Eizo FlexScan EV2490 – review

Daniel Dupré
0

De FlexScan van Eizo is een 24-inchmonitor gericht op de zakelijke markt. Dankzij de ethernetpoort en USB-C-aansluiting kun je het scherm als dockingstation voor een laptop gebruiken. In deze Eizo FlexScan EV2490 review laten wij zien wat dit scherm nog meer in petto heeft.

Eizo FlexScan EV2490 - review

Verstelbaarheid

Het eerste wat wij gaan behandelen in deze Eizo FlexScan EV2490 review is de verstelbaarheid van het scherm. Dit scherm heeft een voet die je eenvoudig bevestigt in de uitsparing aan de achterzijde, waar ook de 10 × 10 VESA bevestiging zit. Met de voet kun je de hoogte van het scherm 19 cm variëren, wat ruim voldoende zal zijn voor de meeste gebruikers. Ook op de hoogste stand trilt het niet of nauwelijks bij een stootje tegen het bureau. Je kunt het scherm 5º naar voren en 35º naar achteren kantelen, en 90 graden naar beide kanten draaien. Daar zou het prettig bij geweest zijn als het scherm in het midden zou inrasteren. Het scherm draait ook op zijn ronde voet, handig als je je collega naast je even mee wilt laten lezen. Al die bewegingen gaan soepel, maar stug genoeg om het scherm niet door een klein stootje meteen omlaag te laten gaan of te laten kantelen.

Aansluitingen

Eizo levert naast de voedingskabel ook een USB-C-naar-USB-C-kabel mee. Een HDMI- en DisplayPort-kabel worden niet mee geleverd. Via de USB-C-kabel levert het scherm tot 70 watt aan compatibele laptops en dankzij de geïntegreerde ethernetpoort kan ook de netwerkverbinding via de USB-C kabel doorgegeven worden. Op de drie USB 3.1-poorten aan de linkerkant is er ruimte voor bijvoorbeeld een muis, toetsenbord en webcam. Dat maakt het scherm tot een volwaardig dockingstation, zonder dat je last hebt van allerlei losse kabels. Bovendien heeft de EV2490 een geïntegreerde KVM-switch, zodat je makkelijk tussen twee computers kunt schakelen zonder twee toetsenborden en muizen te hoeven gebruiken.


Ontvang gratis informatie en tips over monitors, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meerdere schermen gebruiken

Mocht je graag met meerdere schermen werken, dat kun je via de daisychain-aansluiting meerdere monitoren direct met de EV2490 verbinden zonder extra kabels naar laptop of pc. Mocht je daarbij graag dezelfde schermen willen gebruiken, dan kun je als laatste scherm in de chain de goedkopere Eizo EV2480 aanschaffen. Die heeft exact dezelfde eigenschappen, kost bijna 200 euro minder, maar mist de extra USB-C-poort om te daisychainen. Als je die functie toch niet wilt gaan gebruiken, is de EV2480 een alternatief voor de EV2490. Ook is wellicht de EV2485 een ander alternatief die interessant is.

Beeldkwaliteit

Eizo heeft de EV2490voorzien van een mat, full-hd (1920×1080)IPS-panel met een maximaal contrast van 1000:1 en maximale helderheid van 250 cd/m2. Je kunt de kleuren en helderheid eenvoudig instellen via de tiptoetsen aan de voorzijde van het scherm. Daarmee bedien je het overzichtelijke menu makkelijk of wissel je van pc met de KVM-functie. Het scherm heeft een overdrivefunctie met een grijs-naar-grijs reactietijd van 5 ms – prettig door het afspelen van films en het maakt het scherm ook geschikt om een game te spelen.

Papiermodus

Eizo heeft het scherm voorzien van een papiermodus bedoeld voor als je veel met documenten werkt. Die instelling moet het lezen vanaf echt papier simuleren. Het beeld krijgt wel een beetje sepiakleuren. De instelling reduceert bovendien het aandeel blauw licht. De aparte Auto EcoView-instelling doet dat ook. Daarmee past de helderheid van het scherm zich aan de lichtomstandigheden aan, en in donkere omgevingen kan het blauwlicht-aandeel daarmee volgens Eizo tot 80% worden gereduceerd.

Conclusie

De Eizo EV2490 is een prima scherm voor kantoorwerk. Voor de redelijk hoge prijs krijg je een mooi beeldscherm met veel mogelijkheden terug.

+ zeer flexibele aansluitmogelijkheden
+ zeer geschikt voor kantoorwerk
redelijk prijzig

Eizo FlexScan EV2490 specificaties

FabrikantEizo, eizo.nl
panel 23,8 inch, 1920×1080, 93 ppi, 60 Hz, led
kijkhoek178º hor. /vert.
aansluitingenDisplayPort, HDMI, 2 × USB-C (in/uit), 3 × USB 3.1 gen 1, RJ-45, 3,5mm-jack
energieverbruik0,5 W (stand-by), 11 W (standaard), 155 W (max., met alle signaal- en usb-poorten in gebruik)
Shoplink en prijsAmazon,  circa 550 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 07, 2022, pagina 25.)

Lees meer over monitors in c't 06/2024

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er