Cooler Master lanceert Pi Case 40 en Pi Tool

Noud van Kruysbergen
0

De Pi Case 40 is een behuizing speciaal voor de Raspberry Pi 4. De passieve koeling werkt prima en extra’s als de afgedekte GPIO-pinnen en SD-kaartopening bieden samen met de drukknop op de bovenkant een duidelijke meerwaarde.

Cooler Master is bekend van zijn pc-behuizingen en componenten. Het bedrijf richt zich nu voor het eerst op de Raspberry Pi-markt met een behuizing speciaal voor de Pi 4. De  aluminium koelbody met donkere transparante plastic onderkant heeft een rubberen rand die openingen voor de GPIO-pinnen en SD-kaart stofvrij afdekt.

In tegenstelling tot bij een behuizing als de Flirc-case (zie c’t 3/2020 op pagina 132) zijn de GPIO-pinnen echter rechtstreeks bruikbaar omdat ze naar buiten toe worden doorgelust. Daar heb je dus geen lintkabel of iets dergelijk voor nodig.

Het installeren van de Raspberry Pi is dan ook simpel: plek een koelstickertje op de uitstulping, leg de Pi ondersteboven op het koelblok en zorg dat de GPIO-pinnen in de header komen te vallen. Daarna de onderkant erop leggen en alles met de vier schroeven en het inbussleuteltje vastdraaien. Daarna de rubberen rand er omheen om de GPIO-pinnen en de sd-kaart te beschermen.

Overigens kun je ook vier houders mee monteren met de vier schroeven, waardoor je de Raspberry Pi aan een 75mm of 100mm Vesa-houder kunt monteren. Ook kun je alleen twee van die houders gedraaid monteren om hem bijvoorbeeld aan een muur of in de gangkast op te hangen.

GPIO-pinnen verkeerd om

Bovenop de behuizing zit een drukschakelaartje dat de GPIO-pinnen 5 en 6 kortsluit (GPIO3 en GND). Standaard haal je een Raspberry Pi daar mee uit zijn slaapstand. Groot nadeel is wel dat de bovenste en onderste rij van de GPIO-pinnen omgekeerd naar buiten geleid worden. De opschriften aan de buitenkant kloppen met de signalen die erop staan, maar dus niet met de lay-out op de Raspberry Pi zelf. Daardoor zijn de standaard HAT’s niet meer bruikbaar.

Cooler Master Pi Tool

Als je de Cooler Master Pi Tool installeert met

curl https://raw.githubusercontent.com/CoolerMasterTechnology/pi-tool/master/install.sh -o pi-tool-install.sh

chmod +x pi-tool-install.sh

./pi-tool-install.sh

kun je daar ook een andere functie aan geven, waaronder een browser openen. Die software is sowieso een aanrader omdat je de Pi er mee kunt monitoren en makkelijk kunt overklokken tot 30 procent.

Koelresultaten

De hamvraag natuurlijk: koelt hij ook goed? Bij een stresstest steeg de core-temperatuur van de processor van een Raspberry Pi zonder case van 46 graden naar 82 graden en was de buitentemperatuur van de processor 53 graden. Met een Flirc-case was dat respectievelijk van 34 naar 55 graden en werd de behuizing 30 graden. De Pi Case 40 van Cooler Master deed daar amper voor onder: de core-temperatuur liep op van 35 naar 56 graden, het koelblok werd aan de buitenkant 34 graden.

De Pi Case 40 is dus een goede behuizing voor een Raspberry Pi 4, met extra’s als een drukschakelaar om het systeem op te starten en af te sluiten en de (helaas verkeerd om) doorgeluste GPIO-pinnen – zonder dat hij meteen een stuk duurder is. De naam doet vermoeden dat er wellicht nog een Pi Case 30 op het programma kan komen te staan, maar het is nog even afwachten hoe Cooler Master zich verder in de Pi-wereld ontwikkelt. We vermoeden wel dat er snel een 41-versie zal komen met de GPIO-pinnen wel in de juiste volgorde.

De Cooler Master Pi Tool software is in elk geval een aanrader, daar heb je deze case niet eens per se voor nodig.

 

Cooler Master Pi Case 40
geschikt vooralleen Raspberry Pi 4
koelwijzealuminium blok, passief
meegeleverd4 vesavoetjes, inbussleuteltje, 2 × koelsticker
prijs€ 25

Meer hardware-reviews c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Usb-dockingstations voor harde schijven en ssd’s

Vaak worden te klein geworden schijven nog wel een tijdje bewaard, voordat ze definitief opgeruimd worden. Met een usb-dockingstation kun je snel cont...

Icy Dock ToughArmor review: meer schijven in je pc

Te weinig ruimte om een extra ssd makkelijk kwijt te kunnen? De Icy Dock ToughArmor MB993SK-B maakt van een onbenutte 3,5"-bay in je pc extra opslagru...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er