De nieuwe DJI Neoquadrocopteris niet alleen de lichtste en meest compacte drone van de fabrikant tot nu toe. Hij kan ook op verschillende manieren worden bestuurd en maakt autonoom selfievideo’s. Meer over deze drone kun je lezen in deze DJI Neo review.
DJI Neo review: goedkope maar ook beginnersvriendelijke drone
Eenvoudige bediening en autonoom vliegen
De DJI Neo is een autonome selfie-drone. Hij is ook voor beginners makkelijk te gebruiken: om hem te lanceren plaats je hem op je handpalm nadat je hem hebt aangezet en selecteer je de vliegmodus. Om te laten landen steek je je hand weer uit. Het ontwerp is gebaseerd op de first-person view-drones van DJI, maar de Neo heeft afneembare propellerbeschermers. Hij is ook maar ongeveer half zo groot en zwaar als de Mini 4 Pro. Zoals te verwachten was, maakt de Neo tijdens de vlucht een nogal onaangenaam hoogfrequent geluid, dat 77 dB(A) bereikt op een afstand van één meter.
Beperkte functies en opslagruimte
De Neo heeft ook minder functies: de camera aan de voorkant is maar in één as gestabiliseerd en hoewel er sensors voor opstijgen en landen aan de onderkant zitten, zijn er geen sensors voor obstakeldetectie. Het SD-kaartslot is ook geschrapt. De interne opslag van 22 GB is voldoende voor ongeveer 42 minuten UHD-video’s met 30 fps of 3022 JPG-foto’s. De maximale vliegtijd is 18 minuten. In de test haalden we een gemiddelde van 12 minuten met en 13 minuten zonder propellerbescherming voordat de drone automatisch landde. Dit is voldoende voor de meeste opnames, maar de vliegtijd blijft aanzienlijk achter bij die van andere drones. De Neo wordt opgeladen via USB-C (van 0 tot 100 procent in 50 minuten), een adapter wordt niet meegeleverd. De Neo heeft een mooie instapprijs van 199 euro inclusief accu.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Besturing via app of controller
De drone kan ook ‘normaal’ worden bestuurd; de eenvoudigste manier is om de virtuele joystick te gebruiken in de DJI Fly-app. De verbinding tussen smartphone en drone verloopt via wifi en haalt 50 meter. De app toont het live-beeld en geeft informatie over de accucapaciteit en de wifi-sterkte. De autonome vliegmodus kan worden geselecteerd en geconfigureerd, net als de afstanden die de drone moet aanhouden, en er zijn modi als object volgen, achteruit wegvliegen, cirkelen en meer. We waren vooral verrast door de Follow Me-modus, omdat deze betrouwbaar werkte tot een snelheid van 25 km/u. Let dan wel op: kies een open omgeving, want de drone kan geen obstakels ontwijken.
Verbeterde prestaties met de RC-N3 remote
De minidrone kan ook worden bestuurd met de RC-N3 remote, die wordt aanbevolen als je de maximale vliegsnelheid van 21,6 km/u in de normale modus wilt halen, en al helemaal als je tot 28,8 km/u wilt vliegen in de sportmodus. De drone is bestand tegen windkracht 4 (ongeveer 50-61 km/u). Tijdens de test had het toestel echter moeite om zijn positie te behouden, zelfs bij lichte wind (windkracht 3 bij 12-19 km/u).
Stabiele verbinding en extra functies
De RC-N3 gebruikt het eigen O4-transmissieprotocol met een maximaal bereik van tien kilometer binnen Europa. In de test bleef de verbinding stabiel tijdens de toegestane visuele vlucht, zelfs als er een obstakel tussen de drone en de controller stond. De smartphone toont niet alleen het live-beeld, maar geeft ook informatie over de vlieghoogte, afstand, het aantal satellieten, de signaalsterkte, de resterende vliegtijd en de positie.
De Neo doet niet alleen denken aan een FPV-drone, hij kan ook als zodanig gevlogen worden met DJI’s (dure) FPV-bril Goggles 3.
Beeldkwaliteit en stabilisatie
DJI vertrouwt op een 1/2-inch sensor met 12 megapixels, met elektronisch gestabiliseerd beeld. De drone legt video’s vast in UHD met 30 of full hd met maximaal 60 fps in MP4 met H.264- of H.265-codering. Foto’s slaat hij op met maximaal 4000 × 3000 pixels in JPG-formaat. Over het algemeen laat de beeldkwaliteit te wensen over door de kleine sensor: het beeld neigt naar ruis en lijkt overmatig verscherpt. Ook de stabilisatie is niet perfect en doet veel onder voor de drie-assig gestabiliseerde camera van de DJI Mini 4.
Conclusie DJI Neo review
Met zijn autonome vliegmodi en eenvoudige bediening is de Neo vooral geschikt voor beginners die op zoek zijn naar een goedkope selfie-drone voor spontane opnamen en het zonder obstakeldetectie kunnen stellen. Wil je een controller en een goede beeldkwaliteit: kies dan voor een drone uit de Mini-serie.
DJI Neo review: plus- en minpunten
+ Beginnersvriendelijk
+ Goedkoop
– Kwaliteit en stabilisatie van beeld matig
DJI Neo specificaties | |
Fabrikant | DJI |
Videoresoluties / videoformaten | UHD (3840 × 2160) met 30 fps; full hd (1920 × 1080) met 30, 50 of 60 fps / MP4, MOV (H.264, H.265) |
Fotoresoluties / fotoformaten | 4000 × 3000 / JPEG |
Afmetingen | 130 × 157 × 48,5 mm |
Gewicht | 135 g |
Meegeleverd | accu, USB-C–kabel, beschermkap, 2 vervangende propellers, 2 paar propellerbeschermkappen, 4 vervangende propellerschroeven, schroevendraaier, gebruiksaanwijzing /Fly More Combo-pakket met extra DJI RC-N3 remote, twee extra accu’s, USB-C-kabel, 2way-oplaadstation |
Shoplink & prijs | Amazon, circa 189 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.