Asus ZenWiFi Pro ET12 review: flexibel en behoorlijk compleet setje

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

    In deze review nemen we een kijke naar de Asus ZenWifi Pro ET12. Met dit mesh wifi systeem haal je snelle wifiverbindingen in huis volgens de Wi-Fi 6E-standaard. Dankzij maar liefst 10 interne antennes en twee 2,5 gigabit poorten is de set van Asus flexibel en behoorlijk compleet. Maar daar staat wel een fikse prijs tegenover.

    ASUS ZENWIFI PRO ET12: een nieuwe standaard voor het hele huis

    Asus ZenWiFi Pro ET12 Design

    Het duopack van de ZenWifi Pro ET12 bestaat uit twee flinke apparaten van elk een kloeke 11,5 × 11,5 × 24 cm groot en 1,5 kg zwaar. Het bovenste deel van de apparaten is transparant, je kunt de wifi-antennes zien zitten.

    Asus ZenWiFi Pro ET12 functionaliteiten

    De twee units zijn identiek qua functionaliteit, maar bij het installeren wordt er een de router en de ander een knooppunt. Je kunt de set ook als accesspoints of repeaters gebruiken, maar je mist dan wel de uitgebreide routermogelijkheden. Voor het installeren heb je de app ASUS Router nodig. De locatiemachtiging kun je overslaan. Daarna wil de app toegang tot bluetooth voor de verbinding, maar dat kan ook met een handmatige wifiverbinding via de standaard Asus-SSID. Via de 2,5Gbit/s-netwerkpoort verbind je de router met je modem.

    Asus ZenWiFi Pro ET12 installeren

    Via de knop ‘Aan de slag’ in de app voer je de voornaamste instellingen uit, met de geavanceerde instellingen kun je zelf het WAN-type en dergelijke instellen. De router is ook bereikbaar via de Asus-webinterface. Voor 2,4 en 5 GHz wordt een gezamenlijke SSID aangemaakt, voor 6 GHz wordt een aparte aangemaakt. Je kunt ook voor alle banden een aparte SSID aanmaken als je dat wilt. Voor 5 GHz kun je later de 160MHz-bandbreedte activeren. Daarna wordt het knooppunt automatisch toegevoegd en ingesteld, en het netwerk geoptimaliseerd. De 6E-band wordt gebruikt als backboneverbinding, maar kun je ook apart gebruiken voor clients. IPv6 staat standaard uit, maar kan worden geactiveerd met verschillende verbindingstypen. De router heeft een VPN-server met naar keuze PPTP, OpenVPN of IPSec. Via de webinterface kun je voor alle drie de banden elk aparte gastwifi’s aanmaken – handig om je IoT-apparaten gescheiden te houden.

    Asus ZenWiFi Pro ET12 in de test

    Met een Intel AX210-wifimodule in een laptop met Linux Mint hebben we op korte afstand met Wi-Fi 6E 940 Mbit/s gemeten. Wi-Fi 5 zat daar met 803 Mbit/s iets onder. Op grotere afstand daalden die waarden naar respectievelijk 745 en 629 Mbit/s. Vergeleken met een TP-Link Deco XE75 6E waren de waarden op korte afstand vergelijkbaar, maar verder weg met 573/509 wat lager. De kracht van het Pro ET12-systeem zit dan ook in de dekking. De set moet dankzij het AIMesh-systeem ruim 500 vierkante meter kunnen dekken.


    Ontvang gratis informatie en tips over alles wat met netwerken te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Conclusie

    Die mogelijkheden en prestaties van de Asus ZenWiFi Pro ET12 komen echter ook met een prijs van circa 830 euro. Heb je een behoorlijk oppervlak waar je met meerdere clients betrouwbaar en snel wifi moet hebben, dan is de Asus ZenWiFi Pro ET12-set het overwegen waard. Voor een upgrade van Wi-Fi 5 naar 6E is deze set wel (te) stevig aan de prijs, zeker omdat Wi-Fi 7 er ook al aankomt.

    Asus ZenWiFi Pro ET12 review – plus- en minpunten

    + Veel instelmogelijkheden
    + Snel en groot netwerk
    Prijs

    Asus ZenWiFi Pro ET12 specificaties

    FabrikantASUS, asus.nl
    Aansluitingen2,5 Gbit WAN, 2,5 Gbit LAN/ WAN, 2 × Gbit LAN
    Wifistandaarden802.11b-ax, WPA/WPA2-PSK, WPA/WPA2-Enterprise, WPA3-Persona
    Meegeleverd19,5V/45W-adapters
    Energieverbruik12,5 watt (110 kWh/jaar) per knooppunt
    Shoplink en prijs2-pack, circa 829 euro via Bol.com & Amazon
    1-pack, circa 409 euro via Coolblue & Amazon

    (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)

    Lees meer over netwerkapparatuur in c't 05/2024

    Meer over

    NetwerkenWifi

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

    Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

    Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

    In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er