EZVIZ EP3x Pro review: slimme deurbel met maar liefst twee camera’s

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  De EZVIZ EP3x Pro, die we in deze review onder de loep nemen, is een slimme videodeurbel met maar liefst twee camera’s die te verkrijgen is voor rond de 104 euro. De vraag die hierbij komt kijken is: wat krijg je voor deze prijs?

  Ezviz EP3x Pro review: slimme deurbel met maar liefst twee camera's

  Design

  De EZVIZ EP3x Pro bevat twee camera’s: een 1440p camera aan de voorkant en een 1080p camera aan de onderkant. Deze slimme deurbel van EZVIZ is ook uitgerust met twee led-lampjes die in het donker oplichten, zodat je toch nog iets kunt zien als je voordeur niet goed verlicht is.

  De bouwkwaliteit van deze slimme deurbel is prima: hij zit behoorlijk stevig in elkaar. Bovendien biedt de IP65-certificering bescherming tegen stof en waterstralen.

  De belknop geeft een duidelijke klik en je hoort een bevestigend geluid. Ook licht er een blauw deurbelicoon op. Dankzij de ingebouwde microfoon en speaker kun je communiceren met degene die aanbelt.

  Houd er rekening mee dat EZVIZ geen chime meelevert. Als je er een wilt, moet je die zelf aanschaffen. Hierbij raadt EZVIZ hun CH1 Chime aan die te verkrijgen is voor circa 4 tientjes.

  Installatie van de EZVIZ EP3x Pro

  Voor het installeren van de EZVIZ EP3X Pro zijn er drie mogelijke opties. Je kunt gebruik maken van de bestaande deurbelaansluiting, zodat je de deurbel niet hoeft op te laden.

  De tweede optie is om de accu van de deurbel op te laden via een USB-C-kabel. De USB-C-aansluiting zit echter aan de zijkant, wat niet de meest handige locatie is als de deurbel zicht bevindt tegen een krappe buitenmuur aan de linkerkant van de deur zoals bij ons het geval was. Daardoor zou je hem dan beter los kunnen halen en extern opladen.

  Als derde optie is de accu opladen met het meegeleverde zonnepaneeltje. Het nadeel hiervan is dat je wel zonlicht nodig hebt bij de voordeur. Mocht je in een appartement wonen of weinig zonlicht bij de voordeur hebben, dan valt deze optie vrijwel automatisch af. Het kabeltje voor het aansluiten van het zonnepaneeltje is overigens ook niet erg lang.


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  EZVIZ-app & ecosysteem

  De app van EZVIZ vertoont enkele tekortkomingen wat betreft gebruiksvriendelijkheid. Sommige instellingen en opties hebben af en toe nogal wat vreemde benamingen, en er zijn soms vreemde vertalingen en dubbele omschrijvingen van functies. Tijdens het weergeven van een live-video is het woord ‘Tips’ vertaald als ‘Fooi’. Sommige instellingen overlappen deels, wat voor verwarring zorgt. Dit is echter een kwestie van wennen totdat je weet waar alles staat en je alles goed hebt ingesteld.

  Beginscherm van de EZVIZ-app

  Dit geldt ook voor de EZVIZ Studio-software voor Windows. Wij vonden deze software niet handig in gebruik. De smartphone-app biedt veel meer mogelijkheden en werkt ondanks de gebreken beter.

  Daarentegen biedt de EZVIZ EP3X Pro wel goede privacy-opties. Je kunt video’s beveiligen met een wachtwoord, zodat alleen jij ze kunt bekijken. Bovendien kun je specifieke privacyzones instellen waar de camera geen opnamen maakt. Een bijzondere functie van deze slimme deurbel is het maskeren van je stem tijdens een live-gesprek. Zo kun je je stem laten ‘vervormen’ naar een clownstem of een zogenaamde ‘uncle-stem’ waarbij je een wat zwaardere stem krijgt te horen.

  Bovendien is het wel handig dat je vrijwel alle EZVIZ-producten met één app kunt bedienen. Denk hierbij aan camera’s zoals de nieuwe EZVIZ HB8, slimme deursloten, smart-stekkers en zelfs robotstofzuigers van het merk en nog veel meer.

  Overzicht van een aantal apparaten die te voegen zijn aan de EZVIZ-app

  Beeldkwaliteit

  De beeldkwaliteit is voldoende. Soms zijn de beelden een beetje onscherp en ogen de kleuren flets. Op zeer zonnige dagen zijn de beelden soms overbelicht, maar gelukkig lost de camera dit redelijk goed op met behulp van software. Aan het begin bij een opname/live-vide hoor je niet altijd meteen het geluid, omdat er een vertraging van enkele seconden in zit.

  Toch vinden wij de beeldkwaliteit voor de prijs wel redelijk gezien de dubbele camera-setup die bij de concurrentie vaak een stuk duurder is.

