Apple iPhone 15 review: iPhone 15 (Plus) vs 15 Pro (Max)

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  De 2023-modellen van Apple zijn lichter dan hun voorgangers, hebben een 48-megapixelcamera en ondersteunen opladen via USB-C. De Pro-modellen zijn voorzien van een titanium behuizing, terwijl de Pro Max een extra vijfvoudige telelens heeft. Is het de moeite waard om over te stappen naar het nieuwere model? In deze review van de Apple iPhone 15 vertellen wij je hier meer over.

  Apple iPhone 15 review: dit zijn de verschillen in de verschillende modellen

  Lichter en duurzamer ontwerp

  De iPhone 15 Pro en Pro Max wegen beide 19 gram minder dan de voorgangers doordat Apple titanium gebruikt in plaats van staal. De randen zijn bij alle modellen iets meer afgerond zodat ze zonder hoesje fijner in de hand liggen. Oude hoesjes passen daardoor helaas niet meer omdat de lengte en breedte ietsje zijn toegenomen.

  Innovatieve bediening

  De twee Pro-modellen introduceren de ‘action button’ als vervanging van de vertrouwde schuifregelaar voor de stille modus. Hiermee kun je niet alleen de modus wisselen door lang indrukken, maar ook kort indrukken om een aangepaste actie toe te wijzen, zoals het openen van de camera-app.

  Scherm zonder notch

  Het scherm heeft bij alle modellen nu geen notch meer voor de frontcamera en sensors van face ID, maar twee gaten op circa 3 mm van de rand. De ruimte tussen die twee gaten, het zogeheten ‘dynamic island’, wordt door iOS en sommige apps gebruikt voor meldingen of bijvoorbeeld miniknoppen. Bij videoweergave in landschapsmodus toont iOS een kleiner beeld met zwarte zijbalken om de gaten te verbergen. Als je echter inzoomt of bepaalde apps of games gebruikt in de landschapsmodus op een volledig scherm zie je ze wel. De gaten zijn niet aanraakgevoelig, dus als er bedieningselementen achter vallen helpt het om de iPhone 180º te draaien zodat ze elders komen te zitten.

  Alle modellen hebben erg felle schermen die de volledige DCI-P3 kleurruimte kunnen weergeven. De niet-Pro modellen bieden slechts 60 Hz verversingsfrequentie, de Pro-modellen bieden een dynamische regeling van 1-120 Hz voor een langere accuduur of juist vloeiender beelden.

  Camera upgrades

  Bij alle modellen heeft de hoofdcamera nu 48 megapixels. Via pixel-binning leveren die 24-megapixelfoto’s, of 12-megapixelfoto’s bij nachtopnamen of als je de 2× digitale zoom van de gewone iPhone 15 (Plus) gebruikt. De Pro en Pro Max hebben een echte telelens, respectievelijk 3× en 5× met 12 megapixel resolutie. Bij de Pro Max is dat een relatief lichtsterke periscooplens met f/2,8. Alle modellen slaan dieptegegevens op om de focus achteraf te kunnen wijzigen naar bijvoorbeeld portretmodus of naar een ander persoon.

  Next-gen prestaties met A17 Pro chip

  In de iPhone 15 (Plus) zit de A16-chip uit de oudere 14 Pro. De Pro-modellen hebben de nieuwe A17 Pro met 3nm-structuur. Die presteert bij multicore-tests zo’n 10 procent beter, maar vooral de gpu is zuiniger en sneller (tot 32 procent bij Metal en 11 procent met 3DMark bij onze metingen).

  USB-C en de verbeteringen

  Een opvallende verandering is de vervanging van de Lightning-aansluiting door USB-C op alle modellen. Bij de 15 (Plus), die slechts USB 2.0 biedt, maten we snelheden van 42,1/19,3 MB/s (schrijven/lezen). Bij de 15 Pro/Max met USB 3.2 Gen 2 was dat 470/600 MB/s (schrijven/lezen) met een geschikte kabel – niet met de bijgeleverde kabel.

  Compatibiliteit en accessoires

  Voor wie nog oude Lightning-accessoires heeft, is een adapter nodig (verkrijgbaar voor 35 euro via Apple). Houd hiermee rekening bij het upgraden naar de nieuwe iPhone-modellen.

  Conclusie Apple iPhone 15 review

  Net als in voorgaande jaren brengt deze iPhone-generatie geen grote ontwikkelingssprongen met zich mee. Aan de andere kant heeft Apple op veel gebieden aan de details gewerkt, waaronder de introductie van USB-C voor alle modellen. Bovenal krijgen de iPhone en Plus een 48MP-camera, Dynamic Island, een snellere cpu en een beter display. De iPhone Pro (Max) komt bovendien met een nieuwe, maar slechts iets snellere processor. De vijfvoudige telelens is een innovatie – althans voor Apple, andere fabrikanten gebruiken al langer periscooplenzen of echte zoomlenzen.

  Het is ook bovendien positief dat de Pro-modellen nu gemakkelijker te openen zijn voor reparaties. Uiteindelijk bieden de nieuwe telefoons veel toegevoegde waarde, maar veel gebruikers hoeven niet per se over te stappen van het vorige model. Wie echter nog een telefoon of een ouder model heeft en de overstap maakt, zal een enorme verbetering merken: Camera’s, processors en displays zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd.

  Mocht je meer info willen over de verschillende iPhone 15 modellen, kijk dan even op de website van iCreate.

  Apple iPhone 15 review: plus- en minpunten

  +verbeterde prestaties
  +verbeterde camera’s
  ± overgang naar USB-C

  Apple iPhone 15 specificaties

  FabrikantApple
  VarianteniPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max
  Werkgeheugen6 GB
  Opslag128 GB/256 GB

  Display

  vanaf 6,1-inch oled, 2556 × 1179 pixels,
  1 … 802 cd/m2 (HDR: 1489), 60 Hz
  Shoplink en prijsiPhone 15 vanaf 909 euro

  iPhone 15 Plus vanaf 1049 euro

  iPhone 15 Pro vanaf 1209 euro

  iPhone 15 Pro Max vanaf 1391 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er