CAD-instapper voor printplaatontwerp

Marco den Teuling
0

Autodesk voegt allerlei nieuwe functies toe aan Eagle, de ontwerpsoftware voor schema’s en printplaten. Versie 9 is geschikter voor professioneel gebruik.

Bij het Control Panel staan weer schakelschema’s, bibliotheken en lay-outs. Nieuw is het zwevende venster ‘Design Manager’ voor de eigenschappen van afzonderlijke componenten, het selecteren van signaalpaden en bewerken van het verloop. Dat biedt meer overzicht, maar instappers kunnen de Design Manager ook uitschakelen.

Autodesk CAD ontwerp software printplaten

Via een plug-in beschik je over de uitgebreide componentbibliotheek van SamacSys Online. Klik met rechts in je schema op een symbool voor de nieuwe functie ‘Breakout Pins’. Daarmee worden automatisch aansluitpennen met signaalbijschriften toegevoegd. Selecteer een symbool en een passende signaalbus om met de functie ‘Breakout Pins to Bus’ automatisch de juiste bedrading toe te voegen.

De ontwikkelaars hebben sinds de overname door Autodesk flink aan het programma gesleuteld. Het is niet meer nodig om bij het verschuiven van signaalpaden ook de omringende paden opnieuw te tekenen. De routingoptie ‘Push & Shove’ doet dat automatisch. Er zijn nog veel meer slimme routingfuncties toegevoegd. De vernieuwingen maken het makkelijker om complexe printplaten te ontwerpen. Er ontbreken echter nog multiuser -functies en tools voor projecten met hoge signaalfrequenties (High Speed Design). Voor hobbyisten is de software in een beperkte versie gratis beschikbaar.

Eagle 9.1

ECAD-programma
ProducentAutodesk
SysteemeisenWindows 64-bit, macOS 10.10, Linux
Prijzen en versiesFree: gratis (tot 2 schakelschema’s, privégebruik)
Standard: € 17,85 / mnd (tot 99 schema’s)
Premium: € 83,30 / mnd (tot 999 schema’s)

 

Meer interessante software-reviews lees je in c't 08-09/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Je eigen printplaatontwerp testen met HyperLynx DRC

Met HyperLynx DRC kun je je eigen printplaatontwerp testen, onafhankelijk van het CAD-systeem dat gebruikt wordt.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er