Chuwi GBox en Beelink SII: mini-pc’s met Celeron voor 200 euro

Daniel Dupré
0

De Chuwi GBox en Beelink SII zijn compacte pc’s uit China en voor maar 200 euro te koop bij Amazon.

Toen we onlangs bij Amazon rondneusden, viel ons oog op twee zeer kleine, goedkope pc’s die opvallend compleet leken. Nieuwsgierig naar wat je dan krijgt, hebben we ze in huis gehaald.

Beelink SII mini-pc

De Beelink SII mini-pc

 

De twee passief gekoelde compacte pc’s zijn op het eerste gezicht bijzonder compleet. Met een 2,4 GHz quadcore-cpu met graphics die 4K-video’s afspeelt op 60 GHz zitten ze in de ‘vanaf’-prijsklasse van barebones en Intel NUC’s. Toch zijn deze doosjes voorzien van werkgeheugen, flashopslag, gigabit-ethernet, 802.11ac-wifi, Bluetooth 4, cardreader, vier USB-A-poorten, een USB-C-poort en zelfs een Windows 10-licentie. Chuwi doet er nog een afstandsbediening bij, Beelink een ingebouwde microfoon.

Op het tweede gezicht

Als je het nader bekijkt, verdwijnt de betovering van het gegevensblad enigszins. De cpu is een Celeron N4100 uit Intels zwakkere Atom-stal. De resultaten bij Cinebench R15 kwamen overeen met een zes jaar oude dualcore Celeron G555.

Het werkgeheugen is met 4 GB krap aan en kan niet worden uitgebreid. Beide apparaten hadden dezelfde 64 GB eMMC-chip, maar behaalden verschillende datasnelheden.

Met 7000, respectievelijk 11.000 IOPS liepen de twee weliswaar flink achter op sata-ssd’s, maar zijn ze nog steeds een stuk sneller dan 3,5″-schijven. Dat de USBC- poort maar met SuperSpeed schrijft (5 Gbit/s) en de kaartlezer met nog geen 20 MB/s, past in dit beeld.

 

Chuwi GBox mini-pc

De Chuwi GBox mini-pc

 

Supersnel zijn de pc’s niet, maar voor officetaken en surfen zijn ze prima, bovendien zijn ze klein, kun je ze achter een monitor bevestigen en maken ze geen geluid. Beide apparaten hebben een lege 2,5″-bay. In theorie is er zelfs plek voor een M.2-ssd, maar het is knap lastig om de behuizing open te krijgen.

De kracht van deze apparaatjes zit hem in de mediaweergave. De geïntegreerde Intel UHD-graphics kan bijna alle actuele video-codecs hardwarematig decoderen. Beide apparaten spelen 4K-video’s vloeiend af die met VP9, AVC (H.264) en HEVC (H.265) gecodeerd zijn, dat laatste zelfs met datarates tot 400 Mbit/s en 10-bit kleurdiepte.

HDR-signalen zitten er echter niet in. Ook de Windows 10 Netflix-app werkte prima, alleen 4K-streams waren niet beschikbaar. De GBox kan één 4K-scherm aansturen, de Beelink zelfs twee. Als het systeem druk bezig was, haperden de beelden soms wel.

De microSD-kaartlezer behaalde bij beiden maximaal 21 MB/s. Bij de Beelink moesten we de kaart er zo ver inschuiven voordat hij vastklikte, dat we hem alleen met een puntig voorwerp weer uit kregen.

Conclusie

Goedkoop is duurkoop? Niet helemaal. Als je zo’n apparaat met de juiste verwachtingen in huis haalt, krijg je een stille, redelijk snelle schrijf- en surfmachine die je deels nog kunt upgraden. Ook zijn ze prima inzetbaar als kleine streamingcentrale.

Zoek je prestaties op actueel niveau, dan moet je dieper in de buidel tasten. Een minibarebone heb je wel voor 200 euro, maar dan moeten er nog geheugen, ssd en een besturingssysteem bij.

Benjamin Kraft

Stille mini-pc’s met Gemini-Lake-SoC

Tabel Beelink SII_Chuwi GBox

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er