Bellen met chat-apps als WhatsApp, FaceTime en Skype

Redactie
0

Inhoudsopgave

De meeste mensen gebruiken apps als WhatsApp als goedkoop alternatief voor sms’jes. Maar met diverse chat-apps kun je inmiddels ook bellen. We onderzochten van de acht populairste chat-apps hoe goed dat lukt en wat de verborgen kosten zijn.

Als je een abonnement voor onbeperkt bellen te duur vindt en geen abonnement kunt vinden om goedkoop naar vrienden in het buitenland te bellen, is bellen via internet natuurlijk de uitkomst. Van alle messenger-apps die deze mogelijkheid bieden, is WhatsApp het bekendste voorbeeld. Maar er zijn er nog veel meer. Daarom hebben we WhatsApp vergeleken met zeven alternatieven die eveneens een belfunctie aanbieden, van Apple FaceTime tot en met het wat onbekendere Wire. We hebben FaceTime getest op iOS, de rest op Android.

Chat-apps

FaceTime

FaceTime

Apple FaceTime is standaard geïnstalleerd bij alle recente versies van iOS en macOS. Het is niet beschikbaar voor gebruikers van andere (mobiele) besturingssystemen. Je begint een gesprek vanuit de app of het telefoonboek, dat automatisch aangeeft of een contact FaceTime gebruikt. Het systeem vindt de contactpersonen via het e-mailadres dat ze voor hun Apple-id gebruiken of via het telefoonnummer.

FaceTime chatten app bellen

Hoeveel bandbreedte een gesprek kost, is afhankelijk van de netwerkverbinding. FaceTime gebruikt bij wifi meer bandbreedte dan via mobiele netwerken. We konden echter geen significantie verschillen in de spraakkwaliteit vaststellen. Als je niets zegt, dan herkent FaceTime dat en schroeft de bandbreedte terug waardoor je minder data verbruikt. Tijdens gesprekken toont de app geen technische informatie over de verbindingskwaliteit.

Gevoerde gesprekken verschijnen in de FaceTime-app en samen met de andere oproepen in de telefoonlijst van het systeem. Als je in dat overzicht op het info-pictogram tikt, verschijnt er extra informatie over het gesprek. Denk aan de duur en de verbruikte hoeveelheid data. Hoewel de app standaard geïnstalleerd is, hoef je hem niet per se te gebruiken. Je kunt FaceTime makkelijk met een schuifregelaar uitschakelen via de iOS-instellingen.

Pluspunten

  • volledig in het systeem geïntegreerd
  • makkelijk uit te schakelen

Minpunten

  • alleen voor Apples ecosysteem
  • hoog dataverbruik bij wifi

Hangouts

Hangouts

Veel smartphonefabrikanten installeren Googles eigen VoIP-applicatie Hangouts standaard op hun toestellen. Die app ondersteunt spraak- en videotelefonie en groepsgesprekken. Hangouts ziet er eenvoudig en overzichtelijk uit. De opties voor de meldingen zijn volledig in het systeem geïntegreerd. Jammer genoeg is het niet mogelijk om een aparte beltoon voor Hangouts-oproepen in te stellen.

chat app bellen Hangouts

De app herkent binnenkomende oproepen snel. Gelukkig geeft Android alleen een melding in een kleine notificatiebalk als je het apparaat gebruikt op het moment dat je gebeld wordt.

Tijdens een gesprek zoek je op het oproepscherm tevergeefs naar knoppen om de microfoon uit te schakelen, de handsfree-functie in te schakelen of de gespreksduur weer te geven. Andere technische informatie biedt de app ook niet. Als je via vaste of mobiele netwerken wilt bellen, heb je daar de extra app Hangouts Dialer-Bellen voor nodig. Daarmee zijn de meeste oproepen naar de VS en Canada gratis. Hoe duur gesprekken naar andere landen zijn, hangt af van het land. In Nederland kost bellen naar een vaste lijn 1 cent per minuut en naar een mobiel nummer 3 cent per minuut. Reken je af met een creditcard, dan komt daar 21% BTW bij. Het prepaidtegoed dat je daarvoor nodig hebt, koop je in de Play Store.

