie van 2560 × 1440, is compatibel met AMD’s FreeSync en gaat voor ongeveer 380 euro over de toonbank. Tel daarbij op dat hij beschikt over een flinke voorraad aansluitingen en een usb 3.0-hub en het is duidelijk dat je met deze monitor veel waar voor je geld krijgt.

Naast de vele aansluitingen heeft de monitor een ergonomische voet waarmee hij 13 centimeter in hoogte verstelbaar is. Ook kun je hem in portret-modus draaien en verticaal kantelen van -5 tot +22 graden. Tot slot kun je het scherm op de voet 45 graden naar links en rechts draaien. Aan de achterzijde vinden we ingangen voor DisplayPort 1.2, HDMI en DVI-D. Ook vind je daar een audio-ingang, een hoofdtelefoonuitgang en een usb-aansluiting voor de ingebouwde usb-hub. Een HDMI-kabel wordt niet meegeleverd, maar voor de andere aansluitingen zitten de benodigde kabels in de doos. Aan de linkerkant vind je twee usb-poorten om apparaten op aan te sluiten. De ingebouwde luidsprekers van 2 watt zijn voldoende voor systeemgeluiden, maar voor muziek en video’s zijn ze niet echt geschikt. Het geluid is daarvoor te blikkerig.

Het eerdergenoemde FreeSync werkt met de nieuwste grafische kaarten van AMD en lijkt op G-Sync van Nvidia. Door de verversingsfrequentie van het scherm dynamisch aan te passen aan de uitvoer van de grafische kaart, worden ghosting en tearing tijdens het gamen voorkomen. Veel monitoren met deze techniek ondersteunen frequenties van soms wel 40 tot 144 Hz, maar het bereik van de B2783QSU is beperkt: 50 tot 75 Hz. Hierdoor werkte FreeSync in onze test wel, maar is het effect beperkt.

Direct uit de doos is de kleurweergave erg netjes. De kleurtemperatuur komt dicht in de buurt van de ideale waarde van 6500K en het contrast komt in onze meting op ongeveer 950:1, wat voor een TN-paneel een redelijke waarde is.

Een klein negatief punt is het menu van de monitor. De functies zijn met de juiste knoppen wel te vinden, maar het doet ons nog teveel denken aan monitoren van zo’n tien jaar geleden. Anno 2015 kan zo’n OSD wel wat beter vormgegeven worden. Overigens is dat geen enorm probleem – als het goed is heb je dat menu nauwelijks meer nodig nadat je je monitor goed hebt ingesteld.

iiyama levert met de ProLite B2783QSU een complete monitor af, met standaard al vrij goede kleurweergave, een snelle responstijd, veel aansluitingen en een goede ergonomie. FreeSync wordt wat beperkt door de ondersteunde frequenties van het scherm en het contrast is vrij gemiddeld. De prijs is echter doorslaggevend: er zijn concurrenten met 27-inch monitoren voor hetzelfde bedrag, maar dan moet je concessies doen wat betreft ergonomie of aansluitingen, of moet je het stellen zonder FreeSync. Binnen dit prijssegment is het scherm van iiyama een prima deal.

 

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er