Fitness of activity tracker voor je gezondheid: 9 modellen getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Een fitness of activity tracker heeft meestal een betere accuduur en lagere prijs dan een smartwatch. De nieuwe generatie kan je slaap, stress en zuurstofverzadiging meten. We testen 9 modellen activity tracker van 30 tot 300 euro.

Voor deze test hebben we zeer verschillende modellen activity tracker in huis gehaald, van instapmodellen vanaf 30 euro tot een dure gezondheidstracker van bijna 300 euro. Meestal hebben we het product gekozen dat volgens prijsvergelijkingssites momenteel het best verkocht wordt, maar soms hebben we ook gekozen voor het nieuwste apparaat van een fabrikant. Lees de review en kies de activity tracker die het best bij jou past.

fitness activity tracker gezondheid meten vergelijkende review test

Stappen tellen en meer

De geteste modellen activity tracker kunnen meer dan alleen stappen tellen en je hartslag meten. Ze bieden ook meting van je slaap en stressniveau en ondersteuning via activiteitsdoelen, ademhalingsoefeningen en coaching voor fitness en mindfulness. Daarnaast speelt gezondheid een steeds belangrijkere rol. Met uitzondering van de Fitbit Charge 4, Polar Ignite en Yamay SW336 waarschuwen alle trackers voor een opvallend hoge hartslag. De Withings ScanWatch biedt zelfs een volledige ECG-functie.

Vanwege Corona worden ook metingen van de zuurstofsaturatie in het bloed als indicator voor de gezondheid van je luchtwegen steeds populairder. Als je daarin geïnteresseerd bent, moet je kijken naar de Withings ScanWatch, Huawei Band 4 en Garmin Vivosmart 4. Alleen die geven de ­waarde rechtstreeks weer. Fitbit meet de verzadiging wel tijdens je slaap, maar toont alleen een curve zonder percentages.


Wil je meer informatie over fitness trackers en smartwatches?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Nauwkeurigheid van metingen

In het algemeen moet je de nauwkeurigheid van de gemeten waarden kritisch bekijken. Alleen Withings heeft de functie voor meten van de zuurstofsaturatie in het bloed medisch gevalideerd in zijn ScanWatch. Voor alle andere fabrikanten is het een ‘life­style-functie’ – een eufemisme voor ‘niet medisch gevalideerd’. Dat kan zijn vanwege nauwkeurigheid maar ook de moeite die het kost om goedkeuring te krijgen. Bij de Apple Watch 6 wordt dit trouwens ook als lifestyle-functie op de markt gebracht.

Ook andere gemeten waarden moet je minder als absolute waarheid zien dan als een indicatie van hoe het gesteld is. Zelfs bij de ogenschijnlijk eenvoudige taak om stappen te tellen, zijn er duidelijke verschillen. Het gaat vrij goed bij lopen en rennen, maar het is moeilijker om andere vormen van beweging uit te filteren. Het sportmerk Polar heeft daarom het idee laten varen om stappen zo nauwkeurig moge­lijk te detecteren. Bij Polar zijn de getoonde stappen slechts een maat voor de hoeveelheid beweging, of je nu rent of zwemt. Andere fabrikanten richten zich op meetwaarden zoals het aantal actieve minuten of het aantal verbrande calorieën. Bijna alle beweging is immers gezond, zelfs als je geen stappen zet.

Testresultaten

Amazfit Neo

Amazfit Neo

De Amazfit Neo wordt net als de Mi Band 5 geproduceerd door Huami. De tracker ziet eruit als een digitaal horloge met een ouderwets segmentdisplay en wordt bediend door vier knoppen aan de zijkanten. Daarmee kun je stappen, hartslag of een stopwatch tonen. Het design is doordacht, maar je moet het doen zonder een groot display voor de gegevens, omdat die alleen worden getoond in een klein deel van het display boven de tijd. Dat heeft ook nadelige gevolgen voor de weergave van meldingen. In tegenstelling tot bij andere trackers wordt de inhoud van chatberichten daar niet getoond, je krijgt alleen een notificatie dat er een bericht is.

De Amazfit Neo is het enige apparaat in deze test dat het zonder vibratiemotor doet en in plaats daarvan meldingen en alarmen akoestisch aankondigt. Het piepen klinkt net zo retro als je van zo’n horloge zou verwachten. Sporters moeten niet te veel verwachten van de Neo. Het activeren van de trackingfunctie voor een training is alleen mogelijk via de smartphone-app en momenteel zijn er slechts drie sportprogramma’s beschikbaar. Met zijn lange levensduur is de Neo daarentegen een modieuze metgezel die de dagelijkse beweging en slaap vastlegt.

Het retro horloge is verkrijgbaar in de kleuren zwart, donkergroen en rood. Naast de Neo biedt Amazfit nog vele andere fitnesstrackers in diverse uitvoeringen, waaronder modellen voor sporters met geïntegreerde GPS.