Pluspunten

  •  eenvoudige en overzichtelijke interface
  • bellen naar vaste lijn en mobiel mogelijk

Minpunten

  • nauwelijks instelmogelijkheden
  • geen gespreksgegevens

Messenger (Facebook)

Messenger (Facebook)

Om met Facebooks Messenger te bellen heb je geen telefoonnummers nodig. Je kiest je gesprekspartner in het chatvenster. De verbinding komt snel tot stand en heeft maar weinig bandbreedte nodig. Omdat de codec stilte herkent, verlaagt de app het dataverbruik nog meer. Na het accepteren van het gesprek verloopt de verdere opbouw van een verbinding vlot. Bij de test was de geluidskwaliteit goed, al klonken de stemmen wat blikkerig.

bellen chat app Facebook Messenger

Op het scherm van de app kun je de microfoon uitschakelen en handsfree inschakelen. In die modus hoorde de gesprekspartner ons te zacht. Dat komt mogelijk doordat Messenger de microfoonversterking voor handsfree niet hoog genoeg instelt.

Tijdens het gesprek geeft de app de kwaliteit en de duur van de verbinding aan, maar niet hoeveel data er verbruikt wordt. Je kunt de beltoon veranderen bij de instellingen. Om die te openen, moet je rechtsboven naast het zoekveld op een pictogram klikken – daar zou je eerder de contactlijst verwachten. Als de persoon die gebeld wordt het gesprek niet aanneemt, reageert Messenger als een antwoordapparaat. Het opgenomen bericht belandt in de chat en kan daar of in de oproepgeschiedenis beluisterd worden.

Pluspunten

  • geen telefoonnummer nodig
  • automatisch antwoordapparaat

Minpunten

  • handsfree te zacht
  • instellingen ietwat verborgen

Signal

Signal

De belfunctie van Signal is makkelijk te bereiken vanuit een chat of via de contactenlijst van Android. Je kunt ook bellen via het hoornpictogram in een chat. Signal ondersteunt inmiddels ook videogesprekken. Omdat de app bij de test weinig bandbreedte gebruikte, is hij goed bruikbaar bij een langzame verbinding. Helaas klonken stemmen wat gedempt en vervormd en vielen ze zo nu en dan weg. Bovendien duurde het soms wel tien seconden voordat een verbinding opgebouwd werd, en dat is veel te lang.

bellen chat app Signal

Signal heeft geen oproepgeschiedenis, maar slaat de gesprekken in plaats daarvan op in de chatgeschiedenis. In het oproepscherm staan alleen het nummer dat je belt en een woordenpaar voor het verifiëren van de versleuteling. Informatie over de gespreksduur en de verbindingskwaliteit ontbreekt.

Het is wel handig dat Signal met een duidelijke beltoon aangeeft dat de spraakverbinding opgebouwd is. Je kunt de microfoon uitschakelen en ook handsfree bellen, maar dan klinkt de stem van je gesprekspartner te zacht.

Tijdens een Signal-gesprek worden bellers uit andere netwerken omgeleid naar de mailbox. Je krijgt dan geen signaal te horen dat je gebeld wordt.

Pluspunten

  • gering dataverbruik
  • makkelijke bediening

Minpunten

  • slechte spraakkwaliteit
  • geen aparte beltoon

Skype

Skype

Skype, een van de eerste VoIP-apps op de pc, is goed overgezet naar de smartphone. Ook groepsgesprekken zijn mogelijk. Als je Skype wilt gebruiken, moet je je eerst aanmelden met je mobiele nummer of met je Microsoft-account. Als je beltegoed aanschaft via een van de talrijke betalingsmogelijkheden, kun je met Skype ook bellen met vaste en mobiele nummers. Microsoft is daarbij de enige provider in de test die veel verschillende tarieven aanbiedt. Je kunt bijvoorbeeld per minuut betalen of een abonnement nemen voor onbeperkt bellen naar een land of regio. Het is ergerlijk dat Skype voor de meeste gesprekken – en zelfs bij een flatrate-abonnement – een starttarief rekent, dat van het beltegoed wordt afgetrokken.

bellen chat app Skype

Skype levert een zeer goede spraakkwaliteit, maar heeft daar meer bandbreedte voor nodig dan de meeste andere bel-apps. De geluidskwaliteit wordt constant automatisch aangepast aan de beschikbare verbindingssnelheid. De videokwaliteit kun je zelf op ‘hoog’ of ‘laag’ instellen. Wanneer je ‘Technische info’ bij de instellingen van de app inschakelt, verschijnt er extra informatie op het oproepscherm. Daarin staan gegevens over de oproep als de gebruikte codec, het dataverbruik en de gespreksduur.

