Betaalbaar elegant: Asus VivoBook S15

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

  Inleiding

  De VivoBook S15 heeft genoeg te bieden met zijn matte scherm, Intel Core i5-quadcore, ssd en verlicht toetsenbord. Het handige ScreenPad zorgt voor nog efficiëntere input. Ingeklapt is hij nog geen 2 centimeter hoog.

  Asus VivoBook15

   

  Enkele eigenschappen van de VivoBook S15 van Asus zag je voorheen hooguit bij laptops met een viercijferig prijskaartje: het matte scherm heeft een zeer ruime kijkhoek en de randen zijn behoorlijk smal, waardoor het scherm een stuk groter oogt dan het is. De behuizing voelt degelijk aan, maar de achterkant van het scherm geeft wel wat veel mee. Dat is op zich niet zo vreemd, gezien de zeer dunne behuizing van het scherm.

  Het toetsenbord kan in drie trappen worden verlicht en het typt comfortabel. Het is wel even wennen aan de lay-out met de vier cursortoetsen die op een enkele regel zijn geperst. De numlock zit ook net even ergens anders. Het touchpad herkent gestures met vier vingers tegelijk. Met een druk op het toetsenbord wissel je tussen de klassieke touchpad-modus en de ScreenPad-modus.

  Aansluitingen

  De linkerkant van de laptop heeft twee usb-poorten (type A), die opvallend genoeg nog USB 2.0 zijn. Prima voor het aansluiten van een toetsenbord en muis, maar in dit prijssegment hadden we eigenlijk toch wel USB 3.1 verwacht.

  Daarnaast zit een subtiel ledje die aangeeft dat de laptop wordt geladen. Aan de rechterkant zit direct naast de aansluiting voor de adapter een HDMI-aansluiting. Daar weer naast zit een USB 3.1-aansluiting van type A (Gen 1) en een USB 3.1-aansluiting van het type USB-C, wederom Gen 1. De rij wordt afgesloten met een combi 3,5mm-jackplug en een microSD-kaartlezer.

  Binnenin

  De S15 die we in handen hebben gehad heeft een Intel Core i5-8264U quadcore van 1,6 GHz en een turbo tot 3,9 GHz (Intel Whiskey Lake). Naast de geïntegreerde graphics unit in de cpu verzorgt een GeForce MX250 het aansturen van de pixels voor het 15,6”-scherm (IPS) met full-hd-resolutie De VivoBook is met 8 GB aan werkgeheugen voorzien en de opslag is een 512GB-ssd van Western Digital, M.2 NVMe-variant.

  Maar er is nog wat andere keuze aan hardware: je kunt kiezen voor een i7-8565U en 12 of maximaal 16 GB 2400 MHz DDR4 en maximaal 1 TB aan ssd-opslag (PCIe). Voor het besturingssysteem heb je de keuze uit Windows Home of Pro.

  Praktijkervaring

  De IR HD-camera is geschikt voor aanmelden via Windows Hello en via een enkele toets op het toetsenbord snel in- of uit te schakelen. Het geluid van de laptop wordt verzorgt door Harmon Kardon. Dat klinkt beter dan een standaard setje laptopspeakers, maar een echt volwaardig geluid moet je niet verwachten. Het ScreenPad maakt het multitasken en/of werken met veel programma’s fijner.

  Het fijn brede 5,65”-scherm kan zowat elke Windows-app verkleind weergeven, maar scoort vooral als het gaat om handiger en sneller werken met favoriete programma’s. Het werken met het touchpad gaat lekker vlot en voor de resolutie valt uit twee opties te kiezen. En is het niet je ding? Dan schakel je hem met een dedicated toets op het toetsen bord om naar een normaal touchpad of helemaal uit.

  Handigheden

  De handige sneltoetsen op de bovenste rij voor onder meer de eerder genoemde toetsenbordverlichting en ScreenPad- optie zet je met Fn-Esc om naar de klassieke F-toetsen, voor het geval je bijvoorbeeld een fanatieke Alt-F4-gebruiker bent.

  Het ac-wifikaartje van Realtek is een PCIe-variant en geen CNVi-versie. Dat biedt de mogelijkheid om in de toekomst er een sneller ax-kaartje voor Wi-Fi 6 in te stoppen. Nadat de garantie is verlopen, uiteraard.

  Het ErgoLift-scharnier om de laptop in een betere typhouding te zetten werkt licht en soepel. Twee rubber strips houden hem stevig op z’n plek en de overige vier voeten zijn prima stroef. Het oplichten van de achterkant en het iets naar boven komen van het scherm helpt ook voor de koeling. De laptop bleef tijdens gebruik aangenaam stil. Ingeklapt is hij nog geen twee centimeter hoog. Via de compacte 90W-adapter heb je de 42Wh-accu in een klein uur tot 60 procent opgeladen.

  Asus VivoBook S15

  CpuIntel Core i5-8264U quadcore
  Geheugen8 GB DDR5 2400 MHz
  GpuNvidia GeForce MX250
  Opslag512 GB M.2 NVMe
  Extra’sScreenPad, IR HD-camera (Windows Hello)
  Prijs€ 850

  Meer over

  Notebooks

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

  Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

  Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

  In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er