Eizo FlexScan EV2485 24-inch monitor – lezerstest

Redactie
0

Vier testpanelleden waren tijdelijk eigenaar van een Eizo FlexScan EV2485 24-inch monitor. Hun gecombineerde ervaringen lees je hieronder. Deze lezerspaneltest is een samenwerking met onze collega’s van iCreate.

De Eizo FlexScan EV2485 is een op de zakelijke markt gerichte monitor met een diagonaal van 24 inch en een 16:10-beeldverhouding met een resolutie van 1920×1200 pixels. Daarmee heb je in de hoogte net wat meer werkruimte, wat handig kan zijn bij bijvoorbeeld spreadsheets – maar ook bij het werken met veel tekst. Verder richt Eizo zich op nette ergonomie en handige opties qua instellingen.


Eizo FlexScan EV2485 monitor


Eerste indrukken

De testers waren het al snel eens over een belang­rijke eigenschap bij een beeldscherm: de voet waar de monitor op staat is erg stabiel. Bij het stoten tegen de ­tafel wiebelt de monitor niet of nauwelijks. Daarnaast is het fijn dat de monitor op veel verschillende manieren ingesteld kan worden.

Je kunt de monitor ­kantelen, door een slim draai­systeem in de voet­ bijna 360 graden draaien en met weinig moeite naar portretmode draaien. De hoogteverstelling is lekker ruim. Het gaat allemaal niet te licht maar met enige weerstand, zodat hij niet per abuis van de instelling afschiet.

De zeer smalle rand kon ook op waardering rekenen. Bij meerdere identieke schermen strak tegen elkaar heb je slechts een supersmalle naad tussen de monitoren – maar het ziet er bij één monitor ook al elegant uit. De meegeleverde kabels matchen de kleur van de monitor (zwart of wit), een net detail. Niet ­iedereen wordt blij van het standaard stemmig zwart, dus fijn dat er nog wat te kiezen valt.

Blijf op de hoogte en ontvang meer reviews!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


 

Beeld en bediening

De menuknoppen zitten aan de voorkant. Bij sommige monitoren doet het indrukken van een knop bijna zeer aan je vingers zo stroef, hier zijn het lichte touch­knoppen, welke erg prettig en snel werken.

Je hoeft ze nauwelijks aan te raken. Jammer is alleen dat ze nauwelijks opvallen doordat ze ook zwart (of wit) zijn en je zo makkelijk per abuis de verkeerde knop activeert.

Met name als de omgeving wat schemerig/donker is, moet je daardoor een beetje gokken waar ze zitten. Eenmaal gevonden werkt het menu weer in je voordeel dankzij de button-guide, doordat die precies ­boven de juiste knop zit. Het menu is erg overzichtelijk en je bent zo waar je moet zijn.

De dedicated kleurmodi-knop aan de voorkant van de monitor laat je snel schakelen naar een andere modus.

Door de hogere pixeldichtheid is de tekst prettig scherp. Het scherm is voorzien van een ontspiegelende laag. Dat werkt bijzonder fijn: hoewel een van onze testers een stel grote ramen achter zich had, waren er geen hinderlijke reflecties te bespeuren.

Voor het testen van de monitor is onder meer ­Eizo’s eigen monitortest ingezet. Deze monitor stelt niet teleur: onder verschillende kijkhoeken blijft het beeld mooi egaal van kleur en goed afleesbaar. De achtergrondverlichting is uniform en de kleuren zijn vol. En hoewel de monitor niet gezien wordt als de ideale monitor voor fotobewerking, gaat hem dat prima af. Bij Lightroom komen de kleuren goed tot hun recht.

Aansluitingen

Er is een ruime selectie aan aansluitingen. Naast HDMI en DisplayPort heeft de monitor ook een USB-C-aansluiting. De theorie is dat dit de enige poort is die je nodig hebt – iets wat Eizo waarschijnlijk ook wil be­nadrukken door alleen een USB-C-kabel mee te ­leveren.

Via die poort wordt zowel het audio- als het videosignaal doorgestuurd. Heel fijn is dat je de moni­tor daardoor ook kunt gebruiken als een docking­station voor bijvoorbeeld je toetsenbord, muis en andere usb-apparaten.