Pluspunten

  •  werkt op veel systemen
  • goede technische informatie

Minpunten

  • hoog dataverbruik
  • starttarief bij call-out

Viber

Viber

Viber biedt een aantal handige belfuncties. Je kunt gesprekken pauzeren, ze bijna zonder onderbreking op de computer overnemen en tijdens een gesprek de camera nog aanzetten. De geluidskwaliteit van de gesprekken is vergelijkbaar met die van het vaste net. Op het oproepscherm geeft Viber de verbindingskwaliteit met bijvoorbeeld ‘Uitstekend’ aan en het hangslotje geeft aan dat de verbinding versleuteld is.

bellen chat app Viber

Viber is een van de betere apps voor handsfree bellen. De geluidskwaliteit is goed, de microfoon wordt voldoende versterkt en je hoort maar zelden echo’s. Je kunt je eigen Viber-gegevens als QR-code weergeven. Een nieuw contact kan die dan fotograferen om jouw gegevens makkelijk aan zijn contactenlijst toe te voegen.

Wanneer je iemand wilt bellen die geen Viber heeft, kun je hem via de optie Viber Out via het vaste telefoonnet bereiken voor soms erg lage prijzen. Zelfs bellen naar verre landen als China en India kost maar een paar cent per minuut. Je schaft beltegoed aan met een creditcard of met de betaalmethodes die voor de Play- of App Store gebruikelijk zijn. Viber is er echter niet duidelijk over wat het bedrijf met de gegevens van zijn gebruikers doet (zie de hoofdtekst).

Pluspunten

  • goede handsfree belkwaliteit
  • goedkoop bellen naar het buitenland

Minpunten

  • onduidelijke privacyvoorwaarden
  • hoog dataverbruik

WhatsApp

WhatsApp

WhatsApp kenmerkt zich door een laag dataverbruik en veel functies. De geluidskwaliteit en verstaanbaarheid namen bij hogere latencies en lage bandbreedte maar weinig af. Bij de oproepgeschiedenis zie je hoe lang elk gesprek duurde en hoeveel data dat kostte. Je kunt de beltoon en de vibratiepatronen onafhankelijk van de Android-telefoonapp instellen.

bellen chat app WhatsApp

De belfunctie is goed in de app en het besturingssysteem geïntegreerd. Je kunt iemand vanuit een WhatsApp-chat makkelijk opbellen door bovenin het scherm op het pictogram van een telefoonhoorn te tikken. Videobellen is eveneens mogelijk. Het is handig dat je tijdens een verbinding naar de chat kunt terugkeren en dat je de microfoon kunt uitschakelen.

Bij handsfree bellen hadden we regelmatig last van echo’s door de slechte echo-onderdrukking. Het is niet mogelijk om een gesprek handmatig te pauzeren en een functie om met meer mensen tegelijk te bellen ontbreekt. WhatsApp toont geen technische informatie van een gesprek.

WhatsApp is de enige van de geteste apps die een databesparende functie heeft. Die verlaagt de benodigde bandbreedte voor een gesprek tot circa 13 kbit/s. Dat gaat wel ten koste van de geluidskwaliteit en de ruisonderdrukking.

Pluspunten

  • laag dataverbruik
  • extra databesparende functie

Minpunten

  • deelt gebruikersgegevens met Facebook
  • echo tijdens handsfree bellen

Wire

Wire

Voor Wire hoef je niet per se een telefoonnummer te hebben omdat je je met naam, e-mailadres en wachtwoord in de browser of bij de desktop-app kunt registreren. Daarna ben je via je persoonlijke gebruikersnaam bereikbaar. In het wat volle gespreksvenster is de telefoonhoorn voor het opbellen snel gevonden, maar de andere pictogrammen zijn helaas niet zo vanzelfsprekend.

bellen chat app Wire

De app merkte binnenkomende oproepen zonder al te grote vertraging op. Soms ging er wat mis en werden verbindingen nog als actief aangeduid terwijl de gesprekspartner al lang had opgehangen.

Het was storend dat we tijdens het overgaan van de telefoon niet de normale kiestoon horen, maar de beltoon van de eigen smartphone. De codec past zich automatisch aan de beschikbare bandbreedte aan. Bij 50 kbit/s levert Wire een zeer duidelijk spraaksignaal.

