Club 3D CAC-1331: HDMI 2.0 naar DisplayPort (4K 60 Hz)

Alieke van Sommeren
0

Met de Club 3D CAC-1331 sluit je pc’s en game­consoles met HDMI 2.0-uitgang aan op monitoren met een hoge resolutie en DisplayPort-input.

Bij de populaire digitale display-aansluitingen staat DisplayPort bekend als een stuk veelzijdiger dan HDMI. Sinds versie 1.1 is DisplayPort compatibel met HDMI. Modernere grafische kaarten en de in de processor geïntegreerde grafische chips kunnen daarom HDMI-signalen via DisplayPort-poorten doorsluizen. Goedkope adapterkabels hoeven dan alleen nog maar de signalen aan te passen voor de andere interface.

Het omgekeerde trucje werkt alleen met actieve adapters die de HDMI-gegevens omzetten in DisplayPort-formaat. Tot nu toe waren deze beperkt tot HDMI 1.4 en een verversingssnelheid van 30 Hertz bij een 4K-­resolutie. De CAC-1331 van Club3D regelt dat met een vloeiende 60 Hz. Bij de test werkte dat zonder problemen op de HDMI 2.0-uitgangen van een GeForce GTX 1070 en de Desk­mini A300 mini-pc met de Radeon Vega 3 graphics van de Athlon 3000G. Het doorssturen van de audio werkte ook.

Club 3D CAC-1331 hdmi naar displayport adapter

Sommige monitoren schakelen met de adapter aangesloten echter niet over naar de energie­besparingsmodus wanneer het besturingssysteem het beeldschermsignaal uitschakelt. We hadden de extra usb-poort niet nodig. Die is nodig wanneer het uitvoerapparaat geen stroom levert en via die alternatieve route de energiebehoefte van de converterchip moet regelen. De adapter van Club3D kost ongeveer 44 euro en is dus slechts een beetje duurder dan HDMI 1.4-adapters.

Club 3D CAC-1331
maximale resolutie3840 × 2160 en 60 Hz
aansluitingenHDMI 2.0, DisplayPort 1.2, USB-A
prijs€ 44

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, workshops, reviews en aanbiedingen.
Ja, ik ontvang graag:

Deel dit artikel

Lees ook

Rescuezilla review: software die misschien je redder in nood kan zijn

Het live-systeem Rescuezilla maakt met slechts enkele muisklikken een back-up van partities of kloont een bestaand systeem naar een nieuwe schijf. Bov...

Toshiba MG09 18TB review: lekker vlot met flinke capaciteit

Als je je NAS of server van meer opslag wilt voorzien, is de Toshiba MG09 18 TB wellicht wel wat voor jou. Kom erachter in deze Toshiba MG09 18TB revi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er