Far Cry 6 review: meer van hetzelfde is niet verkeerd

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

far cry 6 wereld

Far Cry 6 borduurt voort op het bekende stramien van de Far Cry-versie: een naar vervelend figuur reageert een land of gebied met harde hand, jij gaat er tegenin met een breed arsenaal aan voertuigen en wapens, en je hebt meer dan voldoende te doen in de gigantische open wereld.

De kracht van herhaling werkt prima voor Far Cry. De 6e versie van de game bevat niet zo heel veel nieuws, maar wel wederom een gigantische hoeveelheid content en spelplezier, zelfs met een vriend(in) in co-op. En de content is nog lang niet af, want er is al een eerste ronde DLC aangekondigd.

Het verhaal

In 1967 wordt door guerrilla’s in Yara de dictator President Gabriel Castillo weggewerkt. Dit heeft als vervelende neven-effect dat Yara in een gigantisch economisch verval raakt.

In 2014 wordt zijn zoon Antón (perfect gecast in de vorm van Giancarlo Esposito) als preseident gekozen, die belooft dankzij de productie van het nieuwe kankermedicijn Viviro (ontwikkeld vanuit Yara’s tabak) stabiliteit en inkomsten te geven aan het land.

Zeven jaar later begint er een vorm van loterij waarbij er arbeiders voor de tabaksvelden worden geronseld, uiteraard verre van vrijwillig.

De hoofdpersoon Dani wil met zijn/haar vrienden ontsnappen naar Amerika. Je vriend Alejo wordt door het leger vermoord, en Dani en een vriendin weten het te redden tot de boot die hen naar Amerika moet brengen. Dit is totdat Castillo en zijn special forces opduiken omdat zijn zoon tussen de vluchtelingen zit en opdracht geeft de boot te laten zinken zodra hij zijn zoon heeft gevonden.

Alleen Dani overleeft dit avontuur, en beland terug in Yara om zich daarna aan te sluiten bij de guerilla’s aan de hand van informatie van haar vriendin.


Blijf op de hoogte van de beste reviews en andere artikelen via onze wekelijkse gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Veel werk te doen

De open wereld is groot, gigantisch groot. En niet alleen moet je je een weg banen door dicht oerwoud, en zijn ook stedelijkere gebieden en open water waar je met diverse voertuigen snel(ler) van A naar B kunt.

Er zijn weer bijzonder veel missies: uiteraard is het hoofdzaak zo veel mogelijk tegenstanders van de dictator te verzamelen en een plan van aanpak voor het wegwerken van de dictator te maken.

Niet alleen de guerilla’s van de vrijheidsbeweging Libertad werken mee, ook onder andere een straatbende en de oude guerrilla-garde van 1967 moeten worden overgehaald en/of geholpen om zo samen sterker te staan.

far cry 6 map

Good guys ronselen om de dictator om te leggen, en tegenstanders wegwerken: je vervelen is er echt niet bij.

In verschillende gebieden heb je meerdere basissen waar vanuit je even kunt bijkomen, spullen verhandelen, en missies starten.  Langzaam maar zeker werk je je zo dichter richting de dictator om zijn bewind en wandaden te stoppen.

Wapentuig en hulpjes

De game biedt je wapentuig in allerlei soorten en maten: van een subtiele(re) boog en pistolen en shotguns, tot machinegeweren, RPG’s en een speciale set rugzakken die meerdere handigheden herbergen. Die kunnen variëren van een mini-artillerie tot helende krachten. Die laatste optie is bijvoorbeeld bij het spelen in co-op een fijne skill om te hebben. Sowieso is het samen doorspelen van de game extra leuk en vermakelijk.

