Complete smartphone: Nokia 8.1 getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Een lange accuduur, snelle updates, een kale Android: de Nokia 8.1 overtuigt als een compleet totaalpakket, zonder één uniek verkoopargument. We testen deze complete smartphone van Nokia.

Nokia is wel een van de meest productieve fabrikanten van smart­phones. Zelfs zo productief, dat de Finnen ruimte in het productaanbod moesten maken. De Nokia 8.1 is al voor rond 300 euro te koop, terwijl de eerste Nokia 8 destijds het high-end model was. Maar op het topmodel is daarna het cijfer 9 geplakt met de Nokia 9 PureView.

De Nokia 8.1 moet zich weren in een lastige markt: bij het uitbrengen moesten kopers zo’n 100 euro meer betalen dan voor een gemiddelde middenklasser, zonder dat ze daar speciale features zoals een drievoudige camera of een contrastrijk oled-display voor terug­kregen. Ondertussen is de prijs gedaald waarmee het toestel ook qua prijs aantrekkelijker is geworden. Toch probeert Nokia vooral qua camera en scherm punten te scoren. Op papier is de Nokia 8.1 niet spectaculair: een vaste brandpuntsafstand voor de hoofdcamera en een lcd-panel met een notch. Zelfs de goedkopere Nokia 7 Plus biedt een dubbele camera met een 2× zoomfunctie.

Solide camera

Maar in de praktijk bevallen de foto’s van de Nokia 8.1 over het geheel genomen goed. Het kunstmatige bokeh-effect maakt de foto’s wel onnatuurlijk. Bij een goede belichting werkt de software trefzeker. Als het om fijne texturen gaat, presteert de Nokia 8.1 beter dan de even dure, van viervoudige camera voorziene Samsung Galaxy A9. Ook wat betreft de scherpte bevallen de foto’s van de Nokia 8.1 goed. Bij 80 lux waren de details nog behoorlijk, vergelijkbaar met de kwaliteit van een A9 bij een betere belichting van 300 lux. De Nokia geeft de kleuren ingetogen en naturel weer.

Nokia 8.1 complete smartphone foto voorbeeld test review Android One

Bij een goede belichting maakt de Nokia 8.1 foto’s met veel details. (Klik op de afbeelding om een vergroting te bekijken)

Hoewel de Nokia in het voordeel is bij slecht licht, verdwijnen de verschillen onder gunstigere omstandigheden. Door de groothoek en telelens is de concurrent van Samsung dan duidelijk flexibeler. Dat er ook voor minder geld goede camera’s zijn, laat de Motorola Moto G7 Plus zien. De Nokia blinkt uit met de videokwaliteit, de beeldstabilisatie werkt betrouwbaar. Het draaien van de camera tijdens het opnemen resulteert in vloeiende beelden.

De glazen behuizing is gevat in een nette metalen rand. De achterzijde is ook van glas. Er zijn misschien wel randen zichtbaar tussen het glazen oppervlak en de rand, maar die zijn zo net en gelijkmatig dat het niet storend is. De rand om het 6,2 inch grote scherm is echt smal. De notch zit standaard verborgen in een zwarte rand op het scherm en is (zonder omwegen) niet uit te schakelen. Voor een lcd-display zijn de contrastwaarden goed en de kleuren voldoende krachtig. Maar oled geeft een dieper zwart weer. Door de hoge resolutie zijn de afzonderlijke pixels zelfs als je goed kijkt niet te onderscheiden.

Rijke uitrusting

De ingebouwde Snapdragon 710 van Qualcomm zit tussen de high-end processors van de 800-serie en de 600-­middenklasse in. Het prestatievoordeel ten opzichte van een Snapdragon 660, zoals in de Galaxy A9, is echter miniem. Bij sommige benchmarks presteert de A9 zelfs beter dan de Nokia. Het verschil is echter niet merkbaar bij alledaags gebruik en ook niet bij 3D-games.

Qua uitrusting ontbreekt het de Nokia 8.1 aan niets. Alleen dat de tweede simkaart een slot deelt met de microSD-kaart is vervelend. De vingerafdruksensor aan de achterkant werkt snel. Pluspunten zijn verder dat Nokia de 8.1 heeft voorzien van een koptelefoonaansluiting, dat het toestel ook overweg kan met 5GHz-wifi en NFC heeft. Verder bevalt de accuduur goed. Bij alle gemeten situaties houdt de Nokia het lang vol, slechts een enkele smartphone zoals de Motorola G7 Power houdt het langer vol.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Net zoals andere toestellen vanaf de Nokia 3 draait ook de Nokia 8.1 op Android One. Dat houdt in dat je – behalve een besturingssysteem zonder bloatware-apps – de belofte van de fabrikant hebt dat het toestel drie jaar lang security-patches krijgt. Upgrades naar de nieuwste Android-versie zou je twee jaar lang moeten krijgen. Er verschenen inderdaad relatief snel veiligheidsupdates op de Android-One-testtoestellen. De Nokia 8.1 vormt daarop geen uitzondering. Standaard draait het toestel op de nieuwste Android-versie 9.

Technische gegevens en resultaten

Klik op de afbeelding hieronder voor een uitgebreide tabel met technische gegevens en testresultaten (pdf-bestand).

Nokia 8.1 complete smartphone test review Android One testresultaten klein

Conclusie

Nokia levert met de 8.1 een prima smartphone, zonder belangrijke minpunten – maar ook zonder uniek verkoopargument. De ongeveer even dure Samsung Galaxy A9 heeft daarentegen ook een tele- en groothoeklens. Voor ongeveer dezelfde prijs heb je ook een LG G7 ThinQ met high-end processor, maar dan wel met een aangepast Android en slechter Android updatebeleid. Als je genoeg hebt aan een wat mindere camera en minder krachtige processor, kun je geld besparen met een Nokia uit de 7- of 6-serie. De concurrentie uit eigen stal is misschien nog het sterkst voor de Nokia 8.1, want ook de goedkopere modellen profiteren van de voordelen van Android One.

Maar de Nokia 8.1 als geheel is een aanrader. Als goedkopere middenklassers niet voldoen, maar de prijzen van een Google Pixel 3 te hoog zijn, zit je goed met de Nokia 8.1. Behalve een zwarte en grijze uitvoering is ook een paarse leverbaar die soms flink goedkoper is (en qua kleur tegen zwart aan zit). Een hoesje is sowieso een aanrader omdat het toestel vrij glad is.

Een pure Android-versie en een goede softwareondersteuning zijn belangrijke argumenten vóór de Nokia. De camera maakt prima foto’s – niet de beste, maar wel iets boven het prijsniveau. De filmkwaliteit bevalt goed. Het scherm is solide, de accuduur is goed en qua uitrusting blijft er bijna niets te wensen over.

(Robin Brand, c’t magazine)

Android-smartphone

Nokia 8.1
Display (grootte / resolutie)6,2 inch / 2246 × 1080 pixels (402 dpi)
Afmetingen, gewicht15,5 × 7,6 × 1 cm, 179 gram
Shoplink en prijsNokia 8.1 blauw,
Nokia 8.1 grijs,
Nokia 8.1 paars
circa 300 euro

 

Lees meer en uitgebreide reviews in c't 06/2024

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er