Het is niet mogelijk om gesprekken te pauzeren, maar wat erger is: wanneer een oproep tijdens een bestaand gesprek binnenkomt, wordt het bestaande gesprek zonder waarschuwing afgebroken. Gemiste oproepen worden in de gespreksgeschiedenis bijgehouden.

Pluspunten

  • goede geluidskwaliteit
  • geen telefoonnummer vereist

Minpunten

  •  onoverzichtelijk voor beginners
  • nieuwe oproepen breken bestaande af

Overzichtstabel met testresultaten chat-apps

Messengers met belfunctie

Niet echt gratis

Het bellen met de apps lijkt in eerste instantie gratis. De apps kosten niets en je installeert en configureert ze in een handomdraai. Voor het gebruik ervan betaal je echter indirect, want als je via het mobiele netwerk belt, gaan de data die je met een gesprek verbruikt van je bundel af. Wanneer je via een wifi-verbinding belt, bel je doorgaans via een breedbandverbinding en hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten voor je databundel. Pas echter wel op met een wifi-verbinding met een draadloze router die op zijn beurt via bijvoorbeeld een 3G- of 4G-dongle met internet verbonden is.

Gegevensverbruik

Als je alleen mobiel wilt bellen, heb je in principe geen breedbandverbinding nodig. Voor spraak is een zeer lage snelheid vanaf 8 kbit/s al genoeg om een gesprek te voeren waarbij je elkaar kunt verstaan. Gespecialiseerde codecs zoals Codec 2 hebben voldoende aan een snelheid van 1 kbit/s of zelfs minder, maar dan kunnen de gesprekspartners elkaar moeilijker verstaan. Voor een goede spraakkwaliteit heb je toch een hogere snelheid nodig. In theorie moet internetbellen via GPRS/EDGE lukken, maar die gesprekken zijn door de hogere latentie moeizamer te volgen dan bij 3G/4G. We hebben eerst met een traffic-shaper getest die de snelheid van de internetverbinding beperkt. De vraag was vanaf welke snelheid de apps een bruikbare spraakverbinding opbouwden. Daarna maten we het gemiddelde dataverbruik met een audiosample van een minuut die we vanaf één kant stuurden.

Dataverbruik bel-apps

Omdat de mobiele providers voor het berekenen van het maandelijks dataverkeer alle uitgaande en binnenkomende data bij elkaar optellen, komt er tijdens gesprekken behalve datgene wat jij zegt ook het zwijgen van je gesprekspartner bij. Dat maten we apart (‘Dataverbruik stilte’ in de grote tabel). Ook het maken en weer afsluiten van een verbinding kost telkens een paar bytes.

Grote verschillen

Uit de gemiddelde datasnelheid voor audio en stilte hebben we geschat hoeveel data er tijdens een gesprek van een uur verbruikt wordt. Dat leidde tot significante verschillen tussen de apps. De zuinigste verbruikten tot twintig megabyte per uur. Andere hadden veertig megabyte of meer nodig, maar wel met een betere geluidskwaliteit.

Zelfs als je helemaal niet belt, communiceren de apps met de servers van de makers. Dat stand-by- of basisverbruik viel bij onze metingen over een tijdsduur van twaalf uur zonder gesprekken en berichten heel verschillend uit. De meeste apps verbruikten aanzienlijk minder dan een megabyte per maand. Bij Hangouts en WhatsApp was het nog geen 0,1 megabyte. Alleen Skype en Wire verbruikten meer, maar nog steeds een te verwaarlozen hoeveelheid.

Veilig bellen

Als je iemand opbelt die niet online is, houden sommige apps je voor de gek. Ze laten zien dat de telefoon aan de andere kant overgaat, terwijl ze nog verbinding proberen te maken. Wanneer de persoon die opgebeld wordt niet reageert, verschijnt bij hem in het scherm de melding dat hij een oproep gemist heeft.

Sommige apps bieden voor onbeantwoorde oproepen een voicemailfunctie (Facebook Messenger) of stellen dat als mogelijkheid voor (Skype, WhatsApp). Het opgenomen bericht wordt dan afgeleverd wanneer de opgebelde online komt.

Signal encryptie

Als bij Signal de trefwoorden aan beide kanten overeenkomen, weet je zeker dat je een beveiligde gespreksverbinding hebt.

Moderne messengers ondersteunen end-to-end-encryptie voor zowel berichten als telefoongesprekken. Dat geven ze na een opgebouwde verbinding aan met bijvoorbeeld een hangslotje. Bij Signal, Viber, WhatsApp en Wire kan voorafgaand aan een gesprek gecontroleerd worden of de key van de beller overeenkomt met de key van de opgebelde.

