Notebook met extra scherm: Asus ZenBook Pro UX580GE getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Met Intels Core i-processors met zes cores kun je een krachtig en toch vrij slank 15,6″-notebook maken. Asus verwerkt bij deze ZenBook Pro UX580GE zelfs een extra scherm in het touchpad. We hebben de UX580GE getest om te bekijken wat je daar mee kunt.

De achtste generatie Core i-processors biedt de grootste prestatietoename in jaren. In de Asus ZenBook Pro UX580GE zit een H-processor uit die serie, wat betekent dat er een hexacore inzit in plaats van de gebruikelijke quadcore.

De H in de Intel-naam staat voor de 45W-klasse voor notebooks. Ondanks de twee cores meer worden er echter geen hogere eisen worden aan het koelsysteem gesteld. Gezien de warmteafgifte worden die H-processors dan ook niet gebruikt bij 13,3-inch ultrabooks, maar zitten ze in krachtige 15,6″-notebooks zoals deze Asus ZenBook Pro. De UX580GE is niet gericht op gamers, maar wel bedoeld als een mobiel workstation voor (semi-) professionele gebruikers. Dat zie je ook terug in de prijs. In dit topmodel notebook zit ook iets bijzonders: een tweede scherm in het touchpad.

Asus ZenBook Pro UX580GE getest review ScreenPad touchpad scherm

Prestaties

De zes cores van de Core i9-8950H in het geteste model werken op 2,9 GHz (turbo tot 4,8 GHz) en kunnen dankzij hyperthreading tot 12 threads gelijktijdig verwerken. Volgens Intel ondersteunen Coffee Lake H-chips tot 64 GB RAM, maar dan moet het notebook wel vier geheugenslots hebben. Het notebook van Asus heeft zoals gebruikelijk twee slots, waarmee dan maximaal 32 GB werkgeheugen mogelijk is. We hebben een uitvoering van de UX580GE getest die was uitgerust met 16 GB DDR4-2400. Overigens worden 32GB-SO-DIMM’s wel verwacht, maar zijn we ze in notebooks nog niet tegengekomen en Intel zal ze waarschijnlijk pas bij een volgende processorgeneratie officieel ondersteunen.

Beeldscherm en gpu

Het (hoofd)beeldscherm van de ZenBook is een 15,6-inch kijkhoekstabiel IPS-scherm met 4K-resolutie. De kleurruimte is net iets meer dan sRGB. Een omgevingslichtsensor ontbreekt. Het scherm is een touchscreen, wat gepaard gaat met de gebruikelijke spiegelende glasplaat. Er zijn overigens ook goedkopere varianten met een Full HD-scherm, die dankzij de lagere resolutie waarschijnlijk een langere accuduur bieden.

Als gpu dient een Geforce GTX 1050 Ti met 4 GB GDDR5 grafisch geheugen. Voor 2D-toepassingen voldoet die middenklasse-gpu zeker, bij zwaardere games kun je van 4K beter teruggaan naar een Full-HD-resolutie. De GeForce-kaart is niet gecertificeerd voor CAD-toepassingen en andere professionele software, maar dat zit hem vooral in de drivers. Een technisch vergelijkbare Nvidia Quadro P2000 presteert beter bij specifieke taken als videorendering, maar de GeForce is veelzijdiger.

Touchpad 3.0

In plaats van een standaard multitouch-touchpad heeft de ZenBook een tweede touchscreen, wat door Asus ScreenPad genoemd wordt. Dat voelt bij het aanraken hetzelfde als een gewoon touchpad. Het verschil wordt zichtbaar als je vanaf de bovenrand naar beneden veegt: er verschijnt een menu op het schermpje, waarmee je bijvoorbeeld een cijfertoetsenblok of een rekenmachine oproept.

Asus ZenBook Pro UX580GE ScreenPad touchpad scherm

Het ScreenPad kan worden aangestuurd met speciale apps. Die zijn vooraf geïnstalleerd en worden via de Microsoft Store geüpdatet. Standaard zijn er bijvoorbeeld een snelstartbalk, bedieningsknoppen voor een mediaspeler en een invoegtoepassing voor Microsoft Office. Met een speciale Screen-Extender-modus is het mogelijk om het notebookscherm uit te breiden naar de ScreenPad. Dan ziet Windows het als tweede monitor – en kun je het zelfs als primair scherm instellen.

Via een instellingenmenu kun je de helderheid van het ScreenPad regelen en bijvoorbeeld kiezen of er bij normaal gebruik als touchpad een achtergrondafbeelding getoond moet worden. Omdat de apps gekoppeld zijn aan het gebruikersprofiel, kan elke gebruiker zijn eigen instellingen kiezen. Verwijder je de ScreenPad-apps, dan blijft er een gewoon donker aanraakvlak over. Dankzij het licht geruwde oppervlak voelt dat niet anders dan een gewoon touchpad. Asus stelt een ontwikkelaarskit beschikbaar voor geïnteresseerden. De ScreenPad zal ook bij andere ZenBooks ingevoerd worden.

