Asus GeForce RTX 3070 Noctua OC Edition – review

Elwin Hodžić
0

Het knutselen en experimenteren met de koelingen van videokaarten is iets wat al jaren gebeurd. Zo wordt de standaard koeling van een videokaart wel eens vervangen door een zelfgebouwde koeler met een aftermarket (case)fan erop. Dit wordt gedaan omdat de standaard koeling bijvoorbeeld last van coil whine heeft, slecht koelt of natuurlijk gewoon als een leuk projectje. Vaak worden de fans van bijvoorbeeld koelerspecialist Noctua gebruikt omdat zij bekend staan als een van de stillere (waarschijnlijk zelfs stilste) fans die op de markt beschikbaar zijn. Asus heeft in samenwerking met Noctua een speciale variant van de RTX 3070 uitgebracht waaraan wij in deze review aandacht aan besteden, namelijk de Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition OC.

 

Asus GeForce RTX 3070 Noctua OC Edition - review

Prestaties

De GeForce RTX 3070 Noctua Edition OC is een licht overgeklokte RTX 3070 met een TDP die is verhoogd van 220 naar 240 watt en met 8 GB aan RAM. Dat is genoeg om een 3D-shooter als Metro Exodus Enhanced met een vloeiende 62 fps met het hoogste detailniveau inclusief raytracing in WQHD-resolutie (2560×1440) te tonen. Gemiddeld bedroeg de kloksnelheid van de grafische chip ongeveer 1865 MHz bij volledige belasting. De temperatuur bleef in in de standaard quietmodus onder de 60 °C.


Ontvang gratis informatie en tips over videokaarten en andere pc componenten, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Design

De Noctua-editie is de dikste grafische kaart die we ooit in huis gehad hebben. Hij blokkeerde naast het PEG-slot nog drie andere slots. Deels komt dat door de twee 120mm Noctua NF-A12x25-ventilatoren. Bij volle belasting draaiden die met slechts 860 tpm. Onze meetapparatuur gaf een geluidsvolume aan van slechts 0,2 sone/19 dBA bij volledige 3D-belasting. Een tekortkoming: de elektronische componenten sissen hoorbaar onder sommige omstandigheden, bijvoorbeeld bij spelmenu’s of bij zeer hoge driecijferige fps-snelheden. Overigens doen alle highend grafische kaarten dat – alleen is deze kaart zo stil, dat je het ook hoort.

Origineel versus zelfbouw

LinusTechTips, een van de bekendste YouTubers omtrent het bouwen van PC’s en knutselen met pc componenten, vergelijkt in een van zijn video’s een videokaart met een zelfgebouwde Noctua koeler erop met de Asus GeForce RTX 3070 Noctua OC Edition. Benieuwd naar zijn bevindingen? Check het filmpje hieronder!

 

 

Conclusie

Aan de hand van deze Asus GeForce RTX 3070 Noctua OC Edition review kunnen wij verschillende dingen concluderen. Zo viel het formaat van deze videokaart behoorlijk op. Ook viel het ons op hoe stil deze videokaart eigenlijk is. Wel is het zo dat de kaart zo stil is dat de elektronische componenten onder sommige omstandigheden hoorbaar sissen. Toch zijn wij wel van mening dat deze videokaart wel weggelegd is voor mensen die een zo stil mogelijke PC willen bouwen. Het nadeel is echter wel dat deze videokaart heel lastig is om te verkrijgen. Dus als je deze kaart echt zou willen aanschaffen, dan zal je wel goed je best moeten doen om deze op de kop te tikken. Een andere optie is wellicht om de 3080 variant te kopen (die is namelijk ook uitgebracht door Asus & Noctua), maar daar zou je wel wat meer voor moeten betalen. Mocht je deze stille videokaart toch niet op de kop kunnen tikken, wellicht is dan de AMD RX 6900 XT nog een optie!

Asus GeForce RTX 3070 Noctua OC Edition – review – plus- en minpunten

+ extreem stil
+ hoge prestaties
elektronica soms hoorbaar

Asus GeForce RTX 3070 Noctua OC Edition specificaties

FabrikantAsus, asus.nl
gpu / ramAmpere GA104 / 8 GB GDDR6
shaders / TMU’s / ROP’s5288 / 184 / 96
energieverbruikidle: 12W (Full HD), 14W (UHD), 24W (2 displays); belast: 240W (piek: 305W)
afmetingen/gewicht30,2 × 14,5 × 8,5 cm/1,6 kg

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 04, 2022, pagina 22.)

Lees meer over videokaarten en andere pc componenten in c't 05/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er