Die controle kan niet voorkomen dat een man-in-the-middle tijdens het opbouwen van een gesprek de encryptie kraakt en kan meeluisteren. Nadat een verbinding tot stand is gekomen, kun je dergelijke aanvallen ontdekken door twee controlecodes te vergelijken die op beide toestellen worden weergegeven. Bij Signal vergelijk je voor het controleren van de identiteit van de gesprekspartner twee willekeurige Engelse woorden, bij Viber zijn dat getallen. Komen die met elkaar overeen, dan mag je ervan uitgaan dat de verbinding veilig versleuteld is en dat je berichten of het gesprek niet afgeluisterd worden.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Netwerkbijzonderheden

In gewone netwerksituaties met mobiele en draadloze verbindingen werken de messengers zoals het hoort. Maar soms treden er ook problemen op. Belapps hebben het vaak moeilijk met een dubbele Network Address Translation (NAT), oftewel bij twee routers in cascade achter elkaar geschakeld.

Iets soortgelijks doet zich voor bij een native IPv6-verbinding met publiek IP-adres, maar waarbij je voor IPv4 alleen een tunnel krijgt (DS-Lite). Je eigen router is dan feitelijk het achterste apparaat in een cascade omdat het publieke IPv4-adres alleen voor de proxy van de provider geldt.

Gelukkig hadden de geteste messengers geen enkel probleem met die twee drempels. Het opbouwen van een verbinding duurde soms een paar seconden langer, maar er kwam altijd een spraakverbinding in beide richtingen tot stand.

Bellen via gastnetwerk

Als je bezoekers via je draadloze netwerk toegang wilt geven tot internet, maar niet tot je interne netwerk, kun je bij veel routers een draadloos gastnetwerk inschakelen. Zo’n gastnetwerk ziet er voor een messenger uit als een normaal wifi, waarin ze probleemloos functioneren. Bij sommige routers kun je de functies van het gastnetwerk beperken, om te voorkomen dat gasten jouw netwerk gebruiken om bijvoorbeeld illegaal te downloaden via torrents. Dan blijven er maar een paar functies over, zoals browsen via http(s) en e-mail.

In zo’n beperkt netwerk kregen we in elk geval alle meldingen van de apps door. Chatberichten worden afgeleverd, binnenkomende oproepen worden weergegeven en uitgaande oproepen komen aan de andere kant binnen. Bij Signal, WhatsApp en Wire kwam echter na het beantwoorden van de oproep geen spraakverbinding tot stand.

Signal herkende bij een uitgaande oproep dat het gastnetwerk niet geschikt is voor een spraakverbinding en gaf meteen een netwerkfout. Binnenkomende oproepen verschenen lokaal meteen, maar bij de beller bleef ‘Bellen’ op het scherm staan tot de beller de verbinding zelf verbrak of de app stopte met bellen.

De intelligentere messengers nemen een omweg. Zij verpakken de audiostream in http of https en sluizen die op die manier succesvol langs de firewall van de router. Dat zouden de andere apps ook kunnen doen. Bij Wire staat zo’n feature voorlopig niet op de roadmap. De makers houden de markt in de gaten en als ze het nodig vinden, reageren ze snel met nieuwe features. We stelden dezelfde vraag aan de supportafdeling van Signal en WhatsApp, maar afgezien van een automatisch antwoord kregen we geen inhoudelijke reactie.

Onderling bellen

Alle geteste apps hebben als nadeel dat je via internet alleen contacten kunt bereiken die dezelfde app gebruiken. Bij Hangouts, Skype en Viber kun je met een call-out-optie nog bellen via vaste of mobiele netwerken, maar daar moet je dan voor betalen. Het is niet mogelijk om gebruikers van andere apps via internet te bellen.

Dat is vreemd en irritant, want met SIP is er allang een internetstandaard waarmee dat via ENUM-directories zoals het ondertussen opgeheven e164.org mogelijk is. Helaas is er geen enkel bedrijf die dat in zijn app integreert. Appmakers houden hun klanten het liefst in hun eigen netwerk gevangen, overigens net zoals VoIP-aanbieders.

Als je zoveel mogelijk contacten via internetbellen wilt bereiken, ben je gedwongen meerdere apps op je smartphone te installeren. Dat heeft twee nadelen. Ten eerste kost dat extra opslagcapaciteit en ten tweede neemt de stand-bytijd af. Er worden immers meer data verstuurd en de processor wordt zwaarder belast. Je moet voor jezelf beslissen welke compromissen je wilt sluiten.

