Fedora 40 lijkt op het eerste gezicht een niet bijzonder spectaculaire release te zijn. De meest opvallende vernieuwingen vinden we voornamelijk terug in de desktopomgevingen. Meer over deze nieuwe versie lees je in deze Fedora 40 review.
Fedora 40 review: veel vernieuwingen onder de motorkap
Pioniersrol van Fedora
De Linux-distributie Fedora is bekend voor zijn pioniersrol in het introduceren van nieuwe technologieën en software. In Fedora 40 echter, vinden gebruikers weinig nieuwe functies die niet direct te relateren zijn aan de updates in de desktopomgevingen zoals Gnome 46 en KDE Plasma 6. We hebben de mogelijkheid gehad om de bètaversie te verkennen.
Meer van zulke software reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Installatieproces
Bij het opstarten van het live systeem wordt je begroet door het vertrouwde Fedora-installatieprogramma, Anaconda. Ondanks plannen om Fedora 39 al te voorzien van een nieuwe installer (Anaconda Web UI), is deze vernieuwing uitgesteld tot een latere versie, mogelijk Fedora 41. Dit uitstel is deels te wijten aan de nieuwe partitioneringstool, die veranderingen direct doorvoert—een gedrag dat kan leiden tot gegevensverlies.
Desktopomgevingen
Fedora 40 Workstation levert Gnome 46 als de desktopomgeving. Een van de meest prominente nieuwe functies is inloggen op afstand via RDP (Remote Desktop Protocol), zelfs als er op dat moment geen sessie actief is. Gebruikers configureren het inloggen op afstand in het nieuwe ‘Systeem’-panel in de instellingen. In onze test werkte het op afstand inloggen op Linux-computers met de Gnome-app ‘Verbindingen’, maar pas nadat we SELinux op de doelcomputer hadden uitgeschakeld. SELinux schakel je uit met het commando sudo setenforce 0. Hij blijft dan uitgeschakeld tot een herstart.
De Gnome-ontwikkelaars hebben ook het pad ingekort naar de globale zoekfunctie in de Nautilus-bestandsbeheerder, die nu kan worden geactiveerd via een knop in de linkerbovenhoek van het venster. Voor het eerst ondersteunt Gnome 46 variabele framerates (Variable Refresh Rate, VRR) in Wayland-modus, mits de juiste hardware beschikbaar is. VRR synchroniseert de vernieuwingsfrequentie van de monitor met de uitvoer van de grafische kaart. De Gnome ontwikkelaars bestempelen de functie vooralsnog als experimenteel.
Fedora 40 wordt geleverd met de nieuwe KDE-versie Plasma 6. Het voorstel van de KDE SIG (Special Interest Group) van het Fedora-project om volledig op Wayland te vertrouwen en X weg te laten leidde tot onvrede onder sommige leden van de Fedora-gemeenschap, maar won uiteindelijk. Als je X nodig hebt, kun je het installeren vanuit de Fedora-repository’s.
Verborgen functies
Fedora 40 bevat andere nuttige vernieuwingen die eerder onder de radar verborgen blijven. De NetworkManager gebruikt nu ARP (Address Resolution Protocol) om te controleren of een andere host in het netwerk al een gewenst IPv4 adres gebruikt, om zo adresconflicten te vermijden.
Bovendien wijst de NetworkManager nu een eigen MAC-adres toe aan elk draadloos netwerk, zoals Apple-apparaten dat al doen. Dit moet zorgen voor een betere gegevensbescherming bij het gebruik van wifi.
In Fedora 40 neemt de distributie afscheid van Delta-RPM’s. Deze werden oorspronkelijk geïntroduceerd zodat alleen voor updates alleen het verschil met een bestaand pakket gedownload hoefde te worden. Met een snelle internetverbinding – waar tegenwoordig veel gebruikers over beschikken – duurde het vaak langer om een nieuw RPM-pakket samen te stellen uit een delta-RPM dan om simpelweg de bijgewerkte versie te downloaden.
Meer van zulke software reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Conclusie Fedora 40 review
Vergeleken met vorige Fedora-edities biedt Fedora 40 niet veel nieuws. Desalniettemin zullen Fedora gebruikers blij zijn met nieuwere software en een vernieuwde desktop omgeving. Fedora 40 is beschikbaar en zal tot mei 2025 van updates worden voorzien.
Fedora 40 review: plus- en minpunten
+Nieuwe Gnome-desktop
+Veel vernieuwingen onder de motorkap
–Nieuwe installer weer uitgesteld
Fedora 40 specificaties | |
Fabrikant | Fedora |
Systeemeisen | x86-64-processor (2 GHz, dualcore), 15 GB opslag, 2 GB RAM |
Ondersteuning | tot circa mei 2025 |
Downloadlink | Fedora 40 (gratis) |
Meer van zulke software reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Akasa introduceert behuizingen zonder ventilator voor o.a. Raspberry Pi 5
Tijdens Computex introduceert Akasa twee behuizingen die ASUS NUC mini-pc's en de Raspberry Pi geruisloos laten werken. Bovendien besteedt de fabrikan...
Met deze Raspberry Pi 5 behuizing tover je je Pi om tot een mini-tower pc
Wist je dat je met een Raspberry Pi 5 behuizing van Sunfounder je Pi kunt omtoveren tot een mini-tower pc? Deze kit bevat o.a. een behuizing, OLED-dis...