Als je de apps gebruikt om te chatten of bellen, moet je je er wel bewust van zijn dat sommige apps data opslaan zoals contactdetails, de inhoud van chats en bestanden die in chats verstuurd worden. Daartoe behoren ook metadata als de gespreksduur en hoe vaak je belt.
Facebook (Messenger, WhatsApp), Google (Hangout) en Microsoft (Skype) zijn commerciële bedrijven en houden doorgaans veel informatie van je bij, omdat ze een profiel van je aanmaken en hun inkomsten halen uit reclame. Welke gegevens de bedrijven en apps van je bijhouden staat in de regel in de licentievoorwaarden, waarmee je voor het gebruik van de apps akkoord moet gaan.
Toen Facebook in 2014 WhatsApp overnam, beloofde het bedrijf nog dat het zijn sociale netwerk en de messenger gescheiden zou houden. In augustus 2016 veranderde echter het privacybeleid van WhatsApp. De meeste gebruikers hebben zich waarschijnlijk niet eens verdiept in de nieuwe voorwaarden maar gaven WhatsApp daarmee wel toestemming om gebruikersinformatie zoals het telefoonnummer van het WhatsApp-account aan hun Facebook-account te koppelen en statistische gegevens naar het moederbedrijf te sturen. Facebook biedt bedrijven daarmee een mogelijkheid met gebruikers te communiceren en op Facebook gerichter te adverteren.
Bijvangst
Door die koppeling wordt niet alleen het communicatiegedrag van WhatsApp-gebruikers transparant, maar komt Facebook ook de telefoonnummers te weten van contactpersonen die Facebook en WhatsApp wellicht niet eens gebruiken.

Privacy à la Viber: wanneer je via externe sociale media (bijvoorbeeld Facebook) op je Viber-account inlogt, geef je Viber toegang tot je profiel, je vriendenlijst, e-mailadressen et cetera.
Het is niet duidelijk of die verzameldrang voor gebruikers nadelig is of, zoals Facebook beweert, juist voordelen biedt. Het is in ieder geval wel duidelijk dat je in de praktijk niet op beloftes van Facebook kunt vertrouwen zodra het om het ‘digitale goud’ oftewel je gebruikersgegevens gaat.
In de privacy policy van Viber staan ook voorwaarden voor andere regio’s dan de Verenigde Staten, maar door allerlei uitsluitingen die daarin staan geeft de app-maker meteen aan dat hij de privacy van zijn gebruikers niet serieus neemt: “Viber Land Privacy Rights: If you made Viber to be your daily choice for connecting and sharing, make sure to be sending good vibes and make your friends smile. Eventually, this is what Viber is for.”
Als je dan ook nog met je Facebook-account bij Viber inlogt, weet je zeker dat het gedaan is met je privacy (zie de afbeelding hiernaast). De meeste messengers verzamelen data. Signal en Wire doen dat in zeer beperkte mate omdat die apps van meet af aan gemaakt zijn voor het beschermen van je privacy. Door in de privacy-instellingen van de apps rond te neuzen kun je het verzamelen van je gebruikersgegevens al een behoorlijk stuk verminderen.