Privacy

Als je de apps gebruikt om te chatten of bellen, moet je je er wel bewust van zijn dat sommige apps data opslaan zoals contactdetails, de inhoud van chats en bestanden die in chats verstuurd worden. Daartoe behoren ook metadata als de gespreksduur en hoe vaak je belt.

Facebook (Messenger, WhatsApp), Google (Hangout) en Microsoft (Skype) zijn commerciële bedrijven en houden doorgaans veel informatie van je bij, omdat ze een profiel van je aanmaken en hun inkomsten halen uit reclame. Welke gegevens de bedrijven en apps van je bijhouden staat in de regel in de licentievoorwaarden, waarmee je voor het gebruik van de apps akkoord moet gaan.

Toen Facebook in 2014 WhatsApp overnam, beloofde het bedrijf nog dat het zijn sociale netwerk en de messenger gescheiden zou houden. In augustus 2016 veranderde echter het privacybeleid van WhatsApp. De meeste gebruikers hebben zich waarschijnlijk niet eens verdiept in de nieuwe voorwaarden maar gaven WhatsApp daarmee wel toestemming om gebruikersinformatie zoals het telefoonnummer van het WhatsApp-account aan hun Facebook-account te koppelen en statistische gegevens naar het moederbedrijf te sturen. Facebook biedt bedrijven daarmee een mogelijkheid met gebruikers te communiceren en op Facebook gerichter te adverteren.

Bijvangst

Door die koppeling wordt niet alleen het communicatiegedrag van WhatsApp-gebruikers transparant, maar komt Facebook ook de telefoonnummers te weten van contactpersonen die Facebook en WhatsApp wellicht niet eens gebruiken.

Viber privacy bellen chat app

Privacy à la Viber: wanneer je via externe sociale media (bijvoorbeeld Facebook) op je Viber-account inlogt, geef je Viber toegang tot je profiel, je vriendenlijst, e-mailadressen et cetera.

Het is niet duidelijk of die verzameldrang voor gebruikers nadelig is of, zoals Facebook beweert, juist voordelen biedt. Het is in ieder geval wel duidelijk dat je in de praktijk niet op beloftes van Facebook kunt vertrouwen zodra het om het ‘digitale goud’ oftewel je gebruikersgegevens gaat.

In de privacy policy van Viber staan ook voorwaarden voor andere regio’s dan de Verenigde Staten, maar door allerlei uitsluitingen die daarin staan geeft de app-maker meteen aan dat hij de privacy van zijn gebruikers niet serieus neemt: “Viber Land Privacy Rights: If you made Viber to be your daily choice for connecting and sharing, make sure to be sending good vibes and make your friends smile. Eventually, this is what Viber is for.”

Als je dan ook nog met je Facebook-account bij Viber inlogt, weet je zeker dat het gedaan is met je privacy (zie de afbeelding hiernaast). De meeste messengers verzamelen data. Signal en Wire doen dat in zeer beperkte mate omdat die apps van meet af aan gemaakt zijn voor het beschermen van je privacy. Door in de privacy-instellingen van de apps rond te neuzen kun je het verzamelen van je gebruikersgegevens al een behoorlijk stuk verminderen.

Conclusie

De ideale bel-app voor iedereen bestaat niet. Alle geteste messengers hebben hun eigenaardigheden. FaceTime is perfect in het ecosysteem van Apple geïntegreerd, maar omdat er geen FaceTime-apps voor andere besturingssystemen zijn, kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Android en andere besturingssystemen nooit met elkaar facetimen.

Facebooks Messenger en WhatsApp zijn verleidelijk vanwege hun lage dataverbruik tijdens het bellen. Maar bij die apps en de concurrenten van Google (Hangouts) en Microsoft (Skype) geef je veel privacygevoelige gegevens prijs die met de metadata meegestuurd worden.

(Ernst Ahlers, Andrijan Möcker / Mark van Sommeren)

In c’t 5/2017 gaan we dieper in op de achtergronden van bellen met chat-apps en leggen we uit hoe je de kwaliteit van VoIP-gesprekken kunt verbeteren door je router op de juiste manier in te stellen.

Meer hierover in c't mei/2017

Meer over

WhatsApp

Deel dit artikel

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er