Cherry MX Board 3.0 met mechanische switches getest

Alieke van Sommeren
0

Het Cherry MX Board 3.0 is een low-profile mechanisch toetsenbord voor als je graag veel letters op het scherm tevoorschijn tovert. Het is prima geschikt voor werkzaamheden waarbij veel getypt moet worden.

Plat, zwart, en minimalistisch. Cherry’s MX Board 3.0 is een degelijk en no-nonsense office-toetsenbord. Bij de aanschaf van het toetsenbord met zijn halfhoge mechanische toetsen en 19mm-raster moet je wel even opletten, er zijn namelijk twee versies van die elk met vier verschillende soorten switches te krijgen zijn: de oude versie en de nieuwe (waarover zometeen meer). We kwamen echter bij beide versies van het toetsenbord vooral de uitvoering met Cherry MX Red-switches tegen.

Cherry MX Board 3.0 toetsenbord typen kantoor mechanische switch

Andere versies

De nieuwste versie heeft rode leds op de lock-toetsen en heeft een kabel die ouderwets vastzit aan de behuizing. De oudere versie heeft groene leds en een afneembare en erg wiebelige mini-usb-kabel en dus niet een veel gangbaardere micro-usb-kabel.

En let ook goed op dat je de juiste lay-out aanschaft, aangezien je vaak de Duitse QWERTZ-lay-out tegenkomt of de UK-versie, die op een paar punten echter irritant afwijkt. Webshops werken hun foto’s en specificaties vaak niet altijd even netjes bij, dus het is verstandig om er bij twijfel een mailtje of belletje aan te wagen om er zeker van te zijn dat je het juiste exemplaar krijgt.

Typen

Bij de switches is er de keuze uit rode lineaire Cherry’s met een actuatiepunt bij 45 gram en een bruine met voelbare klik en 55 gram. Als je graag je kantoorgenoten op de zenuwen wilt werken kun je gaan voor de blauwe versie (clicky), die je aanslag met 60 gram zowel hoorbaar als voelbaar registreert.

De zwarte switches hebben hetzelfde actuatiepunt als de blauwe switches, maar zijn net als rode variant lineair en dus ontbreekt de voelbare klik.

De uitvoering met rode switches die we geprobeerd hebben tikt licht en ook aardig stil. De behuizing die compleet uit kunststof is opgetrokken zorgt wel voor wat kletterende nagalm tijdens het tikken. Ook voelt het kunststof hier en daar minder stevig.

Meer kenmerken

Aan de randen zit er weinig ruimte tussen de toetsen en behuizing, waardoor kruimels de toetsen kunnen blokkeren. De toetsen ogen wat goedkoop. Het is wel de vraag hoe lang het duurt voordat de toetsen gaan glimmen door slijtage.

Afgezien van vier extra functietoetsen voor volume en het blokkeren van de Windows-toets is er weinig opvallends aan het toetsenbord te zien. De leds voor de lock-toetsen zitten onopvallend maar praktisch in de toetsen zelf verwerkt.

Vier meegeleverde rubberen strips moet je onderop het toetsenbord plakken voor goede grip. De kleine stukjes rubber zijn voor de uitklapbare pootjes. Als het toetsenbord eenmaal staat schuift het nergens heen, ook niet als je de pootjes uitklapt.

Een polssteun zit er niet standaard bij, maar dat is gezien het low profile-formaat van het toetsenbord voor veel gebruiker­s geen groot gemis. Voor slechts een paar euro (wij kwamen hem voor nog geen vier euro tegen) kun je een polssteun in huis halen. Deze klik je aan het toetsenbord vast.

Conclusie

Het is fijn dat men bij de nieuwe versie van de wiebelige mini-usb-kabel is afgestapt. Bij een toetsenbord dat continu op je bureau staat, is een afneembare kabel ook niet per se nodig of handig.

Het Cherry MX Board 3.0 is een prima toetsenbord voor kantoorwerk dat doet wat het moet doen zonder toeters en bellen, maar wel met degelijke mechanische switches.

Cherry MX Board 3.0

Office-toetsenbord
FabrikantCherry, www.cherry.de
Verbinding / lengte kabelUSB / 180 cm (vast)
Soort switch / actuatiepuntCherry MX Red (45 gram)
Overige switchesCherry MX Black (linear, 60 gram),
MX Brown (tactile, 55 gram),
MX Blue (clicky, 60 gram)
Shoplink en prijsCherry MX Board 3.0, vanaf € 80

 

Lees voor uitgebreide achtergrondinformatie en reviews c’t 11/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Akasa Pi-5 Pro review: fanless behuizing voor de Raspberry Pi 5

De Raspberry Pi 5 levert aardig wat prestaties en moet daarom actief gekoeld worden. De Akasa Pi-5 Pro Pi-behuizing die we in deze review bespreken do...

Philips M140 M.2 ssd review: PCIe 3.0 met hoge IOPS-waarden

Nu ssd's met PCIe 5.0 steeds sneller worden, introduceert Philips een nieuwe ssd-lijn die gebruikmaakt van PCIe 3.0. Dankzij de hoge IOPS-waarden is e...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er