Club 3D CAC-1331: HDMI 2.0 naar DisplayPort (4K 60 Hz)

Alieke van Sommeren
0

Met de Club 3D CAC-1331 sluit je pc’s en game­consoles met HDMI 2.0-uitgang aan op monitoren met een hoge resolutie en DisplayPort-input.

Bij de populaire digitale display-aansluitingen staat DisplayPort bekend als een stuk veelzijdiger dan HDMI. Sinds versie 1.1 is DisplayPort compatibel met HDMI. Modernere grafische kaarten en de in de processor geïntegreerde grafische chips kunnen daarom HDMI-signalen via DisplayPort-poorten doorsluizen. Goedkope adapterkabels hoeven dan alleen nog maar de signalen aan te passen voor de andere interface.

Het omgekeerde trucje werkt alleen met actieve adapters die de HDMI-gegevens omzetten in DisplayPort-formaat. Tot nu toe waren deze beperkt tot HDMI 1.4 en een verversingssnelheid van 30 Hertz bij een 4K-­resolutie. De CAC-1331 van Club3D regelt dat met een vloeiende 60 Hz. Bij de test werkte dat zonder problemen op de HDMI 2.0-uitgangen van een GeForce GTX 1070 en de Desk­mini A300 mini-pc met de Radeon Vega 3 graphics van de Athlon 3000G. Het doorssturen van de audio werkte ook.

Club 3D CAC-1331 hdmi naar displayport adapter

Sommige monitoren schakelen met de adapter aangesloten echter niet over naar de energie­besparingsmodus wanneer het besturingssysteem het beeldschermsignaal uitschakelt. We hadden de extra usb-poort niet nodig. Die is nodig wanneer het uitvoerapparaat geen stroom levert en via die alternatieve route de energiebehoefte van de converterchip moet regelen. De adapter van Club3D kost ongeveer 44 euro en is dus slechts een beetje duurder dan HDMI 1.4-adapters.

Club 3D CAC-1331
maximale resolutie3840 × 2160 en 60 Hz
aansluitingenHDMI 2.0, DisplayPort 1.2, USB-A
prijs€ 44

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

SwitchBot S10 review: robotstofzuiger met een zelfreinigingssysteem

De SwitchBot Floor Cleaning Robot S10 die we in deze review bekijken is een veelzijdige robotstofzuiger die stofzuigt, dweilt én bovendien ook zichzel...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er