Ondanks de extreme hoeveelheid wapentuig, kwamen we toch veelal uit bij veel wapens die we al in het begin bij ons droegen, en alleen licht aanpasten met bijvoorbeeld een silencer of andere kogels om de schade wat op te krikken.

far cry 6 uitrusting

Aan wapentuig geen gebrek: van stilletjes subtiel tot over the top geweld en alles daartussenin. Je uitrusting is aan te passen met allerlei extra’s, nuttig of slechts voor de looks.

Wel biedt het arsenaal perfecte kansen voor meerdere tactieken: guns blazing over the top, tot heel stilletjes met mes, pistool met silencer of boog één voor één je vijanden omleggen.

Je krijgt ook hulpjes in de vorm van dieren. Zo is er een sterke krokodil die graag happen neemt uit je tegenstanders, een agressieve haan die ook wel van wanten weet, tot een superschattige gehandicapte teckel die al piepende-rolstoel-wieltjes met zijn schattigheid de harten van baddies steelt, zodat jij er vervolgens een mes of kogel doorheen kunt jagen.

Look en feel van de wereld

De wereld is bijzonder gedetailleerd. Yara bestaat uit een combinatie van veel water, kleine en grotere eilanden vol met dichte bebossing of veel bebouwing en smalle straatjes.

In de jungle krijg je het vervangend benauwd door alle dichte bebossing en steile wanden, en ben je blij met je wingsuit en klimhaak. Let wel op dat je geen wild dier in je nek krijgt, want ook de dierenwereld is drukbevolkt.

Je kunt wederom jagen op allerlei dieren, of het wat rustiger aan doen met een hengel en op je gemak een paar visjes vangen.

Het stemacteerwerk is weer uitstekend, en er is ondanks alle ellende meer dan voldoende ruimte voor de nodige (melige) humor voor een flinke grijns.

De graphics zien er bijzonder goed uit, en zowel overdag als in de schemering en nacht leeft de wereld en valt er bijzonder veel aan detail te ontdekken. Je hoeft niet het nieuwste van het nieuwste aan grafische kaarten en een dikke processor te hebben om te genieten van deze mooie spelwereld, maar als je raytracing in de volle glorie wilt gebruiken ontkom je daar niet aan.

De game draait erg soepel, alhoewel we wel kleine audiofoutjes en bugs tegenkwamen. Geen van allen waren ze extreem hinderlijk of belemmerden ze ons spelplezier. Zodra je een auto in stapt schiet het lokale radiostation aan, en wordt een lange autorit naar de volgende stek minder monotoon.

Conclusie

Far Cry 6 voldoet aan de welbekende Far Cry-formule. Is dit soms wat jammer? Misschien wel, maar het bederft je spelplezier zeker niet. De overdaad aan wapens lijkt wat nutteloos, net als een aantal extra missies die slechts minimale hoeveelheden resources opleveren.

De game zit echter barstensvol content (en veel meer DLC is onderweg) en is ook nog eens geheel co-op te spelen: hiermee ben je echt wel een hele poos zoet.

De sfeer van de wereld is prachtig, de stemacteurs hebben hun best gedaan en ondanks alle narigheid is er weer lekker veel ruimte voor (melige) humor.

Far Cry 6 is verkrijgbaar voor de pc, Xbox One en X, en PS4 en PS5.

Pluspunten

+ prachtige graphics
+ goed gevulde wereld: veel te ontdekken
+ ontzettend veel te doen
+ nog meer content onderweg
+ co-op speelbaar

Minpunten

– herhaling van bekende Far Cry-formule
– veel van arsenaal ongebruikt
– missies met weinig beloning / nut

Meer software- en hardware reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Grafische kaart – speel games met raytracing en 4K

De nieuwste games vloeiend in 4K resolutie, met raytracing-effecten spelen kun je met een grafische kaart uit de high-end series zoals Nvidia GeForce ...

Test beste grafische kaart voor gaming – review van 9 topmodellen

Wat is de beste grafische kaart voor gaming voor je pc? Wil je vloeiend gamen in 4K en met raytracing, dan heb je een van deze topmodellen nodig.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er