Devolo Home Control krijgt uitbreiding

Redactie
0

Devolo heeft zijn smart-home-systeem ‘Home Control’ uitgebreid met drie modules. Je kunt nu ook ip-gestuurde apparaten in het systeem integreren.

Het home-automation-systeem van Devolo werd begin 2015 geïntroduceerd. Voor het verbinden van schakelaars, sensors en actuatoren wordt het draadloze Z-Wave-protocol gebruikt. Voor de modules worden basisproducten van andere fabrikanten gebruikt, maar in veel gevallen past Devolo de bestaande firmware aan. Vooral het koppelen met de centrale is vaak veel simpeler dan bij de originele producten.

Devolo Home Control

Devolo Home Control met centrale (boven), alarmsirene, watersensor (links) en luchtvochtigheidssensor.

Home Control

Nieuw in Devolo’s smart-home-systeem zijn een alarmsirene, een watersensor en een luchtvochtigheidssensor. Die laatste moet hier nog uitgebracht worden, maar we konden hem wel alvast testen. Beide sensoren werken op een batterij die zo’n vijf jaar meegaat. De luchtvochtigheidssensor meet de luchtvochtigheid en temperatuur permanent. De watersensor heeft een kabel van anderhalve meter. Aan het uiteinde zitten twee elektroden die de elektrische weerstand meten.

Wanneer beide elektroden met water in aanraking komen, geeft de sensor een signaal door aan de centrale. Bovendien gaat er in de sensor een rood ledje branden en gaat hij piepen. De contacten hoeven niet diep in het water te steken voordat ze alarm slaan. De sensor reageert al op een heel kleine hoeveelheid water. Beide sensors kunnen via de Home Control Centrale een alarmbericht naar je smartphone sturen. Dat kan via sms, e-mail of een pushnoticatie met de ‘my devolo’-app.

Sirene

Voor het hoorbaar alarmeren van bewoners of ongenode gasten heeft Devolo nu ook een sirene. Op commando van de stuurcentrale produceert hij een alarmtoon van 110 decibel en knippert daarbij rood. Er zijn vier luide alarmsignalen voor bijvoorbeeld verschillende triggers. De sirene heeft ook een zachtere waarschuwingstoon. Die kun je bijvoorbeeld in combinatie met de draadloze schakelaar van de fabrikant als deurbel gebruiken. Ten slotte is er nog een stil alarm met alleen een knipperlicht.

De sirene heeft een micro-usb-aansluiting waarmee je hem met de meegeleverde adapter (5 volt, 1 ampère) van stroom kunt voorzien. Een ingebouwde accu zorgt ervoor dat het apparaat ook zonder voeding 24 uur blijft werken. Net als de andere apparaten dient de sirene in het mesh-netwerk van Z-Wave als repeater. Daarmee vergroot hij het bereik en de uitvalbestendigheid. Bij de test konden we de drie apparaten snel en probleemloos aansluiten. Als je internetverbinding wegvalt, heeft dat geen invloed op de basisfunctie van het Home Control-systeem. De besturing draait immers lokaal op de centrale.

IP-aansturing

Devolo heeft de firmware van de Home Control Centrale uitgebreid. Daardoor kun je nu ook smart-home-componenten bedienen die via ip zijn aangesloten. Die worden via de webinterface als (virtuele) apparaten zichtbaar. Daarna kun je ze net als de Devolo-componenten aansturen en in scenario’s en acties integreren.

Direct aansturen via ip is tot nu toe alleen beschikbaar voor de Philips Hue-lampen. Je kunt andere ip-apparaten aansturen als ze op http-requests reageren en als je de parameters in een url kunt opnemen. Tot de mogelijke geadresseerden behoort echter ook het Maker-channel bij de webservice van IfThisThanThat. Hiermee kun je heel makkelijk IFTTT-applets samenstellen. De uitbreiding is dus vooral interessant voor IFTTT-gebruikers.

Toekomstplannen

Devolo heeft nu de belangrijkste smart-home-apparatuur voor het uitbreiden van het systeem in het assortiment. Devolo wil in de  toekomst ook inbouwmodules leveren. Als leverancier fungeert de Slowaakse fabrikant Qubino, die een hele reeks aan dergelijke modules produceert. Dat varieert van schakelaars en dimmers tot bedieningselementen voor jaloezieën en verwarmingsketels. Devolo wil het design en de firmware van de modules zo aanpassen dat ze geheel in de eigen productlijn passen.

Devolo Home Control tabel

(Nico Jurran / Jan Mulder)

Meer over

Smart homes

Deel dit artikel

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er