Club 3D CAC-1331: HDMI 2.0 naar DisplayPort (4K 60 Hz)

Alieke van Sommeren
0

Met de Club 3D CAC-1331 sluit je pc’s en game­consoles met HDMI 2.0-uitgang aan op monitoren met een hoge resolutie en DisplayPort-input.

Bij de populaire digitale display-aansluitingen staat DisplayPort bekend als een stuk veelzijdiger dan HDMI. Sinds versie 1.1 is DisplayPort compatibel met HDMI. Modernere grafische kaarten en de in de processor geïntegreerde grafische chips kunnen daarom HDMI-signalen via DisplayPort-poorten doorsluizen. Goedkope adapterkabels hoeven dan alleen nog maar de signalen aan te passen voor de andere interface.

Het omgekeerde trucje werkt alleen met actieve adapters die de HDMI-gegevens omzetten in DisplayPort-formaat. Tot nu toe waren deze beperkt tot HDMI 1.4 en een verversingssnelheid van 30 Hertz bij een 4K-­resolutie. De CAC-1331 van Club3D regelt dat met een vloeiende 60 Hz. Bij de test werkte dat zonder problemen op de HDMI 2.0-uitgangen van een GeForce GTX 1070 en de Desk­mini A300 mini-pc met de Radeon Vega 3 graphics van de Athlon 3000G. Het doorssturen van de audio werkte ook.

Club 3D CAC-1331 hdmi naar displayport adapter

Sommige monitoren schakelen met de adapter aangesloten echter niet over naar de energie­besparingsmodus wanneer het besturingssysteem het beeldschermsignaal uitschakelt. We hadden de extra usb-poort niet nodig. Die is nodig wanneer het uitvoerapparaat geen stroom levert en via die alternatieve route de energiebehoefte van de converterchip moet regelen. De adapter van Club3D kost ongeveer 44 euro en is dus slechts een beetje duurder dan HDMI 1.4-adapters.

Club 3D CAC-1331
maximale resolutie3840 × 2160 en 60 Hz
aansluitingenHDMI 2.0, DisplayPort 1.2, USB-A
prijs€ 44

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste uitgaven, tips en aanbiedingen.
Ja, ik ontvang graag:

Deel dit artikel

Lees ook

Sony WF-1000XM4 bluetooth in-ears met noise-cancelling: vol vernieuwingen

De WF-1000XM4 noise-cancelling bluetooth in-ears vervangen de twee jaar oude XM3. Het gewijzigde design is maar een klein deel van alle vernieuwingen.

Een (goedkope) managed gigabit switch kiezen voor een klein netwerk

Kies de juiste managed gigabit switch met deze tips. Geef internet­telefonie voorrang, houd het gastnetwerk apart of begrens de download van de gameco...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er