Foscam R2D: IP-camera met potentie

Noud van Kruysbergen
0

Foscam draait al een tijdje mee op het gebied van IP-camera’s en heeft daar een zekere faam bij opgebouwd. Die lijn wordt bij de IP-camera R2D doorgezet.

Dat begint al bij de no-nonsense uitpak-ervaring. Geen fratsen, camera met toebehoren in schuim in de doos en klaar. Installeren en configureren gebeurt bij voorkeur met een (meegeleverde) LAN-kabel. Scan de QR-code op de camera met de bijbehorende Foscam-app. Daarna kun je de camera verbinding laten maken via wifi. Het installeren zelf kan ook draadloos, maar dat moesten we om onduidelijke redenen een paar keer opnieuw doen om het voor elkaar te krijgen.

De R2D is bedoeld om aan de stroom te hangen en gaat dus niet een stand-bymodus om energie te besparen – de kans dat je belangrijke gebeurtenissen mist is daardoor klein. Die kun je niet alleen op een microSD-kaart laten opslaan, maar ook op een digitale videorecorder, de surveillance-stations van de NAS-systemen van bijvoorbeeld Synology en QNAP (zie c’t 5/2019 op pagina 118), en in de Foscam-cloud. Een videogeschiedenis in die cloud van 8 uur is gratis, 3 dagen kost 4 dollar per maand en 30 dagen 13 dollar.

Daarnaast is er de gratis software Foscam VMS voor Windows en macOS, waarmee je IP-camera’s niet alleen kunt beheren, maar er ook opnames mee maken. Dat programma biedt veel opties en mogelijkheden en kan met veel verschillende en meerdere camera’s overweg.

Tweesporenbeleid

Met de Foscam-app voor Android en iOS op de smartphone of tablet kun je de camera alle kanten op bewegen (pan-tilt) en ook (6 x digitaal) zoomen. De beeldkwaliteit van 2.0-megapixel full-hd-sensor is daarbij uitstekend, mede door de WDR-technologie en het nachtzicht. De rest van functionaliteiten komt overeen met wat je vandaag de dag bij een dergelijke camera mag verwachten, waaronder tweeweg-audio, bewegingsdetectie met PIR en een weekplanning. Je kunt een gebruikersnaam en wachtwoord instellen, maar de camera ook delen.

Via het IP-adres van de camera kom je bij de wat ouderwetse interface, waarbij het beeld alleen met bepaalde browsers werkt en als je extra software installeert – dat is niet meer van deze tijd. Via die interface kun je wel bij instellingen waar je met de app niet bij komt, zoals het instellen van een FTP-server en de Onvif-poort.

De R2D is een prima IP-camera met een goed beeld, maar het is te hopen dat de app en de browserinterface wat dichter tot elkaar groeien. Je kunt voor een wat professioneler gebruik natuurlijk ook de uitgebreide VMS-software gebruiken.

Foscam R2D IP-camera

sensor1/3” CMOS (1080p/25Hz) f:2.8mm,F:2.6
kijkhoek95o / 300o (H) x 100o (V)
wifi2,4 GHz, b/g/n
videoformaatH.264
browsersIE, Safari
besturingssysteemWindows, macOS, iOS, Android
meegeleverd5V-voeding, netwerkkabel, muursteun, pluggen+schroeven
prijs€ 120

Meer hardware-reviews in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Somfy Outdoor Camera bekeken

De Somfy-buitencamera probeert een brug te slaan tussen beveiliging en smarthome. De Somfy Indoor Camera was er al langer, maar er is nu ook een Outdo...

Nest Cam IQ Outdoor: degelijke beveiligingscamera voor buiten

De volgende bewakingscamera in de lijn van Nest heeft een aardige prijs, maar is wel zeer geschikt voor buiten. En een abonnement is goedkoper geworde...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er