Pluspunten

 • lange accuduur
 • always-on-display
 • klassiek retro-design

Minpunten

 • weinig sportprogramma’s

Bekijk deze activity tracker

Fitbit Charge 4

Fitbit Charge 4

De Charge 4 is momenteel de best verkochte fitnesstracker van Fitbit. Dankzij de geïntegreerde, maar ietwat onbetrouwbaar werkende GPS-functie is het mogelijk om ook zonder smartphone routes op te nemen. De keerzijde van die vrijheid is dat de accuduur zo wordt teruggebracht tot ongeveer 5 uur. Duursporters kunnen de GPS van de tracker daarom deactiveren en in plaats daarvan de positiebepaling van de smartphone gebruiken.

De afwerking en specificaties zijn in orde, maar door het monochrome display oogt de Fitbit een beetje verouderd in vergelijking met de concurrentie. Aan de andere kant is het grote aanraakscherm goed leesbaar en eenvoudig te bedienen.

De echte kracht van de Charge 4 zit in de uitgebreide software. Fitbit biedt registratie van je voeding met een grote database die ook rekening houdt met lokale producten. Verder registreert de Charge 4 gezondheidswaarden zoals hartslagvariabiliteit (alleen met abonnement) en biedt het coaching op het gebied van uithoudingsvermogen, fitness en mindfulness. Sommige lessen zijn gratis beschikbaar, voor het volledige aanbod heb je een abonnement nodig dat 9 euro per maand kost.

Naast de Charge 4 bevat het assortiment van Fitbit ook kleinere en goedkopere fitnesstrackers en diverse smartwatches, die veel gezondheidsfuncties combineren met een relatief lange accuduur.

Pluspunten

 • veel functies
 • eenvoudige bediening

Minpunten

 • abonnement voor functies
 • monochroom display

Bekijk deze activity tracker

Polar Ignite

Polar Ignite

De Polar Ignite is een fitnesstracker in horlogevorm met geïntegreerde GPS. Sportactiviteiten kunnen worden opgenomen met verschillende sportprofielen – waaronder aparte zoals wedstrijd­dansen en veldhockey. Dankzij de geïntegreerde GPS is de Ignite de enige tracker in deze test die openwaterzwemmen ondersteunt. In tegenstelling tot bij zwembadzwemmen registreert de Polar Ignite niet alleen het aantal banen en de afstand, maar ook de afgelegde route in het water.

De Ignite gebruikt de optische sensor om een cardiowaarde te bepalen tijdens je training en een herstelwaarde tijdens je slaap. Het horloge suggereert dan elke dag de training die past bij het niveau van belasting. Voor krachtoefeningen en rekken worden de instructies met foto’s en tekst rechtstreeks op het display van de Polar Ignite getoond. Die instructies zijn meer gericht op ervaren sporters, terwijl beginners misschien beter af zullen zijn met het op video’s gebaseerde systeem van Fitbit.

Het materiaal en de afwerking van de Ignite zijn eenvoudig en de kwaliteit van het display komt niet in de buurt van die van de huidige smartwatches.

De app ziet er wat ouderwets uit en het functie-aanbod buiten de sporttracking om stelt niet zoveel voor. Polar richt zich dan ook duidelijk op de behoeftes van duursporters – het assortiment van de fabrikant omvat daarom voornamelijk modellen met extra functies voor ambitieuze sporters.

Pluspunten

 • toont HRV-waarde
 • geïntegreerde GPS
 • lange accuduur met GPS

Minpunten

 • weinig slimme functies

Bekijk deze activity tracker

Samsung Galaxy Fit 2

Samsung Galaxy Fit 2

Als je de Galaxy Fit 2 voor het eerst inschakelt, dan valt meteen op dat het display erg helder is. Naast activiteit en slaap meet het apparaat ook stress. Oefe­ningen voor mindfulness en ontspanning worden via de bijbehorende app aangeboden. Bovendien maken meer dan 100 sportprogramma’s het mogelijk om sportactiviteiten op te nemen. Tijdens zo’n opname neemt de accu­duur af met ongeveer 5 procent per uur – ongebruikelijk voor een tracker zonder GPS.

Het is een beetje omslachtig dat je verschillende apps moet installeren om de Galaxy Fit 2 aan de praat te krijgen. Instellen doe je via de Wear app, metingen komen in Samsung Health en, afhankelijk van de telefoon, moeten er extra apps worden geïnstalleerd om meldingen te tonen (zoals de Galaxy Fit2 Plugin en Samsung Accessory Service voor een Huawei P30 Pro). Naast de eigen gezondheids-app Samsung Health worden slechts enkele andere apps en aanbieders ondersteund.

Een speciaal kenmerk van Samsung zijn de snelle reacties op berichten, die meteen in de meldingen op de Galaxy Fit 2 kunnen worden gekozen. Die functie is echter alleen beschikbaar voor Android-smartphones, onder iOS zijn de meldingsfuncties beperkter.

