cmus console-audioplayer

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Even door je mp3’s heen wandelen om de juiste muziek te vinden of een playlist te maken: met cmus kan dat zonder grafische interface.

Veel grafische tools lezen eerst de hele muziekverzameling in, maar de audioplayer cmus laat ze meteen bij het starten al zien.

Ook omvangrijke mp3-verzamelingen zijn voor cmus geen probleem.

Ondersteuning en weergave

De tool ondersteunt veel audioformaten, waaronder MP3, FLAC, WAV en AAC. Met de standaardweergave laat cmus de muziek gesorteerd op artiesten zien.

Je kunt ook switchen naar een sorteerbare lijst van alle nummers. Met speciale filters kun je gericht naar bepaalde titels uit de verzameling zoeken.

Muziekbestanden buiten de bibliotheek kun je benaderen met de geïntegreerde file-browser, en cmus kan ook streams oproepen.

Voor het bewerken van de metadata moet je vanuit cmus een extern programma als Easytag starten.

Snelle bediening & uitbreidbaar

Als je veel met vi op de console werkt, zul je je weg binnen cmus snel vinden. Een dubbele punt geeft de invoer aan, zodat je met :add ~/Music bijvoorbeeld je muziekdirectory aan de bibliotheek toevoegt.

Het commando :q sluit de player af. Het programma cmus is geheel met het toetsen­bord te bedienen, de sneltoetsen zijn vrij in te stellen.

Je kunt playlists en een weergavelijst aanmaken. Met verschillende themes kun je daarnaast het uiterlijk van de tool aanpassen.

De audioplayer is daarnaast met bash-scripts uit te breiden met extra functionaliteiten.

cmus

Console-audioplayer
ProducentGregory Petrosyan e.a. 
SysteemeisenLinux of met Unix vergelijkbaar
besturingssysteem
Prijsgratis

Meer softwarereviews in c't 06/2024

Meer over

AudioSoftware

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Lichte e-bookreader voor Linux

Bookworm is een eenvoudige e-bookreader voor Linux die alle basismogelijkheden biedt die je van een e-bookreader mag verwachten.

Superactuele Linuxdesktop Manjaro

Manjaro 18.0 is een Linux-distributie op basis van Arch Linux. Grafische tools maken niet alleen het installeren en configureren makkelijk, maar ook j...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er