Met Duplicati wordt het maken van een back-up met encryptie een eitje. Met een paar muisklikken hoef je je niet meer druk te maken als er een schijf het loodje legt of dat iemand je back-up in de cloud kan uitpluizen. Er is genoeg keuze uit opslag: usb-disks, je NAS of cloudstorage. Versie 2 draait als server in je lokale netwerk.
Duplicati is een zeer geliefde back-uptool. We hebben versie 1 in het verleden al eens terecht wat aandacht gegeven. Versie 2 is inmiddels aardig rijk aan features, en de status bèta ontgroeid. Zelfs de bètaversie draaide stabiel en was naar onze mening goed genoeg voor dagelijks gebruik. Als je voor het eerst met Duplicati aan de slag gaat, pak dan versie 2 en niet meer de oude, want die wordt niet meer verder ontwikkeld.
Duplicati 2 is meer dan alleen een facelift, hij biedt veel nieuws. Het meest opvallende is de fris ogende webinterface. Standaard is deze alleen te bereiken vanaf de pc waarop de tool geïnstalleerd staat. Als je wilt kun je ook via andere clients binnen je netwerk toegang krijgen door de remote toegang in te schakelen bij de instellingen. De webinterface is responsive, dus ook goed bruikbaar en af te lezen op een mobiel apparaat. Zo kun je makkelijk tussendoor je back-upstatus bekijken of een nieuwe back-up aanslingeren.
De producent heeft de sterke kanten van de tool behouden. De tool is makkelijk in te stellen en kan overweg met een hele rits doellocaties voor het maken van versleutelde back-ups. Niet alleen een lokale schijf of je NAS is een optie, maar ook diverse cloudstorage-diensten zoals Google Drive, Dropbox, Jotta of Mega (Amazon Cloud Drive wordt niet meer ondersteund). Duplicati kan ook overweg met allerlei open protocollen als WebDAV, FTP en SFTP (SSH). Op die manier zit je niet aan een specifieke aanbieder vast maar kun je een eigen server instellen. Zo wordt de webspace waar je toch niks mee doet nog nuttig gebruikt voor het veilig stallen van je data. Het is altijd aan te raden om je data op meerdere locaties op te slaan. Als op een van de plekken de boel spaak loopt, hevel je de data vanaf een andere plek snel weer over.
Standaard gebruikt Duplicati AES-256. Als je dat combineert met een fatsoenlijk lang wachtwoord, hoef je niet zenuwachtig te worden als je back-upbestanden door een hack in vreemde handen vallen. De software back-upt incrementeel. Nadat de eerste back-upronde is afgerond, worden alleen nog maar de wijzigingen opgeslagen.
Via filters stel je in welke bestanden in je back-up terechtkomen en welke niet. Tijdelijke bestanden zijn zonde van je opslagruimte en tijd. Als je alleen je Word-documenten veilig wilt stellen, kan dat. Bij het restoren is te kiezen uit alles terugzetten of slechts een selectie.
Wees wel altijd zo verstandig om het restoren van een back-up te testen. Bij elke back-upronde maakt Duplicatie een snapshot met datum aan, zodat een specifieke versie van een bestand hersteld kan worden. Handig als je een oudere versie van een document nodig hebt. De opensource-tool draait onder Windows, macOS en Linux.
Duplicati 2.0 | |
Software voor back-up met encryptie | |
Producent | The Duplicati Team |
Systeemeisen | Windows Vista of hoger, Linux/macOS (Mono vereist) |
Link en prijs | duplicati.com, gratis |