Eizo FlexScan EV2460-WT

Redactie
0

Inhoudsopgave

De FlexScan EV2460-WT wijkt af van veel andere Eizo-monitors: hij is relatief goedkoop én hij is wit. Maar er zijn ook veel vertrouwde kenmerken.

De FlexScan EV2460 is een van de voordeligste monitors in het aanbod van monitorspecialist Eizo. Terwijl op grafische professionals gerichte Eizo-monitoren duizenden euro’s kunnen kosten, heb je dit 24-inch model voor iets meer dan 300 euro in huis.

Dat is niet veel voor een Eizo, maar Full-HD-monitoren met dit formaat van andere merken vind je al voor honderd euro of minder. Afgezien van een betrouwbaar merk en een fabrieksgarantie van vijf jaar, moet deze FlexScan kopers meer kunnen bieden om ze tot aanschaf te verleiden.

Ergonomie

De toevoeging WT aan de productnaam geeft al aan dat behuizing en voet in de kleur wit is uitgevoerd. De gebruikte kunststof ziet er niet heel luxe uit, maar het geheel voelt wel degelijk aan. Afgezien van (lekker dunne) zwarte schermranden aan de zijkanten en boven is de rest van de monitor in wit uitgevoerd.

Zeker in een (kantoor)omgeving waar je tegen de achterkant aankijkt, kan dat beter in het interieur passen. De witte voet (FlexStand) zorgt voor een prima ergonomie. Je kunt het scherm 140 mm in hoogte verstellen en in de hoogste stand biedt dit precies genoeg ruimte om het scherm (linksom of rechtsom) naar portretstand te draaien.

Volgens Eizo biedt die hoogte ook mooi de ruimte om een laptop voor het scherm te plaatsen bij multimonitorgebruik. Dat moet dan wel een klein laptopje zijn, of je moet het laptopscherm flink achterover klappen.

Eizo FlexScan EV2460-WT

Het is namelijk mogelijk om het scherm tussen 35 graden naar achteren en 5 graden naar voren kantelen. De voet is vlot te verwijderen als je de monitor wilt ophangen met de aanwezige VESA-schroefgaten (100 × 100 mm afstand). Dankzij het plastic in de constructie weegt de monitor (zonder voet) slechts 3,8 kilogram en gaat het verstellen makkelijk.

Aansluitingen

De EV2460 is wat betreft de aansluitingen erg compleet, met DisplayPort (HDCP 1.3), HDMI (HDCP 1.4), DVI-D (HDCP 1.4), én D-Sub. Geluid kan via HDMI of DisplayPort naar de ingebouwde speakers worden gestuurd. Met 2 × 1W moet je je daar niet te veel van voorstellen, maar doordat ze naar voren gericht zitten in de onderste schermrand voldoet het zeker voor Windows-geluiden of een presentatie.

De monitor biedt zelfs een audio-ingang om geluid van andere bronnen over de speakers weer te geven en er is ook een hoofdtelefoonuitgang aanwezig. Die zitten beide linksachter op de monitor, net als twee USB 3.1 Type-A-poorten. Nog twee van deze poorten en de USB-B-ingang voor het upstream-signaal van de pc vind je achterop aan de onderkant. Daar zitten ook de display-ingangen, plus de aansluitingen voor het netsnoer en een heuse aan-uitknop.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Energieverbruik

Laat je de monitor op stand-by gaan in plaats van hem uit te zetten, dan is het energieverbruik slechts 0,5 watt. Tijdens gebruik is dit maximaal 50W (bij maximale helderheid). Een ingebouwde lichtsensor kan de helderheid echter automatisch aanpassen aan het omgevingslicht (Auto EcoView) en daarmee zorgen voor meer kijkcomfort en energiebesparing.

De helderheid kan zeer laag (tot 1 cd/m2) voor gebruik in donkere omgevingen. Volgens de fabrikant is gemiddeld 10W energieverbruik in de praktijk een gebruikelijke waarde.

Scherm

Het 23,8-inch grote scherm heeft dankzij de dunne schermranden vrij compacte buitenmaten. In landschapsmodus neemt de monitor een ruimte in van 54 cm breed en 23 cm diep (met voet) met een verstelbare hoogte van 33 tot 47 cm. De Full-HD resolutie zorgt op dit formaat voor een scherp beeld.

De maximale helderheid van 250 cd/m2 is prima voor op kantoor of in de huiskamer en de speciale coating is vrij effectief in het tegengaan van spiegelingen. Kleuren zijn ook van opzij stabiel dankzij de IPS-techniek. De refreshrate en responstijd (5 ms grijs-op-grijs) zijn niets bijzonders, maar zijn zeker goed genoeg.

Gebruik

De bedieningsknoppen zitten in de onderste schermrand rechts aan de voorkant. De aanraakknoppen zijn daardoor goed te vinden en het onscreen-menu is beknopt en overzichtelijk. Gangbare functies zijn snel bereikbaar en wie verder klikt, vindt ook uitgebreidere mogelijkheden. Zo kun je het menu kantelen als je de monitor in portretstand gebruikt, of handmatig overschakelen naar een geluidsbron die op de audio-input is aangesloten.

Bij de verschillende kleur-presets vind je ook de ‘Paper Mode’ om de hoeveelheid blauw licht te verminderen. Wanneer de monitor door veel verschillende (laptop)gebruikers wordt gebruikt, is de gratis Screen InStyle-software erg handig. De Color Briefcase-functie in die software kan de persoonlijke instellingen van een gebruiker automatisch toepassen als die zijn laptop op de monitor aansluit.

De EV2460-WT heeft daarnaast de functie EcoView Optimizer 2 aan boord, die automatisch helderheid en andere scherminstellingen aanpast op basis van de getoonde inhoud. Alle functies zoals Paper Mode en EcoView Optimizer zijn gemakkelijk in of uit te schakelen.

Eizo FlexScan EV2460-WT - achter

Conclusie

Beoordeel je deze Eizo puur op basis van het getoonde beeld (waar overigens niets mis mee is) dan lijkt de prijs nogal hoog. Kijk je echter naar alles eromheen, zoals de dunne schermranden, goede ergonomie, aansluitingen, functies, software, garantietermijn enzovoort, dan wordt die prijs een stuk acceptabeler.

Wil je bovendien goede verstelmogelijkheden en past wit mooi in het interieur, dan kan de EV2460-WT zomaar een plekje vooraan verdienen tussen de geschikte modellen.

Eizo FlexScan EV2460-WT
display, resolutie2,36 inch, IPS, 60 Hz, 1920 × 1080
aansluitingenHDMI, DisplayPort, DVI, D-Sub, koptelefoon, usb-hub, audio in/uit
meegeleverdStroomkabel, usb-kabel, DisplayPort-kabel, korte handleiding
prijs€ 310

c't 06/2024

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Lees ook

Scherm ergonomisch instellen voor beeldschermwerk

Ergonomisch instellen van je scherm helpt bij beeldschermwerk. Ook de opstelling van je monitor en je zithouding zijn belangrijk. Wij leggen uit wat j...

Beeldscherm in het oog

Google Glass splitst de wereld der techniek: sommigen beschouwen de videobril nu al als hét apparaat in deze wereld van internet, anderen verafschuwen...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er