De betaalbare multiroom-speakers van Ikea

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  De Symfonisk-luidsprekers van Ikea combineren een hip design met de geluidstechniek van Sonos. Een versie zit ingebouwd in een tafellamp en de andere kun je aan de muur hangen als een soort boekenplank. Wat het geluid betreft kan echter alleen het lamp-model overtuigen.

  Uit de opvallende samenwerking tussen Sonos en Ikea zijn twee nieuwe producten in het aanbod van Ikea voortgekomen. De Zweedse meubelmaker heeft een lamp en een boekenplankje met de multiroom-techniek van Sonos voorzien en deze de welluidende naam Symfonisk gegeven.

  Ikea Sonos Symfonisk wifi-speaker

  De wifispeaker die als boekenplank kan fungeren kost 100 euro en kun je zowel horizontaal als verticaal neerzetten. Voor een tientje koop je er een aparte beugel bij waarmee je hem aan de muur kunt bevestigen. Je kunt de speaker dan daadwerkelijk als boekenplank gebruiken die tot drie kilo aan gewicht kan dragen. Dat is genoeg om de speaker als nachtkastje naast je bed te hangen en er enkele boeken op te leggen.

  Voor 180 euro haal je de tafellamp in huis. Daar zit de luidspreker in de bolle lampstaander waar gewoven textiel omheen zit. Onder de matglazen lampenkap zit een E14-fitting die geschikt is voor lampen tot 7 watt. De lamp schakel je via een draaiknop aan de zijkant aan en uit. De lamp kun je niet dimmen en niet met een app bedienen.

  Bediening

  Bij beide apparaten zitten er aan de voorzijde knoppen om het volume en de weergave te regelen. Een knop om de speaker uit te schakelen is er niet. Het plankje en de lamp kun je via ethernet of 2,4GHz-wifi aan je thuisnetwerk koppelen. De speakers hebben verder geen aansluitmogelijkheden zoals bluetooth, jack, tulp of een optische aansluiting. Ook zit er geen microfoon in waarmee je ze spraakgestuurd via Google, Amazon of Apple kunt bedienen.

  Eenmaal uitgepakt en in het stopcontact gestoken werken de Symfonisk-speakers precies zoals de multiroom-speakers van Sonos. Je richt ze in en stuurt ze aan via de Sonos-app. Die vereist wel een registratie via e-mail. Via de app kun je muziek vanaf je NAS of via streamingdiensten afspelen. De Symfonisks ondersteunen Apple AirPlay 2 en Spotify Connect, maar geen Google Cast.

  Indien je al andere Sonos-speakers in huis hebt, kun je de Symfonisk-speakers daarmee combineren en in verschillende ruimtes dezelfde muziek afspelen. Als je twee dezelfde Symfonisks koopt, kun je die koppelen om een stereo-paar te vormen.

  Met de iOS-versie van de Sonos-app kun je via de Trueplay-functie het geluid van de Ikea-speakers aan de ruimte aanpassen. Je moet dan de smartphone door de ruimte bewegen, terwijl de speakers een testgeluid laten horen. De app stemt aan de hand van de reflecties in de ruimte het geluid van de speakers af. Het iOS-apparaat heb je daarna in principe niet meer nodig. Android-gebruikers zullen daar een kennis met een iPhone voor moeten uitnodigen.

  Geluid

  De Symfonisk-speakers zijn voorzien van een woofer en een tweeter die beide hun geluid naar voren richten. Het geluid van de plankspeaker kon ons niet overtuigen. De hoge tonen schetteren en het midden klinkt onzuiver en dof. De lage tonen dreunen nogal. Na het meten met de Trueplay-functie was het geluid wel wat beter, maar niet erg ruimtelijk. Ook met een tweede speaker in een stereo-opstelling wonnen we niet veel ruimtelijkheid in het geluidsbeeld. Voor een radio in de keuken is dat niet zo erg, maar in een grotere woonkamer blijft er niet veel van over. De lampspeaker heeft een beduidend beter geluid. Basgeluid klinkt krachtiger en het midden is helderder dan bij de plankspeaker. Het geluid benadert dat van de ongeveer even dure Sonos One-speakers.

  Conclusie

  Ikea verpakt in de Symfonisk-speakers het bewezen multiroom-streamen van Sonos in een interessant meubeldesign. Als het plankmodel iets beter zou klinken, zou hij een heuse prijsbreker zijn. Voor 100 euro koop je geen andere Sonos-luidspreker of een wifi-speaker met AirPlay 2 en Spotify Connect. Het geluid van de lampspeaker van 180 euro was veel overtuigender en beduidend beter gebalanceerd. Het ongebruikelijke design is dan een kwestie van smaak.

   

  Ikea Symfonisk tabel

  Streaming wifi-speakers
  StreamingprotocollenAirPlay 2, Spotify connect
  Meegeleverdnetwerkkabel, stroomkabel
  Accessoireswand- of haakbevestiging voor plankmodel (à €10)
  Verbruik stand-by2,8 watt/2,4 watt
  Webwinkel en prijsikea.nl, € 100 (€ 179 lampmodel)

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

  Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

  Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

  Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er