  Opslag

  Je kunt video’s lokaal opslaan op deze slimme deurbel dankzij de 32GB aan opslagruimte (ons testmodel had uiteindelijk 28GB aan vrije opslag ter beschikking). Het verwijderen van video’s verloopt echter niet heel soepel. Lokaal opgeslagen video’s verwijderen moet je namelijk stuk voor stuk doen onder ‘gebeurtenissen’. Gelukkig is er een optie om alle lokaal opgeslagen video’s in één keer te verwijderen.

  Vreemd genoeg weer een ‘rare vertaling: in plaats van lokale opslag laat de app SD-kaartgegevens zien terwijl er geen SD-kaart(slot) aanwezig is.


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Daarnaast kun je ervoor kiezen om een cloudabonnement (bekend als CloudPlay in de app) af te sluiten via de EZVIZ-app, maar dit is niet verplicht aangezien er al 28GB aan lokale opslag beschikbaar is.

  Detectie

  De EZVIZ EP3X Pro deurbel stuurt je meldingen over activiteiten bij je voordeur, zelfs als er niemand aanbelt. De deurbel meldt direct beweging en weet personen en zelfs pakketjes te herkennen. Zodra er menselijke bewegingen voor de deur worden gedetecteerd, ontvang je een melding met de tekst: ‘AI-detectie van menselijke vormen’.

  Tijdens het schrijven van deze review hebben we in ieder geval nog geen ‘valse AI-detectie van menselijke vormen-meldingen’ ontvangen, bijvoorbeeld wanneer een dier zoals een kat langsliep.

  Gebruikersinterface van de EZVIZ-app bij de EP3x Pro

  De functie voor pakketherkenning werkt soms onbetrouwbaar en geeft niet altijd meldingen.  Je kunt de meldingen geheel uitschakelen of de frequentie  aanpassen als je ze minder (of juist meer) wilt ontvangen.

  Instellingen voor meldingen

  Smarthome integratie

  Je kunt deze slimme deurbel koppelen met Amazon Alexa, Google Assistant en IFTTT via de app. Volgens de website van Home Assistant kun je ook EZVIZ-producten koppelen, maar wij hebben dit (nog) niet getest omdat er geen Home Assistant draaide in de woning waar we de deurbel hebben getest.

  De opties om de deurbel te koppelen aan Amazon Alexa, Google Assistant & IFTTT in de app.

  We probeerden de deurbel met Google te koppelen, maar dat ging niet vlekkeloos. Hoewel we de koppeling maakten, konden we de beelden niet via de Google Home-app bekijken. Achteraf blijkt dat deze deurbel het (nog) niet ondersteunt, ondanks dat je in de app wel de deurbel kunt koppelen.

  Het lukte ons niet om beeld te krijgen via de Google Home-app. Helaas kwamen wij niet verder dan het scherm ‘Verbinding maken’.

  Connectiviteit

  Het is jammer dat deze deurbel slechts drie Wi-Fi-standaarden ondersteunt: IEEE802.11b, 802.11g, en 802.11n, waarvan de meest recente versie dus Wi-Fi 4 is. Veel deurbellen, zelfs duurdere modellen van verschillende fabrikanten, hebben dezelfde ‘beperking’, dus het is niet heel verrassend.

  In 2024 hadden we echter graag gezien dat fabrikanten minimaal Wi-Fi 5 of zelfs Wi-Fi 6 zouden integreren in de slimme deurbellen.

  Wat betreft de Wi-Fi-beveiliging ondersteunt deze deurbel dus alleen 64 / 128-bit WEP, WPA / WPA2, en WPA-PSK / WPA2-PSK. De nieuwste standaard voor Wi-Fi-beveiliging, WPA3, ontbreekt dus.

  Conclusie EZVIZ EP3x Pro review

  Al met al is de EZVIZ EP3X Pro een prima keuze voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbare, functionele slimme deurbel met enkele innovatieve functies, maar bereid zijn om kleine compromissen te sluiten op het gebied van gebruiksgemak en connectiviteit.

  Mocht je dus een relatief goedkope deurbel willen, dan is deze EZVIZ EP3X Pro een prima keuze waarbij je een deurbel krijgt met niet één maar twee camera’s én lokale opslag.

  EZVIZ EP3x Pro review: plus- en minpunten

  +Relatief goedkoop
  +Prima beeld
  Vertalingen in de app konden wat beter
  Wi-Fi 4 oftewel geen WPA3

  EZVIZ EP3x Pro specificaties

  FabrikantEZVIZ
  ConnectiviteitIEEE802.11b, 802.11g, 802.11n
  Opslag 32GB
  Afmetingen166mm × 50mm × 31mm (h × b × l)
  Shoplink & prijsBol.com, circa 104 euro

  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er