Be Quiet! Silent Loop 2 waterkoeling voor PC review

Daniel Dupré
0

De Be Quiet Silent Loop 2 van is een waterkoeling voor je pc, dat bestaat uit een blok dat je op de cpu monteert en een radiator met ventilatoren. Voor een stil systeem ben je dan wel wat geld kwijt.

Als je een krachtig systeem wilt bouwen dat zo stil mogelijk moet zijn, zul je wel eens naar watergekoelde oplossingen hebben gekeken. Het aanbod aan grote, stille en vooral betaalbare koelers is echter dusdanig groot dat men dergelijke waterkoelers vaak toch maar links laat liggen. Bovendien is het niet vreemd om een beetje huiverig te zijn voor het idee om water in je systeem te introduceren.


Be Quiet waterkoelingssysteem pc


De kosten voor de Be Quiet! Silent Loop 2 waterkoeling

Inmiddels hebben diverse hardware­fabrikanten ook waterkoelers in hun assortiment, wat ervoor zorgt dat ze ook iets betaalbaarder worden. De Silent Loop 2 van be quiet is dat echter niet bepaald: voor het 280mm-model dat we in huis hadden moet je momenteel bereid zijn zo’n 140 euro neer te tellen. De grotere 360mm-versie kost opvallend genoeg met circa 150 euro niet heel veel meer.

Silent Wings 3 ventilators van 180 mm, 140 mm en 120 mm

Dat model heeft drie Silent Wings 3 ventilators van 180 mm, terwijl het 280mm-model er twee van 140 mm heeft. Daarnaast is er nog de iets kleinere 240mm met twee 120mm-fans, en ten slotte nog het 120mm-model met de kleinste radiator waar je twee 120mm-fans aan weerszijden op monteert. Van de twee kleinere varianten waren op het moment van schrijven nog geen prijzen bekend.

Montage Be Quiet! Silent Loop 2 waterkoeling

De Silent Loop 2 bestaat uit een vierkant blok dat je op de processor monteert. Twee slangen lopen naar de radiator, waar je de twee 140 mm-fans naast elkaar op bevestigt, die je in het geheel aan de voorzijde of onder het dak van je behuizing bevestigt.

De koeler wordt met alle benodigde onderdelen geleverd om te monteren op tal van AMD- en Intel-formfactors. Ook wordt er een kleine tube koelpasta meegeleverd en een hand­leiding om je te helpen bij het installeren. Als de summiere aanwijzingen daarin niet voldoen, staan er op de website van Be Quiet diverse video’s waarin je de gehele montage kunt bekijken.

Installatie niet erg ingewikkeld, maar wel opletten

Het installeren is niet heel ingewikkeld, maar er zijn wel enkele dingen waar je op moet letten. Allereerst moet je voldoende ruimte bovenin de behuizing hebben om de radiator en de ventilators te bevestigen zonder met het moederbord in de knoop te ­komen.

Als je nog een optisch station in je kast hebt zitten, heb je bovendien kans dat je die in een lager slot in je behuizing moet plaatsen, mocht de pc-kast niet diep genoeg zijn. Ook moet er bovenin de behuizing ­warme lucht uitgeblazen kunnen worden, dus let erop dat er ventilatiegaten zitten.

Afhankelijk van de socketversie moet je een houder achterop het moederbord monteren waar je de beugel voor de waterpomp op bevestigt. Let er bovendien op dat je de plasticfolie van de pomp verwijdert voordat je die op de processor vastschroeft. Een kleine hoeveelheid van de meegeleverde ­koelpasta is al genoeg. Als dat allemaal gelukt is, kun je de pomp en de ventilators op het moederbord aansluiten en je systeem opstarten.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Extra versiering met LED

Voor degenen die van ledjes houden: deze koeler is daar uiteraard ook van voorzien. Met een geschikte aansluiting op je moederbord kun je bovendien de kleuren van de verlichting laten harmoniseren met de overige ledjes in je systeem. Als je het logo op de koeler storend vindt, kun je dat met een soort simkaartsleuteltje via een knopje op de koeler uitschakelen.

Geluid

De pomp hoor je nauwelijks. Idle gaan de ventilators soms niet eens draaien, en dan is er eigenlijk niets hoorbaar. Ook als de grote ventilators wel draaien, hoor je nog niet erg veel.

Conclusie Be Quiet! Silent Loop 2 waterkoeling

De Be Quiet Silent Loop 2 is een geslaagd product dat doet wat hij moet doen. Voor de redelijk forse prijs haal je een effectieve water­koeling voor je pc in huis, waar ook een zwaar systeem stil en koel mee blijft. De twee grote ventilators op het koelblok hebben voldoende reserves in huis. Leuk detail: in de doos wordt een flesje koelvloeistof meegeleverd – met het advies om het systeem na twee jaar bij te vullen.

Plus- en minpunten

+ redelijk eenvoudige inbouw
+ stil
– prijzig vergeleken met luchtkoeling

Be Quiet! Silent Loop 2 280mm

bequiet.com
cpu-socketsIntel: 1150 / 1151 / 1155 /
1200 / 2011(-3) / 2066;
AMD: AM4 / AM3(+) /
sTRX4, TR4
geluid16,5 – 36,1 dB(A)
ventilators2 × Silent Wings 3 140mm PWM
 bekijk product€ 159,- voor 360mm

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Daniel Dupré, en verscheen eerder in c’t 10, 2021, p23)


lees meer reviews in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Waterkoeling met leds: review Cooler Master ML120L V2 RGB

Een review van de waterkoeling met leds Cooler Master ML120L V2 RGB. We kijken onder andere naar de montage en het aansluiten van deze waterkoeling.

AIO-waterkoeling met TEC: Cooler Master ML360 Sub-Zero

Voor de MasterLiquid ML360 Sub-Zero van Cooler Master is nauw samengewerkt met Intel. Thermo-elektrische koeling en Intel's Cryo Cool techniek worden ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er