Asus ROG Rapture GT-AX11000 802.11ax-router

Daniel Dupré
1

Inhoudsopgave

De ROG Rapture GT-AX11000 van Asus is een router die de IEEE 802.11ax-standaard ondersteunt. De ‘ROG’ in de modelnaam staat voor Republic of Gamers, oftewel de lijn van gaming producten van Asus.

Het Asus ROG-logo licht op en kan via Aura Sync kan worden gesynchroniseerd. De acht antennes van de ROG Rapture zijn verdeeld over drie wifimodules: een die op 2,4 GHz zendt en twee die op 5 GHz zenden. Die kunnen met maximaal vier MIMOstreams zenden en op de 5GHz-band een breedte van 160 MHz bereiken.

Behoorlijk rap wifi

Asus vermeldde bij de introductie dat de GT-AX11000 een wifisnelheid kan halen van meer dan 10 Gbit/s. Dat is een tikje verwarrend omdat Asus de snelheden van de 2,4 GHz (max. 1148 Mbit/s) en de twee 5GHz-modules (elk max. 4804 Mbit/s) optelt.

Van de twee 5GHz-modules kan er één een dedicated wifinetwerk verzorgen waar de gaming-apparaten op zijn aangesloten, terwijl de andere draadloze apparaten verbinding maken met het netwerk van de andere module. Op die manier worden de gaming- apparaten niet afgeremd.

Bedrade aansluitingen

De Rapture GT-AX11000 is voorzien van zes ethernetpoorten. Een daarvan dient voor de WAN-aansluiting naar buiten, vier zijn gigabit-poorten en de zesde is een 2,5- gigabit-poort volgens de NBase- T- standaard (IEEE 802.3bz).

Omdat met de 5GHz-netwerken snelheden van boven de 2 Gbit/s gehaald kunnen worden, heeft Asus die poort toegevoegd zodat een bekabelde verbinding de boel niet gaat afremmen.

Instellen

De router stel je met een browser in. De eerste keer dat je je aanmeldt, begeleidt een wizard je door de automatische set-up. Je hoeft dan alleen de namen van je netwerken op te geven en wachtwoorden in te stellen.

Asus ROG Rapture GT-AX11000

Je kunt alles ook handmatig instellen. Aan alles is te merken dat de router is bedoeld voor gamers: zo’n beetje alle opties zijn om het (online) gamen te optimaliseren, zoals de ping-ratecontrole van gamingservers, een eigen VPN voor een apart gaming-netwerk en het Gameprofiel, waarbij je profielen van bekende gametitels kunt selecteren, die de verbindingen optimaliseren voor de consolegames.

Vlotte hardware

Om alles soepel te laten verlopen, heeft Asus een 1,8 GHz, 64-bit quadcore-cpu, 256MB-flashgeheugen en 1 GB RAM in de router gestopt. Hij heeft twee USB 3.1 Gen1- poorten voor bijvoorbeeld een harde schijf om als NAS te gebruiken of een printer.

Conclusie

De Asus ROG Rapture GT-AX11000 is een snelle router voor gamers die met de snelle WiFi6-standaard al op de toekomst voorbereid willen zijn. Het gebrek aan andere apparaten die deze standaard op dit moment ondersteunen moet je dan vooralsnog voor lief nemen.

Dat maakt hem samen met het eigenzinnige gaming-design en het hoge prijskaartje tot een router waar waarschijnlijk slechts een select clubje gebruikers interesse in zal hebben.

Asus ROG Rapture GT-AX11000

FabrikantAsus
wifiIEEE 802.11ax, 2,4 GHz, 2× 5GHz
aansluitingen4 × Gigabit-ethernet, 1 × 2,5-Gigabit-ethernet, 2 × USB 3.1, Gen1
hardware1.8 GHz quadcore-cpu, 256 MB flashgeheugen, 1 GB RAM
prijs€ 390

Meer hardware-reviews in c't 07/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Asus Blue Cave: design-router met meer dan alleen mooie looks

Het is zonde om de Asus Blue Cave in de gangkast te verstoppen. Maar we hebben voornamelijk naar zijn performance gekeken.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Non
Lezer
Non

goedendag,

een vraagje heb deze router gekocht. Kan draadloos wel internetten maar bedraad internetten lukt niet.
Moet ik ergens iets instellen?

mvg,