Fractal Design Torrent Compact review: case gericht op airflow

Alieke van Sommeren
0

De Fractal Design Torrent Compact overtuigt met PWM-gestuurde fans en de bijbehorende hub, waarop je veel meer fans kunt aansluiten. Toch ondervonden wij wel een nadeel bij deze behuizing. In deze Fractal Design Torrent Compact review lees je hier meer over.

Fractal Design Torrent Compact review:

Design

Een midi-tower moet compacte afmetingen combineren met hoge koelprestaties. Om enkele centimeters in de hoogte te besparen, heeft Fractal Design de plek waar je de voeding inbouwt naar boven verplaatst. Aan de voorkant van de kast heeft de fabrikant twee enorme fans van 18 centimeter geplaatst. Dankzij de 4-pins aansluiting zijn ze aan te sturen via PWM.

Fractal Design heeft bij veel van de details van de Torrent Compact zelfbouwers in het achterhoofd gehouden: de zijpanelen en de licht gebogen, gesloten bovenkant hebben geen schroeven nodig. Aan de binnenzijde zijn klittenbandsluitingen aangebracht zodat je kabels netjes kunt wegwerken, en de fabrikant biedt een steun voor zware grafische kaarten.

Goede koeling met een hoog geluidsniveau

De twee fans houden de beginsnelheid van 430 rpm aan tot aan 30 procent van hun kunnen en zijn dan nauwelijks hoorbaar. Optioneel kunnen de fans worden aangestuurd via een geïntegreerde hub met negen aansluitingen, die het PWM-signaal van het moederbord verdeelt. Bij een maximum toerental van 1150 blazen ze flink, maar produceren ze ook genoeg geluid met 3,4 sone.

Helaas geen glazen wand.. Of toch wel?

Als alternatief biedt Fractal de Torrent Compact voor een paar tientjes meer ook met een glazen wand, witte lak en RGB-fans (afhankelijk van de uitvoering) in plaats van de hier geteste zwarte basisversie. Als je voor een ander formaat wilt gaan, zijn er de zustermodellen Torrent Nano voor mini-ITX en Torrent voor SSI-EEB-moederborden met een breedte tot 33 centimeter.

Conclusie Fractal Design Torrent Compact review

Fractal Design laat met de Torrent Compact zien dat ook zij goed zijn in het bouwen van pc-behuizingen die vooral gericht zijn op goede airflow. Helaas moet er wel bij vermeld worden dat de pc-behuizing niet het best is wat betreft geluidsdemping. Toch kan deze behuizing wel interessant zijn voor mensen die juist een goede airflow willen maar een stille pc niets tot weinig kan interesseren.

Ben je toch op zoek naar een kleinere pc behuizing die geschikt is voor een mini-itx build? Misschien is de DAN Cases A4-SFX wel interessant voor jou!

Fractal Design Torrent Compact review – plus- en minpunten

+ grote 18cm-fans met PWM-hub
+ zonder gereedschap te openen
kan lawaaierig zijn bij hoge toerentallen van de fan

Fractal Design Torrent Compact specificaties

ProducentFractal Design, fractal-design.com
BehuizingtypeTower
FormfactorATX (Standard), EATX (Extended ATX), Micro-ATX (µATX), Mini-ITX, SSI CEB
Grafische kaart maximum lengte 330mm
Shoplink en prijsAmazon, circa 150 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 10, 2022, pagina 84 die geschreven is door Christian Hirsch en Alieke van Sommeren).

Lees meer over pc-behuizingen in c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er