De vier USB-A-downstreampoorten zijn meer dan voldoende om je randapparatuur op kwijt te kunnen. Binnen zakelijke omgevingen wil een DSUB-aansluiting nog wel eens ingezet worden, maar het is toch echt de hoogste tijd om HDMI als nieuwe standaard te gaan zien. Pech helaas dus voor de KVM-switch-gebruikers die nog DSUB-aansluitingen inzetten.

De EV2485 levert 70W via zijn USB-C-poort, wat voor veel laptops voldoende is om de monitor als handig dockingstation te gebruiken. De ingebouwde speakers produceren een redelijk tot matig geluid – ­prima om wat korte instructiefilmpjes te bekijken of een achter­grondmuziekje aan te zetten tijdens het werk.Extra’s Eizo FlexScan EV2485 monitor

Het programma Screen InStyle is erg handig om verschillende programma’s naast elkaar open te hebben en niet altijd per se precies even groot naast elkaar, zoals standaard binnen Windows kan. Ook andere lay-outs, zoals boven elkaar, drie naast elkaar en meer zijn mogelijk. Heel prettig is dat dit ook toegepast kan worden op een aangesloten laptopscherm.

Met multimonitor-sync synchroniseer je de instellingen die je maakt op je ene monitor met je andere EV2485-schermen. Je hoeft dan niet te onthouden hoe je het contrast, de helderheid en meer op de ene monitor hebt ingesteld om de andere precies hetzelfde te krijgen qua weergave.

De functie Auto Color Mode werd ook erg fijn gevonden door de testers, bijvoorbeeld om het wel erg witte wit van Word wat in te dammen voor wat meer rust aan de ogen. Circadian-dimming laat je de monitor tussen bepaalde tijden automatisch omschakelen naar een andere kleurtemperatuur.

Handig is ook de optie dat je laptop automatisch vergrendeld wordt als je de monitor uitzet, makkelijker dan Windows-toets + L als je even van je plek wegloopt. En bij een multi­monitor-opstelling zet je ook direct de andere moni­toren uit zodat je die niet nog eens handmatig één voor één moet uitschakelen.

De mechanische aan/uit-schakelaar is prettig als je kijkt naar energiebesparing, maar hij had iets handiger geplaatst kunnen worden. Maar zonder een echte klik-is-uit verbruikt de monitor slechts een halve watt als je de powerknop aan de voorkant van het scherm gebruikt. De powerled kan ook worden uitgeschakeld. Met de helderheidssensor wordt de helderheid van het scherm automatisch aangepast.

Dat Eizo reserve-onderdelen garandeert tot vijf jaar na het uit productie nemen vonden de testers een goede zaak. De standaard garantie op het scherm is sowieso ruim met vijf jaar.

Conclusie Eizo FlexScan EV2485 monitor

De Eizo FlexScan EV2485 biedt een mooi totaalplaatje: een fijne combinatie tussen resolutie (en beeld­verhouding) en diagonaal, een degelijk, prettig rustig beeld met een nette kleurweergave en prima op de gebruiker in te stellen.

Hij oogt ook elegant met z’n superdunne randen en is ook nog eens milieubewust en maatschappelijk verantwoord geproduceerd. En je krijgt een ruime garantie van 5 jaar.

We willen de testpanelleden graag bedanken die de Eizo FlexScan EV2485 aan de tand hebben gevoeld, te weten Lucas van Cleemput, Bert Eeken, ­Robert Suiker en Erwin Venix.


 

Eizo FlexScan EV2485 24-inch monitor

€ 606
Panel / refreshrate24,1” ips / 60 Hz
Resolutie / beeldverhouding1920 × 1200 (WUXGA) / 16:10
Reactietijd (GtG)5 ms
Helderheid
Kleurdiepte8 bit (16,7 miljoen kleuren)
AansluitingenDisplayPort, HDMI, USB-C  Gen 1 (DisplayPort Alt Mode) met USB PD (70W), 4× USB 3.2 Gen 1, Kensington-lock
Meegeleverdpowerkabel, USB-C naar USB-C signaalkabel, beknopte handleiding, kabelafdekking
Overigspeakers, VESA-mount
Energieverbruik11 watt
Garantie5 jaar

Beoordeling testpanel

Beeldkwaliteit++
Aansluitopties++
Bediening+
Bouwkwaliteit++
Bekijk het product€ 572
++ zeer goed + goed ± voldoende - slecht – zeer slecht

Lees meer reviews in c't 06/2024

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er