Elementary OS 7 review: goed uitziende Linux & makkelijk in gebruik

Daniel Dupré
1

Inhoudsopgave

  In deze review gaan we kijken naar een Linux genaamd Elementary OS 7. Elementary OS 7 heeft de prestaties, veiligheid en bediening verbeterd door het gebruik van actuele programma’s op een stabiele softwarebasis. Het AppCenter biedt meer software en informatie, maar is nog niet compleet.

  Elementary OS 7 review

  Nieuwe versie Elementary OS 7: Horus

  Elementary OS 7, codenaam Horus, brengt het systeem en de applicaties op het niveau van Ubuntu 22.04 LTS en vervangt daarmee de verouderde versie uit 2020.

  Testresultaten

  De tests verliepen aanvankelijk zoals verwacht. De Thunderbolt-interface zorgde voor meer dan 2,9 GB/s aan leessnelheid en bijna 2,6 GB/s bij het schrijven van data. Via de usb-poort haalde de harde schijf ongeveer 1 GB/s, wat ook werd verwacht.

  Pantheon-desktop

  De elegante Pantheon desktop heeft enkele belangrijke elementen bovenaan het scherm, zoals het applicatiemenu. Belangrijke programma’s opent de launcher in het dock onder in het scherm. Bij de eerste start biedt een dialoog enkele opties om het uiterlijk van het bureaublad aan te passen, zoals een nacht-modus, en kun je naar wens automatische updates voor het systeem en de toepassingen activeren.

  Basisconfiguratie

  De basisconfiguratie is redelijk basaal zonder specifieke accenten in de softwareselectie. Sommige apps maken nu gebruik van de GTK 4-applicatiebibliotheek, en er zullen er meer volgen. Elementary OS toont ook webapps in het applicatiemenu.

  Applicaties

  De applicaties zijn verder gefinetuned: de muziekspeler is herzien en laat het muziekbeheer volledig over aan de bestandsbeheerder. Muziekbestanden worden gewoon naar de speler gesleept. De mail-app ondersteunt nu Microsoft 365-accounts en bevat bugfixes. De takenplanner werkt ook offline en synchroniseert zijn online lijsten zodra het netwerk weer beschikbaar is. In eOS 7 is het ook mogelijk om in de online accounts CalDAV in te stellen.

  AppCenter

  Samen met de Pantheon-desktop is het AppCenter een van de kernelementen van Elementary OS. Het ondersteunt touch­displays, wat responsiever is geworden en ook in een klein venster nog goed uitziet. Vergeleken met vorige versies geven de beschrijvingen van de app meer informatie en vaak meerdere schermafbeeldingen. Het AppCenter werkt de geïnstalleerde flatpaks automatisch bij als de functie is geactiveerd.

  Flatpak

  Elementary OS vertrouwt volledig op Flatpak, softwarepakketten uit de Ubuntu-repositories zijn buiten het AppCenter gelaten en kun je alleen via de terminal installeren. Het aanbod in het AppCenter is inmiddels flink gegroeid, maar bekende software zoals Gimp, Inkscape, Blender of OBS Studio ontbreken. Pas na de installatie van een applicatie van flathub.org, verschijnen de daar vermelde applicaties ook in het AppCenter.

  Updates

  Updates voor kernels en andere componenten van het besturingssysteem worden door de Ubuntu-pakketbronnen geleverd met de hardware enablement stacks wanneer Ubuntu ze uitbrengt. De desktop en apps ontvangen ook updates tijdens de levenscyclus van versie 7.

  Conclusie

  De vernieuwingen in Elementary OS 7 zijn niet groot, maar subtiel. Dit heeft een solide systeem opgeleverd met een volwassen Pantheon-desktop en veel kleine verbeteringen. Omdat Elementary OS consequent vertrouwt op Flatpak, zijn de applicaties ook actueler dan bij Ubuntu. Elementary OS is geen systeem om aan te sleutelen, maar een goed uitziende desktop-Linux.

  Elementary OS 7 review - plus- en minpunten

  + Goed uitziende Linux-versie
  + Makkelijk in gebruik
  Niet voor knutselaars

  Elementary OS 7 specificaties

  Systeemeisenmin. Intel-i3-CPU, 4 GB RAM, 32 GB vrije schijfruimte.
  Gratis te downloaden viaelementary.io/nl/

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke software reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  Meer over

  LinuxSoftware

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  1 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Marcel de Korte
  Lezer
  Marcel de Korte

  Ja,

  Zeker. Elementary oogt mooi. Alleen is het zo gammel als de pest. Toetsenbord instellen werkt niet. De ‘N’ wordt een ‘B’. Een paar jaar geleden heb ik ook geexperimeenteerd met dit OS. Toen kwamen ook steeds meer problemen aan de orde. Geen verbetering dus in al die tijd. En dan ook nog geld duren vragen voor Open Source. Ik blijf wel bij het echte Ubuntu werk.