Freecom mSSD Celeritas Thunderbolt 3 Drive

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Freecom biedt met zijn mSSD Celeritas Thunderbolt 3 een compacte en supersnelle externe ssd voor je mac of pc.

De Celeritas Thunderbolt 3-ssd oogt een beetje anders dan je van externe schijven gewend bent.

De Celeritas (Latijn voor snelheid overigens) heeft een halfronde vorm die wat doet denken aan een heupflesje, maar dan met een industrieel sausje.

De buitenkant ziet eruit als glimmend metaal en voelt robuust aan. Aan de onderkant zitten vier rubberen voetjes die de ssd goed op zijn plek houden.

Er wordt een Thunderbolt 3-kabel meegeleverd die je redelijk diep verzonken in de kleine ssd moet pluggen, waardoor hij goed beschermd zit.

Thunderbolt 3

Een externe voeding is niet nodig, de M.2 2280 NVMe-ssd in de behuizing heeft voldoende aan de power via de Thunderbolt-3-poort. De Celeritas Thunderbolt 3 biedt een ruime 1 TB aan opslag.

Thunderbolt 3 biedt in theorie 40 Gbit/s aan snelheid. Die snelheid in combinatie met een ssd is erg fijn voor content-creators die met veel en zeer grote bestanden werken, zoals 4K-video’s.

Maar ook een veeleisende thuisgebruiker heeft veel profijt van de snelheid.

Snelheidstest en warmte

We sloten de Celeritas aan op een iMac via Thunderbolt 3. Zodra je de mobiele ssd aansluit, zie je voor zowel een Mac als pc opstartbare bestanden verschijnen die informatie tonen, plus losse mappen met o.a. de Freecom Backup Assistant en handleidingen.

Bij het draaien van de Blackmagic Disk Speed Test hebben we een leessnelheid gemeten van 2300 MB/s en schrijfsnelheid van 1690 MB/s.

Bij al dat lees- en schrijfgeweld warmt de ssd flink op, maar hij blijft veilig hanteerbaar.

Freecom mSSD Celeritas Thunderbolt 3 Drive

Thunderbolt-3-ssd
FabrikantFreecom
Snelheid lezen / schrijven2300 MB/s / 1690 MB/s
Gewicht / garantie186 gram / 3 jaar
MeegeleverdThunderbolt-3-kabel, snelstartgids
Prijs€ 550

Meer over

HardwareSSD

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Ssd met led-verlichting getest: Kingston Hyper X Fury RGB

Voor de liefhebbers van kleurige leds heeft Kingston een ssd in het programma die vooral opvalt door zijn kleurige lampjes. Een korte test van de Hype...

Ssd’s met SATA-aansluiting: zeven modellen getest

PCIe-ssd's bieden in de praktijk niet echt veel meer dan de good old sata-ssd's. Een prima reden dus om een handvol recente sata-ssd's aan de tand te ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er