ScreenPad in de praktijk

Wat aanvankelijk een gimmick lijkt, komt in de praktijk goed van pas. Zo kun je via QuickStart-pictogrammen snel favoriete programma’s starten of bij Microsoft Office makkelijk de tekstkleur, lettergrootte en andere instellingen aanpassen. Met een losse muis erbij is de schermuitbreidingsmodus handig om bijvoorbeeld een previewbeeld of tekenpalet op het ScreenPad te zetten.

YouTube-filmpjes erop afspelen kan ook, maar dat is dan minder interessant voor de productiviteit. In tegenstelling tot bij Apples TouchBar hoeven voor het ScreenPad geen andere bedieningsopties te wijken en kun je die functionaliteit zelfs compleet negeren en het gewoon als touchpad gebruiken.

Andere kenmerken

Het toetsenbord is voorzien van een extra kolom voor Page Up/Down, Home en End, die je zonder Fn-toets kunt gebruiken. Maar de pijltjestoetsen en de Enter-toets zijn wel op een enkele regel gepropt. Alle vier de usb-poorten bieden het snelle USB 3.1 Gen 2, dat SuperSpeedPlus ondersteunt (10 Gbit/s). De ZenBook is voorzien van een vingerafdrukscanner waarmee je inlogt met Windows Hello. Hij heeft een geheugenkaartlezer, maar die accepteert helaas alleen het microSD-formaat en geen sd-kaarten uit een spiegelreflexcamera.

Qua opslagruimte was de geteste uitvoering voorzien van een snelle 1TB-PCIe-ssd. Er zijn ook configuraties met 512 GB of een SATA-ssd. Een HDMI-aansluiting is aanwezig en het notebook heeft een Intel Wireless-AC 960 voor wifi (dualband, MU-MIMO) en Bluetooth 5.0. De ZenBook heeft voor het opladen meer nodig dan de 100 W van de USB-PD-specificatie, en gebruikt daarom een aparte aansluiting voor de netvoeding. Het is niet mogelijk om het notebook op te laden via USB-C. De accuduur is met zes uur korter dan die van sommige concurrenten, wat mede veroorzaakt kan worden door de relatief kleine 71Wh-accu.

Conclusie

De ZenBook Pro UX580GE is een goed afgewerkt en krachtig notebook zonder echte minpunten. De korte accuduur is jammer, maar de accu is wel snel opgeladen. Met zijn kleurrijke 4K-scherm speelt de ZenBook mee in dezelfde klasse als Apples MacBook Pro 15″. Die is echter duurder.

Het notebook onderscheidt zich duidelijk van de concurrentie met zijn innovatieve touchpad. Dat is meer dan een gimmick en kan zeker een koopargument zijn.

Hoef je niet de maximale prestaties, maar wil je wel het ScreenPad gebruiken, dan zijn er goedkopere configuraties van de UX580GE verkrijgbaar. Zo is er bijvoorbeeld ook een model met i7-processor verkrijgbaar of als je nog een stapje terug wilt doen, een model met i5-processor.

Asus Zenbook Pro UX580GE

FabrikantAsus, www.asus.com
ModelnummerE2048T
Geleverd metWindows 10 Home 64-bit, netvoeding
Uitrusting
Display grootte / resolutie / helderheid15,6 inch (39,6 cm) / 3840 × 2160 / 18 … 321 cd/m2
ProcessorIntel Core i9-8950HK, 6 × 2,9 GHz (turbo tot 4,4 GHz)
Geheugen, chipset16 GB DDR4-2400, Intel HM370
Gpu / hybride graphicsNvidia GeForce GTX 1050 Ti (4 GB GDDR5) / v
GeluidRealtek ALC295
Connectiviteitwifi (a/b/g/n-300/ac-867), Bluetooth 5.0
Stroomvoorziening, afmetingen, gewicht
Accu / verwisselbaar / lading-indicatie71 Wh lithium-ion / – / v
Netvoeding150 W, 563 g, 16 × 7,6 × 2,6 cm
Gewicht / afmetingen / dikte (met voetjes)2 kg / 36,4 × 24,2 cm / 2,1 … 2,2 cm
Toetshoogte / raster / verlicht1,4 cm / 19 × 18 mm / v
Accuduur, geluidsniveau, benchmarks
Accuduur idle (100 cd/m2) / video (200 cd/m2) / 3D (max)6,2 u / 3,8 u / 1,3 u
Opladen / accuduur na 1 uur laden1,1 u / 5,9 u
Geluidsniveau zonder / met belasting0,1 sone / 2 sone
Ssd lezen / schrijven2068,2 / 2285,4 MB/s
Ssd IOPS (4K) lezen / schrijven96448 / 82854
Cinebench R15 rendering (1 / n CPU)190 / 1126
CoreMark single- / multicore / GLBench23423 / 155568 / 666 fps
3DMark (Sky Diver / Fire Strike / Time Spy)21031 / 6703 / 2502
Beoordeling en prijs
Accuduur±
Systeemprestaties office / games++ / +
Scherm / geluidsniveau+ / ±
Prijs geteste configuratiecirca € 2950
++ zeer goed + goed ± voldoende – slecht — zeer slecht v aanwezig – niet aanwezig

Het geteste model E2048T is goed verkrijgbaar in (web)winkels zoals Alternate, Coolblue en Yorcom.

Een korte introductievideo van de ScreenPad zie je hier:

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er