De gratis browser-app Arc Search valt niet alleen op door zijn ongebruikelijke ontwerp. Hij googelt ook voor jou en geeft een AI-samenvatting van het zoekwerk. De app is sinds kort niet alleen voor iOS, maar ook voor Android beschikbaar. Meer over deze app vertellen we je in deze Arc Search review.
Arc Search review: browser-app met AI-zoektool
Een andere kijk op browser-apps
Er zijn veel browser-apps voor smartphones, maar hun verschillen zijn beperkt. Arc Search doet het echter compleet anders dan de rest. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het geen zoekmachine, maar een volwaardige browser die verwant is aan de Arc Browser voor desktop besturingssystemen. Arc Search is al enige tijd beschikbaar voor iOS, en Android-gebruikers kunnen er tegenwoordig ook gebruik van maken.
Meer van zulke software reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Minimalistische interface en slimme zoekervaring
Het eerste wat opvalt is de minimalistische gebruikersinterface: er is in eerste instantie geen adresbalk, alleen een paar knoppen onderaan het scherm. Er verschijnt pas een invoerregel als je op de plusknop in het midden tikt. Je kunt dan zoals gewoonlijk url’s of zoektermen invoeren, waarvoor de app extra suggesties doet. Als je op een zoeksuggestie klikt, ga je naar de standaard zoekmachine (zoals Google). Het hoogtepunt is echter de knop ‘Browse for me’, die beschikbaar is voor elke zoeksuggestie. De browser-app gebruikt deze om automatisch de zoekresultaten op de achtergrond op te roepen en bezoekt dan ook de eerste paar zoekopdrachten.
AI-samenvattingen en netwerkverkeer
Na een paar tellen toont de app een door AI gegenereerde samenvatting van de zoekopdracht, aangevuld met een paar bijpassende afbeeldingen van het web. Wat hier interessant is, is het kijkje achter de schermen, of preciezer gezegd in het netwerkverkeer van de app: de functie ‘Browse for me’ maakt eerst rechtstreeks contact met de zoekmachine om de resultatenpagina op te halen. Vervolgens worden de gevonden websites gelezen, ook weer via directe verbindingen met de respectieve servers. Tot slot neemt het contact op met de AI-server open-ai-chat-omega.vercel.app om een samenvatting te maken van de inhoud van de website.
Verschil met andere AI-zoekmachines
Het concept doet denken aan AI-zoekmachines zoals Perplexity. Daar draait echter alles op de server, inclusief het ophalen van de websites. De Arc Search-app daarentegen doet zoveel mogelijk zelf en gebruikt alleen een taalmodel-AI om de inhoud samen te vatten. De samenvattingen waren meestal informatief en nuttig in onze tests. Hoewel het niet mogelijk is om directe vragen te stellen over de resultaten, worden potentieel interessante termen gelinkt. Als je erop klikt, wordt er verder gezocht naar de betreffende term.
AI als standaard zoekfunctie
Als de AI-functie je bevalt, kun je deze in de app-instellingen instellen als standaard zoekfunctie in plaats van een traditionele zoekmachine. De AI wordt dan altijd gebruikt en de knoppen ‘Browse for me’ verdwijnen. Als je de plusknop onderin het scherm ingedrukt houdt, kun je je zoekopdracht ook dicteren aan Arc Search.
Volwaardige browser met handige functies
Arc Search is naast een automatisering voor rondsurfen op het web ook een degelijke browser. Hij wordt geleverd met een ad- en trackerblocker en probeert de vervelende cookiebanners op websites te onderdrukken. Er is ook een incognitomodus te vinden. De ontwikkelaars hebben tevens een speciale functie voor tabbladbeheer bedacht: je sluit tabbladen niet, je archiveert ze. Om dit te doen sleep je ze naar boven in het mooi vormgegeven tabbladoverzicht. Je kunt ze later eventueel weer openen via het archief in de instellingen. En omdat mensen graag tabbladen openen maar niet sluiten, worden inactieve tabbladen automatisch gearchiveerd na een instelbare periode van 12 uur tot 30 dagen. Dit helpt om alles overzichtelijk te houden. Er zijn geen klassieke bladwijzers, in plaats daarvan worden tabbladen vastgemaakt.
Aandacht voor details in de gebruikersinterface
De gebruikersinterface biedt veel leuke details, je kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende app-pictogrammen die worden weergegeven op het startscherm en in de smartphone launcher. De iOS-app loopt iets voor op de Android-versie en biedt extra functies zoals synchronisatie met de desktopbrowser van Arc.
Conclusie Arc Search review
Arc Search onderscheidt zich van de saaie browserbrij met zijn ongebruikelijke bedieningsconcept en frisse ontwerp. In directe vergelijking lijken gevestigde browser-apps zoals Google Chrome een beetje verouderd. Vooral de ‘Browse for me’ functie, die Google zoekopdrachten grotendeels automatiseert met behulp van AI, is tof.
Arc Search review: plus- en minpunten
+ Vernieuwend
+Draait grotendeels lokaal
± Biedt vooral basisfuncties
Arc Search specificaties | |
Ontwikkelaar | The Browser Company |
Systeemeisen | Android 12+, iOS 16+ |
Downloadlink | https://arc.net/search |
Meer van zulke software reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.