Naast de Galaxy Fit 2 heeft Samsung de 20 euro kostende tracker Galaxy Fit e met monochroom-display in het programma, evenals diverse smartwatches met gezondheidsfuncties.

Pluspunten

 • helder, scherp display
 • standaardreacties op Android

Minpunten

 • beperkte compatibiliteit
 • meerdere apps nodig

Bekijk deze activity tracker

Xiaomi Mi Band 5

Xiaomi Mi Band 5

Xiaomi’s Mi Band is al jaren een van de populairste fitnesstrackers onder prijsbewuste kopers. De vijfde generatie biedt een groot aantal functies die je verder alleen tegenkomt in duurdere wearables. De tracker is volledig configureerbaar. Als je energie wilt besparen, gebruik je de optische hartslagmeting alleen tijdens het sporten en haal je zo een accuduur van 14 dagen. Voor nauwkeurigere gegevens wordt de optische sensor doorlopend geactiveerd en zorgt voor een meer gedetailleerde slaapanalyse en een stressscore.

Fitnessliefhebbers kunnen de polsband gebruiken als een Bluetooth-hartslagsensor met hun fietscomputer of met een smartphone-app naar keuze. Naast meldingen tonen kan de muziek die op de smartphone wordt afgespeeld worden bediend en kan de camera getriggerd worden. Het display is een van de helderste en scherpste in deze test en scoort met scherpe kleuren. De lettertypen en symbolen zijn echter relatief klein en vereisen wel een goed gezichts­vermogen.

Het opladen van de fitnesstracker is handig dankzij de magnetische oplaadkabel. Helaas sluit de polsband niet honderd procent zeker, hij ging tijdens de test meerdere keren open. Als je vrienden hebt met een Mi Band, kun je daarmee een koppeling maken en je prestaties vergelijken. In de Benelux zijn behalve de fitnesspolsbandjes van Xiaomi tegenwoordig ook de smartwatches officieel verkrijgbaar.

Pluspunten

 • goedkoop
 • veel functies
 • lange accuduur

Minpunten

 • kleine weergave

Bekijk deze activity tracker

Meer activity tracker testresultaten

Beoordelingen en gegevens van bovenstaande en andere geteste modellen vind je in onderstaande tabel en de rest van deze review, en in het maart-nummer van c’t magazine. Prijzen en specificaties onder voorbehoud.

fitness activity tracker gezondheid meten vergelijkende review test resultaten tabel

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

Hartslag meten en gezondheid

Het registreren van de hartslag gebeurt vaak onnauwkeurig omdat een hoge meetnauwkeurigheid van de optische sensoren ten koste van de accuduur gaat. Om de door de hartslag veroorzaakte schommelingen in de bloedstroom zo duidelijk mogelijk te onderscheiden van de achtergrondruis zijn heldere leds en een hoge meetfrequentie nodig. Daarom is de vuistregel: hoe langer de accu’s meegaan, des te groter de energie­besparingen en des te slechter de meetnauwkeurigheid. Fitnesstrackers werken tot wel 30 dagen op één lading.

fitness tracker hartslag meten meting sensor

Alle trackers in deze test geven licht en meten de reflectie daarvan op de pols voor je hartslag.

Doorgaans geven de sensors van de trackers de juiste waarden, vooral in rust of bij een gelijkmatige belasting. De situatie wordt moeilijker met dynamische sporten zoals volleybal en krachttraining. Als je belang hecht aan nauwkeurige resultaten, ontkom je bijna niet aan een klassieke borstband die aan de trackers van Garmin en Polar kan worden gekoppeld.

In het artikel in c’t 3/2021 gaan we hier verder op in en op HRV-meting (hartslagvariabiliteit) en slaapmeting. Belangrijker dan de nauwkeurigheid van de gemeten waarden is echter ook het motiverende effect van een fitnesstracker. Je kunt je waarden beter niet te veel vergelijken met die van andere eigenaars van soortgelijke apparaten, maar vooral met jezelf. Dan merk je hopelijk ook dat je zelf je vorderingen in de hand hebt (en niet om je pols).

Conclusie

De markt voor fitnesstrackers is erg divers en biedt voor iedereen een geschikt model. De meest uitgebreide totaaloplossing komt van Fitbit, de pionier in fitnesstracking. Geen ander merk biedt zo’n verscheidenheid aan functies – maar voor sommige analyse- en coachingsfuncties moet je een abonnement hebben.

Ambitieuze sporters zitten waarschijnlijk goed bij Garmin en Polar.

Voor wie het wat rustiger aan wil doen, biedt Withings een aantrekkelijke metgezel. De ScanWatch biedt de meest uitgebreide sensortechnologie van alle hier geteste apparaten.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Florian Schumacher en Marco den Teuling, c’t magazine 3/2021, p. 70)

Lees uitgebreide reviews en informatie op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er