Eizo ColorEdge CS2731 met nauwkeurige kleurweergave

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

USB-C is inmiddels wijdverbreid. Eizo gaat met de ontwikkelingen mee en intro­duceert zijn nieuwe ColorEdge-monitor. Het WQHD-scherm moet de oude garde vervangen met een moderne aansluiting en een moderne resolutie.

De grafische professionals waar Color­Edge-monitoren voor zijn bestemd, hebben steeds meer apparatuur die via USB-C wordt aangesloten en/of opgeladen, zoals laptops en camera’s. De ColorEdge CS2731 heeft zo’n aansluiting.

De WQHD-resolutie (2560 × 1440 pixels) is daarnaast een mooie upgrade ten opzichte van full-hd. Menu‘s en andere interface-elementen konden we met die resolutie nog aardig aflezen op het 27-inch scherm, al zullen sommigen de schaalfactor willen opschroeven.

Panel en kleuren

Het IPS-panel van de ColorEdge CS2731 dekt de Adobe RGB-kleurenruimte voor 99 procent af en biedt met 10-bit kleuren (via 16-bit LUT) een nauwkeurige kleurweergave. Je moet dan wel een van de moderne beeld­inputs gebruiken, het ook aanwe­zige DVI ondersteunt maar 8-bit kleuren.

Het IPS-panel biedt een kleurstabiele kijkhoek tot 178° horizontaal en verticaal. Behalve Adobe RGB wordt ook de sRGB-kleurruimte helemaal afgedekt (100%) en DCI P3 (95%). De maximale helderheid van 350 cd/m2 is ruim voldoende om in een kantoorruimte mee te werken.

Eizo ColorEdge CS2731

Bediening en behuizing

De zwarte behuizing heeft relatief brede schermranden, met onderin ledjes die aanraakgevoelige knoppen markeren. Het menu is overzichtelijk en goed te bedienen. Achterop zit een fysieke aan-uitknop.

De ­stabiele voet biedt ruime verstelmogelijk­heden: je kunt het scherm 5 graden naar voren en 35 graden naar achteren kantelen, naar portretstand draaien en 155 mm omhoog of omlaag verstellen. Voor draaien naar portretstand moet je de monitor wel iets naar achteren kantelen, anders is er zelfs in de hoogste stand niet genoeg ruimte voor en stoot je met de hoek van de monitor tegen het bureaublad aan.

Aansluitingen

Links achterop vind je een HDMI-, DVI-, DisplayPort- en USB-C-aansluiting. Die laatste biedt naast input van beeldsignalen (DisplayPort Alt Mode) ook usb-dataoverdracht en opladen (tot 60 watt).

Er zijn vier USB type-A poorten voor randapparatuur en een upstream USB-B poort. Sluit je een laptop met USB-C aan, dan kan de CS2731 tegelijkertijd dienen als tweede monitor, als usb-hub én de laptop opladen.

In combinatie met een desktop is USB-C handig om je smartphone te (snel)laden of moderne randapparatuur aan te sluiten. Dankzij USB 3.1 Gen 1 kan data met maximaal 5 Gbps worden overgedragen.

Resolutie, schermformaat en de grote hoeveelheid aansluitingen maken de CS2731 tot een flexibel inzetbare monitor. Via USB-C kan hij ook als dockingstation dienen voor een laptop, zodat je die aanschaf weer uitspaart.

Eizo ColorEdge CS2731
display27 inch, IPS, 60 Hz
resolutie2560 × 1440 (WQHD)
aansluitingenHDMI, DisplayPort, DVI, USB-C, usb-hub, audio
meegeleverdHDMI, DisplayPort, DVI, USB-C, usb-hub, audio
prijs€ 1070

Meer hardware-reviews in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Game-monitor met hoge refreshrate: zes monitors getest

Een moderne game-monitor belooft games zeer soepel op je scherm te toveren. Hij toont tot 240 frames per seconde en biedt nog meer gaming-extra's. Maa...

Philips P99P9H curved superwide monitor review

De Philips P99P9H is een curved superwide scherm, waardoor je de ruimte hebt van twee stuks 27" 1440p-schermen. Een korte review.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er